Ολυμπιακός σημαίνει να προσπαθείς

Ολυμπιακός σημαίνει να προσπαθείς

Ολυμπιακός σημαίνει να προσπαθείς
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για το γεγονός πως ο Ολυμπιακός αντιδρά όταν χάνει με διαφορά αντί να τα παρατάει, αλλά και τα αφελή λάθη που συνεχίζονται.

Ο Ολυμπιακός μέχρι την άφιξη του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν τόσο κακή ομάδα που έδινε πολλές ευκαιρίες να στεναχωρηθεί ή έστω να προβληματιστεί κάποιος για χάρη του σε σχέση με όσα είδαμε νωρίτερα στην Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ μας είναι και λίγο ιεροσυλία να προβληματιστείς για μία ήττα από την ομάδα που παίζει το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη εδώ και 5 μήνες.

Σε αυτό το σημείο να σας υπενθυμίσω πως σπανίως η καλύτερη ομάδα κατακτά την Euroleague, αλλά αυτό είναι κουβέντα για να γίνει σε δύο μήνες.

Αν θυμάμαι καλά την δεκαετία του 90 που έβλεπα με ζέση NBA ο Τσακ Πέρσον φορώντας τη φανέλα των Σπερς είχε ευστοχήσει σε πολλά τρίποντα και μετά τη λήξη του αγώνα είχε πει πως, «αισθανόμουν σα να πετάω χαλίκι στον ωκεανό».

Κάπως έτσι πρέπει να αισθανόταν και ο Σέιν Λάρκιν με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Ο άνθρωπος είναι που είναι παικταράς, κόντρα στους «ερυθρόλευκους» ήταν από άλλον πλανήτη. Εν μέρει και μόνο για αυτό ευθύνεται η άμυνα του Ολυμπιακού και θα το εξηγήσω.

Όταν έχεις απέναντί σου έναν παίκτη ο οποίος αν βρει ρυθμό δε σταματά με τίποτα οφείλεις να μην τον αφήσεις να αισθανθεί άνετα. Κι ο μοναδικός τρόπος να συμβεί αυτό είναι να τους κάνεις 1-2 δυνατά φάουλ. Οχι για να χτυπήσει φυσικά, αλλά για να... νιώσει τον αντίπαλο.

Το «εν μέρει» που ανέφερα έχει να κάνει αφενός με το ότι δεν υπάρχουν παίκτες που να μαρκάρουν τον Λάρκιν και αφετέρου πως ακόμη και μετά από 1-2 δυνατά φάουλ, δε σημαίνει πως δεν θα έβρισκε ρυθμό.

ΤΡΙΤΟ ΣΕΡΙ ΜΑΤΣ ΜΕ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ

Ο Μπαρτζώκας δεν είναι μάγος. Έχει διορθώσει δημιουργία και άμυνα, αλλά παραμένει εκνευριστικός ο ρυθμός και ο αφελής τρόπος με τον οποίο κάνουν λάθη οι παίκτες του.

Σε τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι οι Πειραιώτες κάνουν με μεγάλη ευκολία λάθη. Στην κυριολεξία «πουλάνε» τη μπάλα και δίνουν στον αντίπαλο εύκολο καλάθι στην άλλη πλευρά.

Πρέπει να προσπαθήσουν να τα περιορίσουν.

Κρίμα για την πολύ καλή προσπάθεια που κάνουν στην άμυνα.

ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΣΗ

Ο Ολυμπιακός στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μακάμπι όταν βρέθηκε πίσω με διψήφια διαφορά πόντων αντί να τα παρατήσει αντέδρασε και άλλαξε την κατάσταση.

Ακριβώς το ίδιο συνέβη και στην Κωνσταντινούπολη και μάλιστα σε πιο δύσκολη θέση αφού η διαφορά ήταν στους 19 πόντους στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Πριν ένα μήνα ο Ολυμπιακός θα έχανε με 25, πλέον ο Ολυμπιακός δεν τα παρατά. Κατάφερε να μειώσει στους 9 και να χάσει τέσσερις ευκαιρίες να ρίξει κι άλλο τη διαφορά.

Όχι πως θα νικούσε βέβαια...

Αρέσει πολύ η νέα τάξη πραγμάτων σε θέμα νοοτροπίας.

Δεν θα συμβαίνει συνέχεια να ξέρετε. Θα έρθει και παιχνίδι που το -15 θα γίνει -20, αλλά πλέον θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα κι όχι ο κανόνας όπως συνέβαινε στην προ Μπαρτζώκα εποχή.

Ο COACH ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

Ο Μπάικς στα δύο πρώτα παιχνίδια δεν βοήθησε. Στις προπονήσεις παρουσίαζε μία εικόνα ενός παίκτη που ήθελε να προσφέρει, αλλά δεν μπορούσε λόγω της απραξίας από το κινέζικο πρωτάθλημα και της αμφίβολης ποιότητάς του.

Ο Μπαρτζώκας προκειμένου να κερδίσει πράγματα από αυτόν αποφάσισε να τον ξεκινήσει βασικό στην Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο του έδειξε πως τον εμπιστεύεται, του πρόσφερε την ευκαιρία να παίξει από την αρχή και δικαιώθηκε.

Στην επίθεση ήταν πάρα πολύ καλός τόσο σε δημιουργία όσο και σε εκτέλεση. Στην άμυνα είχε πολλά προβλήματα απέναντι στον Λάρκιν.

Ο Μπάικς δεν είναι παίκτης που θα σου κερδίσει ένα παιχνίδι, αλλά ο Μπαρτζώκας φρόντισε να μην τον... χάσει εντελώς για τη συνέχεια.

ΧΑΜΗΛΑ Η ΜΠΑΛΑ

Η επιβλητική νίκη επί της ΤΣΣΚΑ, το θετικό αποτέλεσμα επί της Βιλερμπάν με μισή ομάδα λόγω τραυματισμών, ο τρόπος με τον οποίο ήρθε η οριακή ήττα στο Τελ Αβίβ και πολύ περισσότερο η νίκη επί του Παναθηναϊκού, αναπτέρωσαν τις ελπίδες για πρόκριση στα playoffs.

Η ομάδα για μένα παρά τις αλλαγές δεν δικαιούται διά να ομιλεί για «οκτάδα». Μακάρι να «κλέψει» μία θέση τελευταία στιγμή. Απλά θεωρώ πως το δύσκολο πρόγραμμα που έχει καθώς επίσης και η έλλειψη ποιότητας στα point guard δεν θα της επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Θα είναι λάθος να αποκλειστεί η ομάδα και να θεωρηθεί αποτυχία. Το λέω αυτό γιατί ξαφνικά όλο για playoffs ακούω και δε θέλει και πολύ να γίνει αυτοσκοπός.

Βάλτε κανά βιντεάκι στο Youtube και δείτε τι γινόταν στον Ολυμπιακό μέχρι την 18η αγωνιστική για να καταλάβετε πόσα βήματα μπροστά έχουν γίνει και χωρίς την πρόκριση στα playoffs.

ΥΓ: Η Εφές έκανε το πρώτο της λάθος στο 14'. Αυτό δείχνει την έλλειψη πίεσης πάνω στην μπάλα κάτι για το οποίο φωνάζει συνέχεια ο Μπαρτζώκας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.