Δέκα γλιστερά σκαλοπάτια

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Δέκα γλιστερά σκαλοπάτια
Ο Νίκος Παπαδογιάννης προειδοποιεί ότι το ναρκοπέδιο των δέκα εβδομάδων που ακολουθούν μπορεί να εκτροχιάσει τον Παναθηναϊκό, εάν δεν βελτιωθεί η απόδοσή του.

Η κρουαζιέρα του Παναθηναϊκού σε νερά σχετικά ήρεμα ολοκληρώθηκε με μία νίκη, εκ των ων ουκ άνευ. Το 14-10 αφήνει τους «πράσινους» σε απόσταση τριών σκαλοπατιών από τη γραμμή, αλλά ο Ρικ Πιτίνο δεν ξεγελιέται. Τα σκαλιά είναι γλιστερά σαν να χύθηκε μία νταμιτζάνα λάδι.

«Χρειαζόμαστε 18 νίκες, αλλά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυνατές ομάδες της διοργάνωσης, τις περισσότερες εκτός έδρας», έλεγε μετά τη λήξη, με το κομπιουτεράκι να δουλεύει υπερωρίες.

Στις δέκα αγωνιστικές που υπολείπονται μέχρι το φινάλε της κανονικής περιόδου, ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει στο ΟΑΚΑ τις Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Χίμκι, ΤΣΣΚΑ, ενώ θα δοκιμαστεί στη Μαδρίτη, στο ΣΕΦ, στη Βερολίνο, στη Βιτόρια και στις δύο όχθες του Βοσπόρου.

Οι σαγιονάρες και το γυαλί ηλίου κλειδώθηκαν στο συρτάρι και δεν προβλέπεται να ξαναβγούν πριν μυρίσει Απρίλης. «Μας περιμένει δολοφονικό πρόγραμμα», ομολόγησε ο Πιτίνο.

Αποφεύχθηκε, τουλάχιστον, το στραπάτσο της Παρασκευής. Η ευκολία με την οποία η Ζενίτ μάζεψε διαφορά 20 πόντων σε δέκα λεπτά σόκαρε και τους πιο αισιόδοξους, όσο καθησυχαστική και αν ήταν η διαφορά ποιότητας, σε συνδυασμό με την έδρα.

Ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε βραδιά καριέρας από τον ΝτεΣόν Τόμας για να ξορκίσει τη συμφορά, καθώς και τις σκόρπιες εκλάμψεις του Ράις, του Παπαγιάννη και του Μήτογλου.

Η απουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου πριόνισε την ισορροπία της ομάδας, ενώ τα κέφια του Καλάθη εξανεμίστηκαν μετά το πρώτο δεκάλεπτο.

Ο Ρικ Πιτίνο συνέχισε τους πειραματισμούς σε αναζήτηση μίας καλύτερης αμυντικής επίδοσης, αλλά δέκα λεπτά καλού μπάσκετ στην α' περίοδο δεν πρόκειται να ξεγελάσουν κανέναν από τους προσεχείς αντιπάλους του Παναθηναϊκού.

Απόψε ήταν η σειρά του Άντι Ράουτινς στο γαϊτανάκι της ευκαιρίας. Ο Καναδός έβαλε δύο τρίποντα, αλλά ήταν και πάλι ο Παππάς αυτός που κέρδισε πόντους στο σπριντ των τριών «μονόφθαλμων» σούτινγκ γκαρντ.

Ο Τζίμερ Φρεντέτ αποξενώνεται ολοένα περισσότερο από το πνεύμα της ομάδας, αφού τα 55 δευτερόλεπτα της συμμετοχής του στο β’ ημίχρονο έδωσαν φιλί ζωής στη Ζενίτ στο 52-42 και ανάγκασαν τον Πιτίνο να τον αποσύρει κακήν κακώς.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού το αποψινό ματς απαιτούσε μία υποτυπώδη επένδυση αυτοσυγκέντρωσης και προσπάθειας για να κερδηθεί.

Η αποδεκατισμένη Ζενίτ δεν έχει την ποιότητα για να βάλει τρικλοποδιές σε ομάδες από το πάνω ράφι, οπότε ο Παναθηναϊκός τη νίκησε με 15 πόντους παίζοντας μπάσκετ επιπέδου Eurocup.

«Όταν ο αριθμός των λαθών φτάνει τα 20, είμαστε μία μετριότατη ομάδα και νικάμε τον ίδιο μας τον εαυτό», ομολόγησε ο Πιτίνο, χρησιμοποιώντας τη λέξη “mediocre” για να περιγράψει τον Παναθηναϊκό της απροσεξίας και της αναξιοπιστίας.

Σε στιγμή αδυναμίας, ο Αμερικανός ομολόγησε ότι η παρουσία του Ράις αντί του Λεκάβιτσιους είναι το μοναδικό upgrade του φετινού Παναθηναϊκού σε σχέση με τον περυσινό...

Το τρίποντο του Τόμας από τη σέντρα στη λήξη του ημιχρόνου έγινε εφαλτήριο νίκης, αλλά το φύλλο της στατιστικής ήταν πηγή ανησυχίας για τον διάσημο Αμερικανό.

Όταν το κοντέρ των ριμπάουντ γράφει το εκκωφαντικό 21-9 σε ένα ημίχρονο αλλά το ταμπλό φτάνει μετά βίας στο +6, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για αισιοδοξία.

Ο Τρούσκιν και ο Βορονόφ δεν είχαν την ποιότητα για να γίνουν δήμιοι, αλλά στην επόμενη γωνία περιμένουν ο Μίροτιτς, ο Ντιλέινι και ο Ντέιβις.

Αν μη τι άλλο, ο αποκλεισμός από το Κύπελλο Ελλάδας προσφέρει στον Παναθηναϊκό ένα δεκαπενθήμερο αγρανάπαυσης.

Ας βγάλουν τα μάτια τους για να το διεκδικήσουν η ΑΕΚ, το Περιστέρι και η Πάτρα. Για έναν οργανισμό επιπέδου Παναθηναϊκού, αυτή η διοργάνωση είναι εντελώς ασήμαντη.

Για τους παίκτες που τράβηξαν το ευρωπαϊκό κουπί, ιδίως τον καταπονημένο Καλάθη, οι δύο εβδομάδες της ανασυγκρότησης μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.