Παπανικολάου: «Λιγοστεύουν οι πιθανότητες, όσο περνάει ο χρόνος»

Αντωνία Σπανού
Παπανικολάου: «Λιγοστεύουν οι πιθανότητες, όσο περνάει ο χρόνος»
Ο Κώστας Παπανικολάου, μετά το τρελό παιχνίδι κόντρα στην Χίμκι, ηρέμησε και σχολίασε ρεαλιστικά στην Euroleague Greece όσα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό, ενώ μίλησε και για την συνέχεια του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός έβγαλε αντίδραση, δεν έχασε ακόμα ένα... δικό του παιχνίδι και πήρε μεγάλη νίκη κόντρα στην Χίμκι, για την 14η αγωνιστική της Euroleague. Οι παίκτες του Κεμζούρα είδαν ακόμα μια ήττα να... έρχεται, αλλά το ένστικτο που έχουν αποκτήσει οι «ερυθρόλευκοι» εδώ και πολλά χρόνια φώναξε πιο δυνατά από πότε και ο Ολυμπιακός έκανε μια τεράστια ανατροπή και νίκησε το ματς.

Ο Κώστας Παπανικολάου, που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει μια τόσο μεγάλη ανατροπή, μίλησε στην Euroleague Greece, σχολίασε πως δεν θα ήθελε να χαθεί ακόμα ένα παιχνίδι, που η ομάδα του άξιζε να κερδίσει, παραδέχτηκε ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν περάσει πολλά μέσα στην σεζόν, ενώ στάθηκε και στον χρόνο, που δεν είναι ούτε σύμμαχος πλέον, ούτε εχθρός στην φάση που βρίσκεται η διοργάνωση.

Αναλυτικά όσα είπε ο Έλληνας παίκτης, μετά το τέλος του ματς:

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Παπανικολάου στάθηκε στην ομαδική δουλειά που έγινε μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, ενώ τόνισε και την σημασία της...

«Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια πάρα πολύ σημαντική νίκη για εμάς, για πολλούς περισσότερους λόγους από το ότι θύμισε κάτι από το... παρελθόν, κυρίως για βαθμολογικούς λόγους. Ήταν μια νίκη που θέλαμε, είχαμε δύο άσχημα αποτελέσματα, τις δύο προηγούμενες αγωνιστικές, δεν μας έπαιρνε να χάσουμε κι άλλο παιχνίδι στην σειρά. Αλλά μας έδωσε πολλά, για πολλούς λόγους.

Ήταν μια σημαντική νίκη από άποψη ψυχολογίας και από άποψη θέλησης, δεν τα παρατήσαμε, βγάλαμε εγωισμό, όλα τα παιδιά μέσα στο παρκέ, στα τελευταία λεπτά, βάλανε το... λιθαράκι τους, έβαλαν το χεράκι τους, βάλανε ένα play, ένα καλάθι, ένα ριμπάουντ. Είναι ξεκάθαρα μια ομαδική δουλειά αυτό που έγινε, τα συγχαρητήρια πάνε σε όλους, σε όλα τα παιδιά, σε όλη την ομάδα και πρέπει να είμαστε όλοι πολύ ευτυχισμένοι γι' αυτό που έχουμε καταφέρει σήμερα. Από την άλλη όλο αυτό πρέπει να τελειώσει εδώ, να μείνει εδώ και πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα».

Για το αν πρόλαβαν να σκεφτούν μέσα στο παιχνίδι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του, τις τελευταίες ήττες σε ματς που «κρατούσαν» στα χέρια τους ο Παπ σχολίασε:

«Δεν σκεφτήκαμε μέσα στο παιχνίδι, όσα έχουν γίνει τις περασμένες αγωνιστικές. Δεν έχεις τον χρόνο να το κάνεις αυτό, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν παιχνίδια και με τον Παναθηναϊκό, που θα μπορούσαμε να είχαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα εκεί και με την Μπάγερν στη Γερμανία, που δείχνανε ότι βρισκόμασταν σε ένα καλό επίπεδο και θα ήταν πάρα πολύ κρίμα, όλη αυτή η προσπάθεια και όλο αυτή η εικόνα που παρουσιάσαμε, αν εξαιρέσεις το παιχνίδι με την Ρεάλ Μαδρίτης, θα ήταν κρίμα να έχουμε άλλη μια ήττα...

Σε καμία περίπτωση κρίμα για να μας λυπηθεί κανείς, αλλά κυρίως για την προσπάθεια μας, όταν δουλεύεις και δεν καταφέρνεις να βγάλεις το αποτέλεσμα μέσα στο παρκέ σε στεναχωρεί και σου παίρνει και μεγάλο κομμάτι από την ψυχολογία σου».

Για την σταθερότητα που φαίνεται να λείπει ο Έλληνας παίκτης παραδέχτηκε ότι ο Ολυμπιακός έχει περάσει πολλά από την αρχή της σεζόν και το βασικότερο είναι η αλλαγή του προπονητή:

«Η ομάδα έχει περάσει πολλές αναταραχές από την αρχή της σεζόν και με μεγαλύτερη την αλλαγή του προπονητή, που αυτό συνεπάγεται μια καινούργια φιλοσοφία. Αυτό θέλει χρόνο. Ο νέος προπονητής μέχρι να βρει τις ισορροπίες και το πως θέλει να δουλέψει με τους παίκτες και το υλικό που έχει, σημαίνει ότι θα δοκιμάσει πολλά σχήματα διαφορετικά, θα κάνει πολλές αλλαγές κάτι που δημιουργεί ανισορροπίες και δεν δημιουργεί μια σταθερότητα.

Πιστεύω και ελπίζω ότι όσο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε θα βρεθεί η σταθερότητα. Νομίζω, όπως λέγαμε και πριν, ότι αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι στην Μαδρίτη, υπάρχει μια σταθερή εικόνα της ομάδας, από την αποχή ότι παίζει καλό μπάσκετ, σωστό μπάσκετ, μπορεί να μην συνδυάστηκε με αποτελέσματα στα 2 από τα 4 παιχνίδια που θα μπορούσαμε να κερδίσουμε, αλλά δείχνει ότι κάτι καλό γίνεται και ότι δουλεύεις σωστά».

Για το αν ο χρόνος είναι σύμμαχός:

«Είμαστε ήδη στην μέση της σεζόν και όσο σύμμαχός μπορεί να είναι ο χρόνος άλλο τόσο και εχθρός γιατί οι αγωνιστικές περνάνε και όταν δεν έρχονται τα αποτελέσματα σημαίνει ότι μένεις πίσω και σημαίνει ότι λιγοστεύουν οι πιθανότητες σου και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μείνεις εκτός 8άδας. Πρέπει ο χρόνος να βγει από το μυαλό μας, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να έχουμε την αυτοπεποίθηση και και την διάθεση να παλέψουμε στο κάθε παιχνίδι, όπως κάναμε και στο σημερινό, όπως κάναμε με τον Παναθηναϊκό, όπως κάναμε με την Μπάγερν, όπως κάναμε σε όλα τα παιχνίδια, εκτός από την Ρεάλ».

Για το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα που ακολουθεί:

«Ο Ερυθρός είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Οι ομάδες δυσκολεύονται να περάσουν από την έδρα τους, είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή για εμάς. Πρέπει να ξεκουραστούμε, να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Έχουμε πάρα πολύ λίγο χρόνο να μελετήσουμε τον αντίπαλο μας, αλλά το ίδιο ισχύει και γι' αυτούς οπότε πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία, πρώτα πνευματικά για να είμαστε έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε στις υψηλές απαιτήσεις του παιχνιδιού».