Η Μακάμπι και τα εννιά χρόνια «φαγούρας» στη Μαδρίτη

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Μακάμπι και τα εννιά χρόνια «φαγούρας» στη Μαδρίτη
Η Μαδρίτη εξελίσσεται σε… απαγορευμένη ζώνη για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ καθώς για να συναντήσει κανείς την τελευταία φορά που έφυγε νικήτρια από το «σπίτι» της Ρεάλ, θα πρέπει να ταξιδέψει στον χρόνο κι αυτό κάνει η Euroleague Greece παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία ενόψει της αποψινής (10/10, 22:00) αναμέτρησης των δύο ομάδων.

Το εντυπωσιακό στοιχείο στις αναμετρήσεις των δύο υπερδυνάμεων της Euroleague είναι ότι, όσες φορές συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Final Four της διοργάνωσης, η Μακάμπι Τελ Αβίβ θριάμβευσε. Αυτές βέβαια δεν είναι πολλές, περιορίζονται στις δύο, με κοινό παρονομαστή ότι τόσο το 2011 όσο και το 2014, η ισραηλινή ομάδα «βολεύτηκε» με τον τίτλο του αουτσάιντερ. Ο δεύτερος κοινός παρονομαστής είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, στον πάγκο της Μακάμπι ήταν ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Ρεάλ και Μακάμπι ετοιμάζονται να ανταμώσουν πάλι στη Μαδρίτη, εκεί όπου εδώ και τουλάχιστον εννιά χρόνια, η τελευταία έχει συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας. Το ημερολόγιο έγραφε 11 Μαΐου 2010 όταν η «ομάδα του λαού» έκανε το break στο πλαίσιο του Top16 της διοργάνωσης. Τότε όμως α) ο Πάμπλο Λάσο δεν ήταν στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ, αλλά ήταν ο τωρινός προπονητή της Αρμάνι Μιλάνο, Έτορε Μεσίνα, β) ο Σέρχιο Γιουλ ήταν στην… τρυφερή ηλικία των 22 ετών και εκ των πρωταγωνιστών της Ρεάλ ήταν ο τωρινός πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας, Χόρχε Γκαρμπαχόθα, γ) ο Πίνι Γκέρσον ήταν στην άκρη του πάγκου της Ρεάλ και ο Μπλούθενθαλ εκ των πρωταγωνιστών της. Αναμφίβολα, επρόκειτο για άλλη μπασκετική εποχή, άλλο μπάσκετ και κυρίως, άλλες ταχύτητες.

Πέντε προπονητές, καμία νίκη

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων μάλλον βρίσκεται στον κορμό τους. Υπό την έννοια ότι, τα τελευταία χρόνια η Ρεάλ Μαδρίτης είναι από τις λιγότερο δραστήριες ομάδες στη μεταγραφική περίοδο. Για του λόγου το αληθές, Τζόρνταν Μίκι και Νίκολας Λαπροβίτολα είναι οι μοναδικοί από το ρόστερ που διανύουν την παρθενική χρονιά τους. Με εξαίρεση τον Γκάμπριελ Ντεκ, οι υπόλοιποι έχουν το λιγότερο τριετία στην ομάδα. Φελίπε Ρέγες και Σέρχιο Γιουλ είναι από τα… γεννοφάσκια τους, ακόμη και ξένοι παίκτες όπως οι Τζέι Σι Κάρολ, Τζέφρι Τέιλορ και Άντονι Ράντολφ μετρούν, εννιά, πέντε και τέσσερα χρόνια αντίστοιχα! Στην 9η σεζόν του στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ βρίσκεται ο Πάμπλο Λάσο.

Από την άλλη πλευρά, κάθε χρόνο η Μακάμπι προχωρά σε ριζοσπαστικές αλλαγές σε σημείο να έχει χαθεί το… μέτρημα, σε ότι αφορά τους παίκτες που πέρασαν από την ομάδα στην τελευταία δεκαετία. Μόνο από τη Μαδρίτη έχουν φύγει ηττημένοι πέντε προπονητές (σ. σ. Γκάι Γκούντες, Έιναρς Μπαγκάτσκις, Ντέιβιντ Μπλατ, Νέβιν Σπάχια και Γιάννης Σφαιρόπουλος).

Ο «βομβαρδισμός»

Από εκείνον τον αγώνα του Μαΐου του 2010 έως και σήμερα, μεσολάβησαν οκτώ παιχνίδια και η Ρεάλ Μαδρίτης στα έξι εξ’ αυτών κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση. Για την ακρίβεια το 8/8 συνοδεύεται και με μέσο όρο διαφοράς 14.7 πόντων. Στις δε τελευταίες τρεις αναμετρήσεις των δύο ομάδων, οι Μαδριλένοι βλέπουν το καλάθι σαν βαρέλι. Μετρά ισάριθμες νίκες, με 38/84 προσπάθειες τριών πόντων, σούταρε δηλαδή με ποσοστό ευστοχίας 45.2%. Ακόμη, η τελευταία φορά που η ισπανική ομάδα δεν σημείωσε 80 ή και περισσότερους πόντους ήταν στον αγώνα της 27ης Μαρτίου 2014. Για την ακρίβεια, στα τελευταία έξι παιχνίδια σκοράρει 86.7 πόντους ανά αγώνα. Καταλήγοντας, οι διαδοχικές νίκες της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Μακάμπι στην Ισπανία, δημιούργησαν και μια εντυπωσιακή παράδοση καθώς σε σύνολο 12 αγώνων των δύο ομάδων στην ισπανική πρωτεύουσα, η Ρεάλ μετρά 10 νίκες.