Ο Πάρκερ, η «γέφυρα» Βιλερμπάν-Λιόν και το νέο γήπεδο της ASVEL!

Ο Πάρκερ, η «γέφυρα» Βιλερμπάν-Λιόν και το νέο γήπεδο της ASVEL!

Ο Πάρκερ, η «γέφυρα» Βιλερμπάν-Λιόν και το νέο γήπεδο της ASVEL!
O Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για το πως ο ιδιοκτήτης της πρωταθλήτριας Γαλλίας «ένωσε» δύο δήμους, που μέχρι πρότινος δεν είχαν ούτε διπλωματικές σχέσεις και «φωτίζει» το νέο project που θα χρηματοδοτήσει ο πανίσχυρος πρόεδρος της ποδοσφαιρικής, Olympic, Jean-Michel Aulas.

Πριν εκπνεύσει η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, δηλαδή πριν καλά-καλά διανύσει το ήμισυ της μυθικής καριέρας του σαν παίκτης (1999-2019) κι έχοντας ήδη φορέσει τρία δαχτυλίδια πρωταθλητή στο ΝΒΑ (2003, 2005 και 2007), το καλοκαίρι του 2008, έκανε μαζί με τον Αμερικανό ατζέντη του (Steve Heumann) και τον αδελφό του (T.J. Parker), μία πρώτη απόπειρα να επενδύσει στο γαλλικό μπάσκετ ως ιδιοκτήτης.

Ο λόγος για τον Τόνι Πάρκερ, που αφού το 2008 δεν έβγαλε άκρη με την Ρασίνγκ Παρί (τον σύλλογο στον οποίο πρωτόπαιξε επαγγελματικό μπάσκετ), το αμέσως επόμενο καλοκαίρι (2009) αγόρασε το 20% των μετοχών της ASVEL και εντάχθηκε στην μετοχική σύνθεση της γαλλικής ομάδας. Δύο χρόνια αργότερα, μάλιστα (2011), λόγω του lock-out, υπέγραψε (μέχρι το τέλος της «παύσης εργασιών» στο NBA) με το μίνιμουμ της γαλλικής λίγκας (2.000 Ευρώ το μήνα), αλλά δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της.

Η σχέση του “TePe” με την Βιλερμπάν ενισχύθηκε στο μέγιστο βαθμό τρία χρόνια αργότερα (2014), όταν ο Πάρκερ – που στο μεταξύ είχε στεφθεί για 4η φορά «πρωταθλήτης κόσμου» με τους Σπερς – απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών (έναντι 3 εκ. Ευρώ) κι έγινε το απόλυτο «αφεντικό» του γαλλικού συλλόγου. Κάπου εκεί τοποθετείται χρονικά, το όραμα και η έναρξη των προσπαθειών του να μετατρέψει την ASVEL σε ομάδα top-class του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Στην αρχή, όμως, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα για τον κορυφαίο Γάλλο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών. Η κατάσταση που συνάντησε στο προάστιο της δεύτερης μεγαλύτερης γαλλικής πόλης, όσον αφορά την σχέση της ομάδας με τον Δήμο της Λιόν και τον πανίσχυρο ποδοσφαιρικό σύλλογο Olympique Lyonnais, δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική για την ευόδωση του μεγαλόπνοου πλάνου που είχε στο μυαλό του.

Οι δήμαρχοι των δύο γειτονικών πόλεων όχι απλά είχαν εχθρικές σχέσεις (κέντρο της Λιόν απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την κεντρική πλατεία της Βιλερμπάν), αλλά επί σειρά ετών αρνούνταν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, ούτε καν στο πλαίσιο μίας συζήτησης για την αθλητική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Ο Τόνι Πάρκερ, λοιπόν, ήταν ο άνθρωπος που «έσπασε» αυτό το ψυχρό μέτωπο δεκαετιών και προσπέρασε όλα τα πολιτικά εμπόδια που υψώνονταν μπροστά στο σχέδιο «μετακόμισης» της έδρας της ASVEL στο κέντρο της Λιόν. Μία ιδέα, που δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί αν ο ίδιος δεν έμπαινε μπροστά και εγγυόταν την μακρόχρονη παραμονή του στην διοίκηση της ομάδας, που για την ώρα είναι δεδομένη τουλάχιστον μέχρι το 2024.

