Βόβορας: «Όνειρο ζωής ο Παναθηναϊκός» (gTV)

Βόβορας: «Όνειρο ζωής ο Παναθηναϊκός» (gTV)

Γιώργος Κούβαρης
Βόβορας: «Όνειρο ζωής ο Παναθηναϊκός» (gTV)
Ο Γιώργος Βόβορας μίλησε στην κάμερα του gazzetta.gr για τον φετινό Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, τους στόχους της ομάδας, το νέο ρόστερ, το δικό του όνειρο, ενώ έδωσε απαντήσεις για το θέμα του πλέι μέικερ.

Έψαχνε την ευκαιρία εδώ και έναν χρόνο περίπου και έφτασε η στιγμή να την πάρει. Πλεον, είναι στο χέρι του να την αρπάξει και από τα μαλλιά! Ο Γιώργος Βόβορας πήρε φέτος προαγωγή στο τεχνικό τιμ αφήνοντας την δεύτερη θέση του πάγκου προκειμένου να καθίσει στην άκρη.

Να γίνει εκείνος που θα έχει την ευθύνη της προετοιμασίας, των επιλογών, των αποφάσεων και του τελικού αποτελέσματος. Σίγουρα η φετινή σεζόν του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ δεν έχει καμία ομοιότητα με όλες τις προηγούμενες από τη στιγμή που το μπάτζετ μειώθηκε δραματικά και που δεν θα υπάρχει η οικονομική σταθερότητα της οικογένειας Γιαννακόπουλου.

Φυσικά αυτό ειναι κάτι που γνωρίζει καλά ο 43χρονος τεχνικός ωστόσο δεν το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία. Δηλώνει έτοιμος να βγει μπροστά και να ηγηθεί από το πόστο του πρώτου προπονητή της νέας αυτής προσπάθειας προκειμένου η ομάδα να έχει μια αξιοπρόσεκτη και ανταγωνιστική πορεία στην φετινή EuroLeague.

Μιλώντας στην κάμερα του gazzetta.gr, ο Γιώργος Βόβορας δεν έκρυψε ότι αποτελεί όνειρο για εκείνον να πάρει την ευκαιρία του πρώτου προπονητή, ενώ ανέλυσε και το πλάνο του για τον νέο Παναθηναϊκό. Είπε μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες είναι εκείνοι που θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, στάθηκε στην φιλοσοφία του και στα όσα θέλει να φέρει στο νέο προφίλ της ομάδας, ενώ ανέλυσε και το σκεπτικό του όσον αφορα τη θέση του πλέι μέικερ.

«Οι Έλληνες να ορίζουν την μοίρα της ομάδας»

Πώς είναι για έναν νέο προπονητή να αναλαμβάνει τις τύχες μιας μεγάλης ομάδας όπως είναι ο Παναθηναϊκός και να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι έχει την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του κόσμου; Σίγουρα κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η χρονιά, αλλά έχεις κάποιες βάσεις που δύσκολα βρίσκει προπονητής, ειδικά σε μια ομάδα με τόσο μεγάλες και υψηλές απαιτήσεις όπως είναι ο Παναθηναϊκός.

«Η δυνατότητα να είσαι προπονητής στον Παναθηναϊκό και ιδιαίτερα για εμένα που μεγάλωσα στην Ελλάδα και μεγάλωσα με το μεγαλείο του Παναθηναϊκού, είναι σίγουρα μια τεράστια ευκαιρία και ένα όνειρο ζωής. Είμαι επτά χρόνια στον σύλλογο και σίγουρα τον γνωρίζω από μέσα. Αυτό που λες ότι υπάρχει συμπαράσταση από τον κόσμο, είναι κάτι σημαντικό ώστε να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις να δουλεύεις με μεγάλη αυτοπεποίθηση»

Πόσο διαφορετικό και ενδεχομένως πόσο πιο δύσκολο ήταν για σένα να κοουτσάρεις στην προετοιμασία ως πρώτος προπονητής απ' ότι ως δεύτερος όπως έκανες όλα τα προηγούμενα χρόνια;

«Σίγουρα είναι τελείως διαφορετικό. Το ευτύχημα για μένα είναι ότι πολλά από τα παιδιά έχουμε συνεργαστεί. Ξέρω τον τρόπο παιχνιδιού τους, ξέρω τις ιδιοτροπίες τους ,ξέρω πώς πρέπει να τους προσεγγίσω, ξέρω τι πρέπει να βελτιώσουμε. Είναι ευχαριστο που έχουμε φτιάξει ένα γκρουπ αθλητών, Ελλήνων παικτών που τους ξέρω. Είναι εξαιρετικοί παίκτες και εξαιρετικά παιδια. Πάνω σε αυτό το γκρουπ έχουμε χτίσει την ομάδα και σίγουρα για μένα ήταν πολύ πιο εύκολο να μπω στο γήπεδο και να προσπαθήσουμε από την πρώτη μέρα να περάσουμε την φιλοσοφία μας.»

