Γιασικεβίτσιους: «Θα ήθελα στην Μπαρτσελόνα περισσότερα... τσογλάνια»!

Γιασικεβίτσιους: «Θα ήθελα στην Μπαρτσελόνα περισσότερα... τσογλάνια»!

Κάτια Πετροπούλου
Γιασικεβίτσιους: «Θα ήθελα στην Μπαρτσελόνα περισσότερα... τσογλάνια»!
Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μίλησε για το στοιχείο που λείπει από την φετινή Μπαρτσελόνα, αναφερόμενος στον χαρακτήρα των παικτών του.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους φιλοξενήθηκε στην «Mundo Deportivo», με αφορμή τα 20 χρόνια που συμπληρώνονται, από την πρώτη φορά που φόρεσε τα «μπλαουγκράνα».

Πλέον, στα «ηνία» του πάγκου, ο Σάρας σχολίασε αρχικά: «Σκέφτομαι διαφορετικά, από ότι όταν ήμουν παίκτης. Ως προπονητής, θέλεις γύρω σου ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και μπορείς να δουλέψεις μαζί. Όταν είσαι παίκτης, έρχεσαι, προπονείσαι, προσπαθείς να ταιριάξεις και πας σπίτι σου. Όταν είσαι προπονητής, έχεις να σκεφτείς 14 παίκτες».

Κάνοντας αναφορά στο τι έγινε τα προηγούμενα καλοκαίρια και δεν πήγε στην Μπαρτσελόνα, τόνισε: «Έγιναν κάποια πράγματα. Κανείς από τις δύο πλευρές δεν ήταν χαρούμενος, ούτε εκείνοι, ούτε εγώ. Μιλήσαμε πολύ τα τελευταία καλοκαίρια και ξέραμε αμφότεροι πως θέλουμε να δουλέψουμε. Το πράγμα δεν λειτούργησε, γιατί είχαμε διαφορετικές ιδέες ή επειδή ζητούσα ό,τι ζητούσα. Αλλά αυτό το καλοκαίρι λειτούργησε και ήμασταν πολύ ξεκάθαροι σχετικά με το τι θέλαμε».

Και τι ήταν αυτό που άλλαξε τελικά; «Έπρεπε να είμαστε πολύ... μπασκετικοί. Πρέπει να έχεις μπασκετικούς ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει και για το φούτσαλ, πρέπει να απαιτούν πράγματα. Ήμουν ξεκάθαρος για το ποια θα ήταν η καθημερινή μου δουλειά με τον Νάτσο Ροντρίγκεθ, τον οποίο γνωρίζω 20 χρόνια και έχουμε καλή φιλία. Είναι σημαντικό για μένα που ο Νάτσο είναι στις προπονήσεις και με βλέπει να δουλεύω. Καταλαβαίνει πολλά, υπήρξε στην ελίτ πολλά χρόνια. Αν τα "αφεντικά" συμμετέχουν, είναι πιο εύκολο για τον προπονητή. Αυτό ήθελα».

«Μου άρεσε η ομάδα, ήξερα ότι έρχεται ο Καλάθης»

Για το ενδιαφέρον άλλων ομάδων, υποστήριξε: «Υπήρχαν επαφές και με άλλες ομάδες, όχι μόνο με τη Φενέρμπαχτσε. Η αλήθεια, είναι, όμως, πως μου άρεσε η ομάδα. Ήξερα ότι έρχεται και ο Νικ Καλάθξς και πως υπήρχε πιθανότητα να προσθέσουμε κάτι. Όλα έγιναν φυσικά κι εύκολα. Έμεινα λίγο έκπληκτος, αλλά έτσι ήταν».

Όσο για το αν το ρόστερ του είναι αυτό που ήθελε; «Ποτέ δεν είναι 100% αυτό που θες. Αλλά είμαι ικανοποιημένος με τους περισσότερους. Είναι πολύ καλοί παίκτες, που απλά θέλουν μια διαφορετική "πινελιά". Αυτό που έχουμε είναι πολύ καλό».

