Ρίτας Βίλνιους - Παναθηναϊκός 67-75: Κυρίαρχος για 30 λεπτά, χαλάρωσε στο τέλος

Γιώργος Κούβαρης
Ρίτας Βίλνιους - Παναθηναϊκός 67-75: Κυρίαρχος για 30 λεπτά, χαλάρωσε στο τέλος
Με τον Γιώργο Βόβορα να δίνει μπόλικο χρόνο συμμετοχής στους παίκτες που αγωνίστηκαν από λίγο έως καθόλου στο Κάουνας, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επικράτησε εύκολα της Ρίτας Βίλνιους με 75-67.

Ήταν προαποφασισμένο. Ανεξάρτητα από την ροή του αγώνα, ο 43χρονος τεχνικός θα έδινε χρόνο συμμετοχής στους παίκτες που έρχονται -συνήθως- από τον πάγκο ή σε κάποια ματς δεν (θα) έχουν και καθόλου χρόνο συμμετοχής.

Όσο υπήρχαν στην πεντάδα «βασικοί» μαζί με «παγκίτες» ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στην «Jeep Arena» του Βίλνιους με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει τον δείκτη του σκορ και στο +21 (58-37) τρία λεπτά πριν από το τέλος της γ΄ περιόδου. Παρόλα αυτά η συνέχεια έμελλε να ήταν τελείως διαφορετική.

Ο Βόβορας πέρασε στο παρκέ όλους τους παίκτες με τον λιγότερο χρόνο συμμετοχής προκειμένου να δει τι... ψάρια πιάνουν και παράλληλα να ξεκουράσει και εκείνους που είχαν τραβήξει το κουπί στο Κάουνας. Παρά το γεγονός ότι η Ρίτας εκμεταλλεύτηκε την... ανοργανωσιά που προέκυψε στον Παναθηναϊκό με τους Ντεμέτριους Τζάκσον (24π., 10/16 σουτ) και Άντριου Γκάουντλοκ (19π., 5/6δίπ., 3/4τρ.) να πραγματοποιούν επιμέρους 16-2 «ψαλιδίζοντας» την διαφορά στους πέντε πόντους (61-66 από το 45-64 του 30'), ο προπονητής του «τριφυλλιού» συνέχισε να τους εμπιστεύεται χωρίς να τον νοιάζει το τελικό σκορ.

Ακόμα και έτσι, ακόμα και με την πλήρη χαλάρωση στο τέλος, οι «πράσινοι» διατήρησαν τη νίκη με 75-67. Ο Νέντοβιτς (18π., 2/6δίπ., 3/7τρ., 5/5β.) είχε προλάβει να «καθαρίσει» για την ομάδα του στην 3η περίοδο (σ.σ. δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου στο τελευταίο δεκάλεπτο), ο Παπαγιάννης είχε κάνει μπόλικη δουλειά στο πρώτο ημίχρονο, ενώ ο μοναδικός που δεν σκόραρε ήταν ο Νίκος Δίπλαρος.

Το ματς

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Γιώργος Βόβορας ανακάτεψε από το ξεκίνημα, σχεδόν, του αγώνα την «πράσινη» τράπουλα και άρχισε να δοκιμάζει διάφορα σχήματα, δίνοντας χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες. Σε αντίθεση με τα παιχνίδια του Κάουνας, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν βελτιωμένος στην άμυνα ωστόσο η δυναμικότητα της Ρίτας Βίλνιους δεν είναι η ίδια με αυτή των Ζάλγκιρις ή Άλμπα.

Παρόλα αυτά η αμυντική λειτουργία ήταν καλύτερη και δεν έδιναν την δυνατότητα στους παίκτες των Λιθουανών να σκοράρουν με ευκολία. Επιπλέον έλειπε το «εύκολο λάθος» όπως στο τουρνουά του Κάουνας και το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους «πράσινους» να ελέγξουν πλήρως τον ρυθμό του αγώνα.

Είχαν σταθερά το προβάδισμα στο σκορ (19-22 το δεκάλεπτο) με τον Παπαγιάννη να είναι κυρίαρχος στις δύο ρακέτες (αν και στο ξεκίνημα αντιμετώπισε πρόβλημα από τον Εχόντας) ενώ οι παίκτες του Βόβορα «εκτέλεσαν» κατά γράμμα τις εντολές του προπονητής τους όσον αφορά την υπομονή στην επίθεση και την «έξτρα πάσα» που θέλει να βλέπει. Κανείς δεν πήγαινε σε βιαστικές επιθέσεις και αυτό έγινε ακόμα πιο έντονο όταν πέρασε στο παρκέ ο Γιώργος Καλαϊτζάκης, ο οποίος «κουμαντάρισε» εξαιρετικά την επίθεση της ομάδας του.

Ο 43χρονος τεχνικός είχε την ευκαιρία να περάσει στο ματς και παίκτες που δεν έπαιξαν καθόλου στο Κάουνας όπως οι Δίπλαρος και Περσίδης, ενώ πλην του Καλαϊτζάκη περισσότερο χρόνο συμμετοχής από το πρώτο ημίχρονο είχε πάρει και ο Λεωνίδας Κασελάκης. Μάλιστα ένα τρίποντο του Περσίδη είχε στείλει την διαφορά στους 11 πόντους (28-39) ένα λεπτό πριν από το τέλος του α' μέρους, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη καθ' όλη τη διάρκεια των δύο πρώτων δεκαλέπτων (31-41).

Στο τρίτο δεκάλεπτο ανέλαβε δράση ο... συνήθης ύποπτος, Νεμάνια Νέντοβιτς, ο οποίος σημείωσε 13 πόντους σε αυτό το διάστημα και συνέβαλε τα μέγιστα προκειμένου να φτάσει η διαφορά τους 20 πόντους (34-54) στο 26'. Οι «πράσινοι» δεν είχαν κανένα πρόβλημα από τους Λιθουανούς, οι οποίοι τα περίμεναν όλα στην επίθεση από τον Άντριου Γκάουντλοκ όπως επίσης και από κάποια ξεσπάσματα του Ντεμέτριους Τζάκσον. Στο 30' η διαφορά ήταν στους 19 πόντους (45-64), δείγμα της κυριαρχίας του Παναθηναϊκού, ακόμη και με τους περισσότερους παίκτες να έρχονταν από τον πάγκο.

Βέβαια στην τελευταία περίοδο οι «πράσινοι» χάλασαν όλη την ωραία εικόνα που είχαν δημιουργήσει για 30 λεπτά. Τα τρίποντα του Ντεμέτριους Τζάκσον αποσυντόνισαν τους παίκτες του Βόβορα, ο οποίος ωστόσο επέμενε στην... τρίτη πεντάδα χωρίς να τον νοιάζει η ανατροπή και ο κίνδυνος της ήττας από το -21 του 27' (37-58). Μπορεί η Ρίτας να μείωσε σε 61-66, αλλά ένα 5-0 των Κασελάκη, Μποχωρίδη έφερε εκ νέου την διαφορά στο +10 για το «τριφύλλι» καθαρίζοντας την υπόθεση της νίκης.

Τα δεκάλεπτα: 19-22, 31-41, 45-64, 67-75