Είδαμε πέρυσι τον Παναθηναϊκό να κάνει δύο από τα καλύτερα παιχνίδια του σε Κάουνας και Μόναχο. Δηλαδή όταν κλήθηκες εσύ να κοουτσάρεις μετά το αντίο με τον κόουτς Πεδουλάκη. Πρώτα απ' όλα, στο δικό σου το μυαλό, ήταν τα καλύτερα ματς του Παναθηναϊκού πέρυσι; Και κατά δεύτερο, τι το διαφορετικό έκανες που ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ένα τόσο διαφορετικό και καλό πρόσωπο; Ήταν το γεγονός ότι μετά από αλλαγή προπονητή πάντα μια ομάδα παίζει ή προσπαθεί να παίξει καλύτερα; Έκανες κάτι το συγκεκριμένο;

«Την διαφορά την κάνουν οι παίκτες. Όταν υπάρχει μια απομάκρυνση προπονητή, σίγουρα υπάρχει κααι ένα ψυχολογικό σοκ στην ομάδα. Ήταν να παίξουμε μέσα σε μια εβδομάδα δύο πολύ κρίσιμα παιχνίδια και τα παιδιά έδωσαν το 100% και στηριζόμενη στις αρχές που έχει αυτή η ομάδα κάναμε δύο πολύ καλές νίκες και με πολύ καλές εμφανίσεις. Αυτό είναι που προσπαθούμε να χτίσουμε φέτος. Να μπορέσουμε να συνδυάσουμε το επίπεδο της ενέργειας, κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο γι' αυτην ομάδα σε συνδυασμό να μπορέσουμε να διαβάσουμε μέσα στο παιχνίδι. Και στο αμυντικό και επιθετικό κομμάτι. Αυτό θα χρειαστεί χρόνος και αυτό θα προσπαθήσουμε να περάσουμε. Δεν θα έλεγα με οδηγό αυτά τα παιχνίδια, αλλά τον τρόπο σκέψης των δύο παιχνιδιών. Η ενέργεια και στις δύο πλευρές του γηπέδου και το διάβασμα ώστε να μπορέσεις να κερδίσεις περισσότερα πράγματα σε σχέση με τον αντίπαλο με τα πλεονεκτήματα που έχεις ως ομάδα».

Πάμε και στον φετινό Παναθηναϊκό. Βλέποντας το ρόστερ είναι οι παίκτες που ήθελες να έχεις στην ομάδα τηρουμένων των αναλογιών και των οικονομικών δεδομένων που έχουν προκύψει;

«Πραγματικά το πιστεύω ότι κάναμε μία εξαριετική δουλειά με όλο το management. Οι αρχικοί στόχοι ήταν δύο. Το πρώτο ήταν αρχικά να φτιάξουμε ενα ανταγωνιστικό σύνολο. Από τις πρώτες κουβέντες που κάναμε με τον Αλβέρτη και τον Διαμαντίδη είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε μια οικογένεια και μέσα από την σκληρή δουλειά να φτάσει στους στόχους της. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί φτιάξαμε μια ομάδα με παίκτες με τα κριτήρια που είχαμε θέσει εξ' αρχής. Σίγουρα είναι μια πολύ αθλητική ομάδα, σίγουρα έχουμε παίκτες με τεράστιο κίνητρο, πολλούς παίκτες που θα έχουν την πρώτη τους χρονιά στην EuroLeague αλλά με τεράστιο κίνητρο να μπουν μέσα. Και έχουμε και έναν κορμό Ελλήνων παικτών οι οποίοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τον Παναθηναϊκό ώστε να γίνουν οι παίκτες που θα ορίζουν την μοίρα της ομάδας. Δεν θα είναι παίκτες που απλά θα συμμετέχουν στην σεζόν της ομάδας».

Οι περισσότεροι παίκτες έχουν υπογράψει μονοετή συμβόλαια. Δεν φαίνεται λίγο σαν ομάδα μίας χρονιάς;

«Είπαμε ότι θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τον Παναθηναϊκό. Όταν δεν υπάρχει ο κύριος Γιαννακόπουλος ο οποίος μπορεί να δώσει τη στήριξη και να υπογράψει η ομάδα πολυετή συμβόλαια, είναι δύσκολο να πείσεις κάποιους παίκτες να υπογράψουν πολυετή συμβόλαια. Αν και κάναμε καλή δουλειά στις συμφωνίες. Είναι μια χρονιά τεράστιο ερωτηματικό. Και για τον σύλλογο με ένα καινούργιο management, χωρίς τον μεγάλο επενδυτή. Θα είναι μια χρονιά όπου πρέπει να 'περπατήσει' και να γεμίσει εμπειρίες. Ο Παναθηναϊκός είναι ένας τεράστιος οργανισμός, ένα τεράστιο brand name σε όλη την Ευρώπη όπου είμαι σίγουρος οτι θα βρει τον δρόμο του. Αυτή σε αυτην την μεταβατική χρονιά κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια και κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, νομίζω θα βοηθήσει ώστε και το αύριο του συλλόγου να είναι εξίσου καλό».

