Ζέλικο Ομπράντοβτς: 60 χρονών, 49 τίτλοι! (pics & vids)

Ζέλικο Ομπράντοβτς: 60 χρονών, 49 τίτλοι! (pics & vids)
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κλείνει 60 χρόνια ζωής και το gazzetta.gr θυμάται τους 49 τίτλους που κατέκτησε στην καριέρα του, είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής.

Δεν τον αποκαλούν χωρίς λόγο «άρχοντα των δαχτυλιδιών». Είναι. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι μακράν ο πιο πετυχημένος προπονητής του ευρωπαϊκού μπάσκετ από το 1991 και μετά, όταν και του ζητήθηκε εν μία νυκτί να αναλάβει τις τύχες της Παρτίζαν σε ηλικία 31 ετών!

Έκτοτε μετράει αισίως 29 χρόνια στους πάγκους, και μάλιστα, κοουτσάροντας στο υψηλότερο επίπεδο! Ως προπονητής έχει πανηγυρίσει 45 τίτλους σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, ενώ είχαν προηγηθεί και άλλοι τέσσερις ως παίκτης της Μπόρακ Τσάτσακ και της Παρτίζαν, αλλά και της εθνικής ομάδας της πάλαι ποτέ Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Ο «Μίδας» του ευρωπαϊκού μπάσκετ γεννήθηκε πριν από ακριβώς 60 χρόνια στο Τσάτσακ και σήμερα (9/3) θα σβήσει ισάριθμα κεράκια στην τούρτα των γενεθλίων. Το gazzetta.gr θυμάται μέσα από ένα πλούσιο φωτορεπορτάζ τα κατορθώματα του «Ζοτς», είτε ως παίκτης, είτε ως προπονητής.

Συγκεκριμένα με τη φανέλα της Παρτίζαν κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς (1989) όπως επίσης το Πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας (1987) αλλά και το Κύπελλο δύο χρόνια αργότερα (1989). Επίσης στέφθηκε και Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1990 στην Αργεντινή με το εθνόσημο της χώρας του στο στήθος.

Βέβαια τα περισσότερα επιτεύγματα τα πανηγύρισε από την άκρη του πάγκου: Έτοιμοι να μετρήσετε; 9 τρόπαια EuroLeague (5 με τον Παναθηναϊκό, 1 με τη Ρεάλ, 1 με την Μπανταλόνα, 1 με την Παρτίζαν, 1 με τη Φενέρμπαχτσε), 2 τρόπαια Saporta (1 με τη Ρεάλ, 1 με την Μπενετόν), 16 Εθνικά Πρωταθλήματα (11 με τον Παναθηναϊκό, 4 με την Φενέρμπαχτσε, 1 με την Παρτίζαν), 11 Εθνικά Κύπελλα (7 με τον Παναθηναϊκό, 3 με τη Φενέρ, 1 με την Παρτίζαν), 4 Σούπερ Καπ (3 με τη Φενέρ, 1 με τη Μπενετόν), ενώ έχει επίσης δύο χρυσά σε Eurobasket (1995, 1997) και ένα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (1998).