«Θα ήθελα να έχω περισσότερα... τσογλάνια»

Το στοιχείο που λείπει στον Λιθουανό προπονητή είναι ένα, καθώς σημείωσε: «Στην ομάδα δεν λείπουν χαρακτηριστικά, προσόντα. Δεν χρειαζόμαστε έναν φόργουορντ ή έναν σέντερ. Έχουμε σέντερ, ο Οριόλα, ο Ντέιβις, ο Σμιτς, ο Πούστοβι. Ακόμα και ο Κλαβέρ έπαιξε κάποια λεπτά στο "5" στο Super Cup. Έχουμε πολλούς για το "3" και το "4". Νομίζω πως αυτό που μας λείπει είναι παίκτες που θέλουν να ανταγωνιστούν ακόμα πιο πολύ. Στερούμαστε λίγο στο χαρακτήρα. Εδώ, όλοι μπορούν να σκοράρουν 20 πόντους, μας λείπει, όμως, αυτή η συνέπεια στον ανταγωνισμό καθημερινά. Αν πάρουμε έναν τέτοιο παίκτη με αυτά τα χαρακτηριστικά... Ψάχνουμε το χαρακτήρα περισσότερο από το κομμάτι. Αυτό που θα ήθελα, είναι να έχω περισσότερα... τσογλάνια. Να είναι ανταγωνιστικοί κάθε βράδυ, να είναι ανταγωνιστικοί στην προπόνηση και να ανεβάζουν το επίπεδο».

«Δηλαδή, οι παίκτες σου είναι τόσο καλά παιδιά;», ρωτήθηκε ο Σάρας, για να απαντήσει: «Ναι, είναι. Πάντα τους λέω ότι εδώ ο καθένας μπορεί να σκοράρει 20 πόντους και αυτό που θέλουμε είναι να είναι πιο συνεπείς, να πηγαίνουν στο ριμπάουντ, να αμύνονται. Δεν είναι εύκολο να βρεις κάποιον τέτοιο».

Για τον Μαρκ Γκασόλ, που ενδέχεται να αφήσει το ΝΒΑ, δήλωσε: «Δεν έχουμε μιλήσει μέχρι στιγμής. Είναι σημαντικό να μην βιαστούμε, στην προετοιμασία "χάσαμε" Χίγκινς και Κούριτες, τώρα ο Κλαβέρ, ο Σμιτς και ο Πούστοβι δεν έπαιξαν τα τελευταία δύο χρόνια και πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία. Αν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο στην αγορά, τότε θα πάμε γι' αυτό. Αλλά δεν υπάρχει. Τουλάχιστον όχι, από όταν ήρθα».

«Δεν προέχουν τα αποτελέσματα, κακό τα άδεια γήπεδα, γιατί ακούγομαι!»

Στη συνέχεια, τόνισε για τα αποτελέσματα και την πίεση που υπάρχει στην Μπαρτσελόνα: «Είναι πολύ σημαντικό να νικάς, ειδικά στην Μπαρτσελόνα. Αλλά αυτό που θέλω τώρα, είναι να καθιερώσω μια ομάδα. Τώρα, τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο σημαντικά. Φυσικά, πρέπει να νικάμε, για να έχουμε ηρεμία. Αλλά τώρα πρέπει να δεις ότι βελτιώνεσαι, ότι αυτοί που δεν παίζουν βελτιώνονται, ότι αυτοί που έχουν έρθει βελτιώνονται και η ομάδα παίζει καλύτερα. Αυτό είναι πάνω από τα αποτελέσματα τώρα».

Για το πρόσφατο τάιμ άουτ που τα... έψαλε στους παίκτες του και μίλησε για εγωισμό, ο Γιασικεβίτσιους εξήγησε: «Επαναλαμβάνω πως όλοι μπορούν να σκοράρουν 20 πόντους, αλλά η ομάδα δεν θα βάζει 200 πόντους στα παιχνίδια. Αν κάποιος είναι "δύο εναντίο ενός", τότε πρέπει να ελευθερώσει την μπάλα, επειδή ο συμπαίκτης σου είναι επίσης καλός και είναι σε καλύτερη θέση από σένα. Αυτό δημιουργεί και καλή ατμόσφαιρα, η μπάλα κυκλοφορεί και όλοι είναι χαρούμενοι. Ένας παίκτης της Μπαρτσελόνα πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι ανάγκη μόνο να σκοράρει, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να συμβάλλει στην ομάδα του».

Για τα άδεια γήπεδα, λόγω της πανδημίας, είπε με χιούμορ: «Είναι χειρότερα για μένα, γιατί ό,τι λέω, ακούγεται (γέλια). Με άδεια τα γήπεδα, όλα ακούγονται. Το έχω ξαναπεί, δεν υπάρχει σεβασμός για τους προπονητές. Είναι λίγο χάλια για εμάς, φαινόμαστε πιο τρελοί, από ότι είμαστε».