Είπες στο περιθώριο της πρώτης προπόνησης ότι ο Σαντ-Ρος είναι εκείνος που αλλάζει την ταυτότητα των ποιντ γκαρντ. Και ότι αυτό που φαίνεται μειονέκτημα στην ομάδα στη θέση του «άσου» μπορείτε να το κάνετε να φαίνεται πλεονέκτημα. Πρώτον με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό και κατά δεύτερον αν θεωρείς ότι ο Παναθηναϊκός ήθελε έναν ακόμα κλασσικό ποιντ γκαρντ ή αν αντιτίθεσαι με όλα όσα λέγονται.

«Η φετινη ομάδα, με ένα μειωμένο μπάτζετ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, επιλέξαμε να έχουμε ένα μπάτζετ που να μπορούν να παίζουν σε διαφορετικές θέσεις. Σίγουρα κάθε προπονητής θα ήθελε να είχε τρία point guard, θα ήθελε να είχε δύο δυάρια και με παίκτες με εμπειρία στην EuroLeague ώστε να είναι γεμάτη η ομάδα. Όμως με βάση το μπάτζετ που είχαμε αποφασίσαμε να πάρουμε παίκτες οι οποίοι να μπορούν να παίξουν σε διαφορετικές θέσεις. Ο Σαντ-Ρος μπορεί να παίξει άμυνα σε όλες τις θέσεις των γκαρντ, ακόμα και στη θέση 'τέσσερα'. Έχει μεγάλο size και μπορεί να κερδίσεις πράγματα, όχι μόνο στο αμυντικό κομμάτι ο οποίος είναι ξεκάθαρα ένας παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Euroleague, αλλά και στην επίθεση μέσω του size του να μπορέσεις να στοχεύσεις σε κάποια πράγματα στο πέντε εναντίον πέντε. Αυτό χρειάζεται δουλειά, δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Όπως βλέπω τον Σαντ-Ρος και στην προπόνηση, είναι ένας παίκτης που παίζει πρώτα για τους συμπαίκτες του και μετά για την ομάδα. Το πιο σημαντικό είναι η χημεία. Και είναι διαφορετικός παίκτης όπως είναι ο Πιερ, ένα παιδί περισσότερο-σκόρερ. Η χημεία της ομάδας είναι ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον. Και στο 'δύο' έχουμε κάνει επιλογές παικτών με διαφορετικά στοιχεία. Αυτό κάνουμε τώρα. Μέσα από την προπόνηση να βρούμε την χημεία μας, τους ρόλους μας και αυτό να βγει στο παρκε».

Μπορούμε να μιλήσουμε για στόχους; Ναι μεν είπες ότι θέλεις να κάνει η ομάδα μια τίμια Παναθηναϊκή προσπάθεια, αλλά πέρα από αυτό, μέσα στο παρκέ, που οριοθετείς τους στόχους; Ποιο θα είναι το ταβάνι σας, τι θα είναι επιτυχία στο τέλος της σεζόν και τι θα θεωρηθεί αποτυχία για την ομάδα;

«Επιτυχία, και αποτελεί στόχο από τη πρώτη μέρα της προετοιμασίας, είναι κάθε παιχνίδι να το προσεγγίζουμε σαν να είναι τελικός. Σε κάθε παιχνίδι να παίζουμε στο μάξιμουμ της ενέργειάς μας και να μην πούμε ότι δεν δώσαμε το μάξιμουμ 100%. Μπορεί να χάσουμε παιχνίδια γιατί η άλλη ομάδα είναι καλύτερη. Όμως θα έχουμε δώσει την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο τη νίκη. Ποιο είναι το ταβάνι; Εάν παίζουμε σε κάθε παιχνίδι και σε κάθε προπόνηση στο μάξιμουμ της ενέργειάς μας, και μέσα από τη χρονιά εξελιχθούμε, διαβάζουμε καλά το παιχνίδι, τότε αυτή η εξέλιξη θα καθορίσει το ταβάνι μας. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Έχουμε πάρει παίκτες για να τους εξελίξουμε. Πλέον ο Παναθηναϊκός δεν παίρνει μόνο έτοιμους παίκτες ώστε να μπουν μέσα και να γίνουν παράγοντες του παιχνιδιού, αλλά σε αυτή τη φάση, τη φετινή χρονιά πρέπει να εξελίξει παίκτες. Και αναφέρομαι από το νούμερο '1' έως τον τελευταίο παίκτη...»