Μπασκόνια: Βεβήλωσαν τον τάφο του Φερνάντο Μπουέσα (vid)

Μπασκόνια: Βεβήλωσαν τον τάφο του Φερνάντο Μπουέσα (vid)

Μπασκόνια: Βεβήλωσαν τον τάφο του Φερνάντο Μπουέσα (vid)
Ο Φερνάντο Μπουέσα δολοφονήθηκε από την ΕΤΑ πριν από 20 χρόνια και το όνομα του δόθηκε στο γήπεδο της Μπασκόνια ενώ άγνωστοι έριξαν κόκκινη μπογιά στον τάφο του.

Γεννημένος στο Μπιλμπάο, δικηγόρος στο επάγγελμα, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, ο 53χρονος σοσιαλιστής πολιτικός δολοφονήθηκε από την ΕΤΑ στις 22 Φεβρουαρίου 2000 λίγο πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Ισπανία όταν πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, στον δρόμο από το σπίτι στο γραφείο του.

Ο άτυχος Μπουέσα ήταν ενάντιος σε κάθε μορφή ένοπλου αγώνα. Περίπου μια εβδομάδα πριν από τη δολοφονία του, παρέμεινε στο Σαν Σεμπαστιάν όπου συμμετείχε σε ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην τρομοκρατία της ΕΤΑ και τις ανελευθερίες στη Χώρα των Βάσκων.

Την περίοδο που ο Μπουέσα ήταν πρόεδρος στην Επαρχεία της Άλαβα (1987-91), έδωσε την έγκριση για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου για την Μπασκόνια. Μετά από τη δολοφονία του, το γήπεδο μετονομάστηκε σε Fernando Buesa Arena προς τιμήν του.

Έπειτα από 20 χρόνια από τη δολοφονία του, άγνωστοι έριξαν κόκκινη μπογιά στον τάφο του και η Mundo δημοσίευσε το σχετικό video.