Φριντέτ: «Μάθαμε από τα λάθη μας, έχω πάντα κίνητρο»

Γιώργος Κούβαρης
Φριντέτ: «Μάθαμε από τα λάθη μας, έχω πάντα κίνητρο»
Ο Τζίμερ Φριντέτ μιλάει στην EuroLeague Greece λίγο πριν από το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα (21/2, 21:30) για την 25η αγωνιστική της διοργάνωσης, στέκεται στη συνέχεια και στο δικό του κίνητρο, ενώ αναφέρεται και στον καλό του φίλο, Μπράντον Ντέιβις.

Ύστερα από δύο εβδομάδες ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επιστρέφει στα παρκέ της EuroLeague για την τελική, και εξόχως δύσκολη, ευθεία της regular season! Στις 10 εναπομείνασες αγωνιστικές, οι «πράσινοι» θα κληθούν να περάσουν από πραγματικές «συμπληγάδες» προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στα playoffs και να μην μπουν σε... περιπέτειες.

Πρώτο ματς κόντρα στην δυνατή και... αφηνιασμένη Μπαρτσελόνα (21/2, 21:30) μετά τον απρόσμενο αποκλεισμό της στο Copa del Rey. Ένας από τους πλέον κομβικούς παίκτες για τους 87,04 πόντους κατά μέσο που ισοδυναμούν με την καλύτερη επίθεση της φετινής διοργάνωσης, είναι ο Τζίμερ Φριντέτ. Ο Αμερικανός «μπόμπερ» μετράει 13,7 πόντους κατά μέσο όρο (σ.σ. δεύτερο σκόρερ του Παναθηναϊκού μετά τους 14,5 πόντους του Ντεσόν Τόμας) και από την αποδοσή του εξαρτώνται πολλά όσον αφορά την επιθετική λειτουργία της ομάδας.

Βέβαια στα τρία τελευταία παιχνίδια κόντρα σε Βαλένθια, Ερυθρό Αστέρα και Ζενίτ έριξε τους μέσους όρους του (7,3π. με 4/9 δίποντα και 2/6 τρίποντα στο σύνολο) αλλά μιλώντας στο gazzetta.gr πριν απο το δύσκολο παιχνίδι με τους «μπλαουγκράνα» και το δύσκολο πρόγραμμα που ακολουθεί υπογράμμισε ότι όλη η ομάδα έχει μάθε από τα λάθη της και είναι έτοιμη για να επιστρέψει στις μεγάλες νίκες.

«Μάθαμε από τις ήττες σε Βαλένθια και Βελιγράδι»

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο 14-10 και μέχρι στιγμής «κρατάει» στο χέρι του την 6η θέση της κατάταξης. Ο ίδιος ωστόσο δεν θέλησε να πει μεγάλες κουβέντες ενόψει τη συνέχειας και ούτε να προδικάσει τα όσα θα συμβούν: «Δεν πρέπει να κάνουμε προγνωστικά. Απλά θέλουμε να βγούμε στο παρκέ και να παίξουμε όσο το δυνατόν πιο σκληρά και δυνατά. Ακούγεται λίγο κλισέ, αλλά είναι αλήθεια. Θέλουμε να βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να είμαστε απολύτως συγκεντρωμένοι ώστε να κατακτήσουμε τις νίκες που θέλουμε. Έχει αποδειχθεί ότι κάθε ματς στην EuroLeague είναι πολύ δύσκολο, ανεξάρτητα ποια ομάδα έχεις απέναντί σου. Γι' αυτό και εμείς πρέπει να παρουσιαστούμε στα παιχνίδια που έρχονται απολύτως έτοιμοι.»