Από πρόπερσι, άλλωστε συνέταιρος και «συμπαίκτης» (στο όλο project) του 37χρονου παλαίμαχου διεθνούς Γάλλου point-guard, είναι ο διάδοχός του στην αρχηγία των «τρικολόρ», Νικολά Μπατούμ. Ο 30χρονος forward των Σάρλοτ Χόρνετς ανέλαβε το πόστο του αθλητικού διευθυντή και για δύο χρόνια, «έτρεχαν» από την Αμερική (η οικογένεια του Πάρκερ ζει στο Σαν Αντόνιο) τη λειτουργία της ομάδας, έχοντας προσλάβει τον παιδικό τους φίλο, Γκαετόν Μιλέρ, σε ρόλο εκτελεστικού προέδρου.

Η εφετινή σεζόν, όμως, είναι διαφορετική και αυτό όχι μόνο επειδή η πρωταθλήτρια Γαλλίας (στα 5 χρόνια του "TePe" έχει πάρει 2 πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο) πήρε τη wild card κι επέστρεψε στην Euroleague μετά από 10 χρόνια, αλλά επειδή πλέον έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να «αποκτήσει» η ASVEL ένα υπερσύγχρονο γήπεδο χωρητικότητας 15.000 θέσεων, που θα την βοηθήσει να εδραιώσει την θέση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Γι' αυτό το λόγο, ο Πάρκερ θα ταξιδεύει κάθε 5-6 εβδομάδες στη Γαλλία για να βρίσκεται κοντά στην ομάδα αλλά και να προϊσταται όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την ανέγερση του νέου "Palais des Sports" (υπολογίζεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2023), που θα κατασκευαστεί δίπλα στο "Parc Olympique Lyonnais" (60.000 θέσεων), γνωστό ως "Groupama Stadium", που είναι το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο το οποίο κατασκεύασε πριν 3,5 χρόνια ο πρόεδρος της Λιόν, Ζαν-Μισέλ Ολάς και περιλαμβάνει δύο πολυτελή ξενοδοχεία, εμπορικό κέντρο και χώρους πολλαπλών χρήσεων.

Η νέα έδρα της ASVEL, η οποία θα μετατρέψει την γύρω περιοχή σε ένα «αθλητικό χωριό» (Sport Village), θα στεγάσει την ανδρική και τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του γαλλικού συλλόγου αλλά και τις ακαδημίες και το διεθνές αθλητικό σχολείο με την υπογραφή του Πάρκερ, θα κατασκευαστεί από την εταιρία (OLG), που εδώ και μερικά χρόνια σύστησε ο 70χρονος πανίσχυρος επιχειρηματίας και η οποία είναι εισηγμένη στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με αξία που αγγίζει τα 370 εκατομμύρια Ευρώ και φέρνει την ομάδα του στην 12η θέση παγκοσμίως!

Όπως γίνεται αντιληπτό, η τεράστια προσωπικότητα του Τόνι Πάρκερ αποτέλεσε το μεγαλύτερο εχέγγυο για να γεφυρωθεί το τεράστιο χάσμα που χώριζε τις δύο γειτονικές πόλεις και φυσικά έπεισε τον ισχυρό άνδρα της Olympique Lyonnais, να επενδύσει στο μπάσκετ. Προς αυτή την κατεύθυνση, ελήφθη η απόφαση αλλαγής των χρωμάτων της Βιλερμπάν που από πράσινα, πλέον θα φορά ασπρόμαυρες φανέλες (τα χρώματα της ποδοσφαιρικής ομάδας).

Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στην αποψινή συνέντευξη Τύπου (20.00) στο γήπεδο που θα διεξαχθεί το ματς με τον Ολυμπιακό ("Astroballe"), στην οποία θα δώσουν το παρών ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ASVEL, Τόνι Πάρκερ, ο πρόεδρος της Olympique Lyonnais, Ζαν-Μισέλ Ολάς, αλλά και ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου.

Υγ.: Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε σε video την συνέντευξη του Πάρκερ στην Euroleague TV, σχετικά με το πως κοιμήθηκε παίκτης και ξύπνησε ιδιοκτήτης.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!