Οι «πράσινοι» προέρχονται από τη νίκη κόντρα στη Ζενίτ, ενώ είχαν προηγηθεί οι δύο σερί εκτός έδρας ήττες σε Βαλένθια και Βελιγράδι: «Οι ήττες από Βαλένθια και Ερυθρό Αστέρα ήταν διδακτικές για μας. Μάθαμε από τα λάθη που κάναμε. Πέρα από αυτό ήταν καλές ομάδες και δύσκολες έδρες. Είχαν εξαιρετική ατμόσφαιρα και τους βοήθησαν πολύ στο να πάρουν την ώθηση που ήθελαν. Όμως όπως είπα, κάναμε λάθη και εμείς, τα οποία δεν θα επαναλάβουμε. Είναι σημαντικό να βελτιωνόμαστε μέσα στη σεζόν. Είχαμε κάποιο νικηφόρο σερί, μετά κάναμε κάποιες ήττες και ελπίζω να επιστρέψουμε ώστε να παραμείνουμε μέσα στον στόχο μας. Απλά πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό που ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε. Να παίζουμε σκληρά και δυνατά» συνέχισε ο Τζίμερ Φριντέτ.

«Είτε παίζω λίγο, είτε παίζω πολύ, έχω πάντα κίνητρο και είμαι έτοιμος»

Στη συνέχεια εξήγησε πόσο διαφορετικά είναι τα ματς της EuroLeague, λέγοντας ότι «σίγουρα έχουμε πράγματα να βελτιώσουμε στη συνέχεια και πιστεύω ότι θα το κάνουμε. Όμως κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό και διαφορετικό. Η τακτική προσέγγιση αλλάζει και προσαρμοζόμαστε κάθε φορά στα νέα δεδομένα. Μπορεί σε ένα ματς να παίξουν ρόλο τα ριμπάουντ, σε ένα άλλο τα τρίποντα, αυτά είναι πράγματα που αλλάζουν. Εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να εκτελούμε σωστά το πλάνο. Πάντως θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές έχουμε παίξει καλά στα εκτός έδρας παιχνίδια. Και σίγουρα καλύτερα απ' ότι πέρυσι. Οι περισσότερες ήττες που κάναμε ήταν στις λεπτομέρειες ενώ καταφέραμε να πάρουμε και κάποιες καλές νίκες. Όμως, κακά τα ψέμματα. Είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις εκτός έδρας στην EuroLeague.»

Όσο για τον εαυτό του και το γεγονός ότι στο τελευταίο ματς της διοργάνωσης κόντρα στη Ζενίτ αγωνίστηκε κάτι λιγότερο από επτά λεπτά; «Προσπαθώ να έχω την ίδια νοοτροπία, είτε παίζω πολύ, είτε παίζω λίγο. Απλά δεν πρέπει να επηρεάζεσαι και να παραμένεις συγκεντρωμένος. Να έχεις μια ισορροπία μέσα σου. Ούτε να ενθουσιάζεσαι πολύ αν παίζεις πολύ και είσαι καλός, ούτε να απογοητεύεσαι αν παίζεις λίγο. Η σεζόν είναι μεγάλη και πολλά μπορούν να συμβούν. Είμαι έμπειρος παίκτης και καταλαβαίνω πώς πρέπει να αντιμετωπίσω τις καταστάσεις. Πρέπει να έχεις πάντα κίνητρο και να είσαι έτοιμος να μπεις στο παρκέ και να παίξεις όπως ξέρεις.»

Ο Παναθηναϊκός και ο Αμερικανός «μπόμπερ» θα υποδεχθούν στο ΟΑΚΑ και τον... καλό και επιστήθιο φίλο του από το κολέγιο του Birgham Young, Μπράντον Ντέιβις: «Είναι από τους καλύτερους φίλους μου. Έφτασε σε αυτό το σημείο να παίζει στο υψηλότερο επίπεδο στην EuroLeague και πραγματικά είμαι περήφανος για εκείνον. Γνωρίζω πόσο σκληρά έχει δουλέψει για να βρεθεί σε αυτό το σημείο» σχολίασε ο Φριντέτ και... έσπευσε να του υπενθυμίσει κάτι: «Από τη πρώτη στιγμή άρχισε να με αποκαλεί rookie αλλά να του υπενθυμίσω ότι είμαι μεγαλύτερος από εκείνον. Είμαστε φίλοι, αλλά στο μεταξύ ματς θέλω να τον κερδίσω».