Πιτίνο: «Ξεπέρασα την στεναχώρια μου με το Λούιβιλ χάρη στον Παναθηναϊκό»!

Κάτια Πετροπούλου
Πιτίνο: «Ξεπέρασα την στεναχώρια μου με το Λούιβιλ χάρη στον Παναθηναϊκό»!
Απολαυστικός ο Ρικ Πιτίνο για ακόμα μια φορά στη Συνέντευξη Τύπου! Ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για την πρόκριση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στα playoffs της Euroleague κι εξομολογήθηκε άγνωστες ιστορίες στους δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός προπονητής το Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είπε αρχικά: «Πριν ξεκινήσω για μιλάω για μπάσκετ, αφιερώνω τη σημερινή νίκη στην μνήμη του Θανάση Γιαννακόπουλου. Ξέρω πως χαμογελά από τον Παράδεισο και θα ήταν ευτυχισμένος να έβλεπε την προσπάθεια των παικτών να τερματίζουν στην 6η θέση.

Θέλω επίσης να συγχαρώ όλο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και είναι υπέροχο τι έκαναν τις προάλλες, με την δημιουργία τμήματος ομάδας γιοα παιδιά με αυτισμό.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, για την ευκαιρία που μού έδωσε να έρθω και να προπονήσω αυτή την ομάδα και να εκπροσωπήσω αυτό το παθιασμένο κοινό. Με κάνει να νιώθω σαν το σπίτι μου, είναι τόσο φιλόξενος και νιώθω λες και είμαι από την Ελλάδα.

Ο τελευταίος άνθρωπος που θέλω να ευχαριστήσω είναι η γυναίκα μου, με την οποία έκλεισα 43 χρόνια γάμου και της ζήτησα συγγνώμη που δεν μπορώ να τη δώ ή να της στείλω ένα δώρο. Εκείνη μού είπε "φρόντισε να νικήσεις απόψε και να προκριθείς".

Επίσης, έχω μια ανιψιά, που είναι σαν κόρη μου κι έχασε τον πατέρα της στη Νέα Υόρκη πριν πολλά χρόνια, μετά από σύγκρουση με ταξί. Εγώ διοργάνωνα το γάμο της στο Μαϊάμι , αλλά δεν μπορώ να είμαι εκεί τώρα».

Δεν πετύχαμε τα 35 deflections, αλλά φτάσαμε τα 30. Αυτή η ομάδα κατάφερε να είναι πολύ ανταγωνιστική κοντά στη Φενέρ και την Μπαρτσελόνα, το αντίθετο από εμάς. Θέλαμε να τους πάρουμε μακριά από το τρίποντο, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν να μας νικήσουν. Στον αιφνιδιασμό είχε 16 πόντους, έναντι 10 της Μπουντούτσνοστς, και στο τρίποντο είχαν 8/28. Εμείς ξέραμε πως αν βάλουμε την μπάλα στο καλάθι και πάρουμε τα φάουλ, θα τα καταφέρουμε.

Θέλώ να συγχαρώ τον Νικ Καλάθη για το 2ο triple double. Το πρώτο πράγμα που τού είπα, χωρίς να τον συγχαρώ, είναι πως αν δεν έκανε λάθη κι έδινε περισσότερες πάσες, θα είχε δώσει 24 ασίστ τώρα. Ο Γκιστ ήταν το κλειδί, γιατί μας απεγκλώβισε σε δύσκολες στιγμές.

Ευχαριστώ κι όλους εσάς εδώ στην αίθουσα, μού αρέσουν οι δημοσιογράφοι εδώ, γιατί δεν καταλαβαίνω τι λέτε και τι γράφετε, άρα δεν έχω εχθρούς, σας αγαπώ όλους.

Είμαι πολύ ευγνώμων για τους φιλάθλους. Νίκη στο Κύπελλο, πρόκριση στα πλέιοφς που έμοιαζε άπιαστο κα τώρα καταλήξαμε στην 6η θέση και ξεκινά η πραγματική σεζόν».

Για το ότι ο Γιαννακόπουλος έχει πει πως θέλει να μείνει για πολλά χρόνια, σχολίασε: «Όταν προπονείς για 43 χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία το ότι είμαι εδώ, όλοι όσοι γνώρισα είναι απλά φανταστικοί, είναι τόσο θερμοί. Έγραψα ένα βιβλίο το "one day contract", όταν πήρα το πρωτάθλημα το 2013, το οποίο είναι το κλειδί της επιτυχίας. Διαβάζω βιβλία άλλων, οπότε αποφάσισα να το γράψω για μένα, γιατί όλοι έχουμε μια σημαντική μέρα στη ζωή μας. Τα βράδια σκέφτομαι την επόμενη προπόνηση και πως πρέπει να σέβεσαι τους άλλους, να δίνεις κίνητρο σε όλους και το βράδυ αν λες πως ανανέωσα το συμβόλαιό μου για ακόμα μια μέρα, τότε όλα είναι όλα καλά. Όταν με ρωτούν αν θα μείνω παραπάνω, δεν το σκέφτομαι. Μπορώ να μείνω για ακόμα 5 χρόνια, εφόσον είμαι παθιασμένος για το μπάσκετ, αλλά σκέφτομαι πάντα την επόμενη ημέρα, έτσι είμαι σαν άνθρωπος και απόψε θα διασκεδάσω».

Για τα τρίποντα και τις βολές του Παναθηναϊκού και κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση ανέφερε: «Ξέραμε πως δεν είμαστε ομάδα με δυνατό σημείο το σουτ, μας έλειπε ο Λάνγκφορντ και ήμασταν μέτριοι. Κάποιος μού είπε σήμερα "Θα μού κάνεις μια χάρη; Να πεις στον Αντετοκούνμπο να σταματήσει τρίποντα". Το είπα στον Θανάση μπροστά σε όλη την ομάδα και τού είπα πως πρέπει να συνεχίσει να το κάνει όταν μένει ελεύθερος, αλλά θα πρέπει να μένει και παραπάνω στο γήπεδο, μέχρι να γίνεις καλός σουτέρ. Δεν θα πω σε κάποιον τι να μην κάνει, δεν θέλω να τονίζω τα αρνητικά, γιατί τότε βάζεις χειροπέδες στον άλλον και τον στρεσάρεις. Θέλω να δώσω κίνητρο στους παίκτες μου και τόνιζα τα θετικά. Το Duke έχασε λόγω κακού τρανζίσιον στην άμυνα, το οποίο ήταν κλειδί. Δεν τρομερό να χάσεις ένα ανοιχτό τρίποντο, δεν μπορείς να το ελέγξεις, αλλά είναι σημαντικό να τρέξεις μετά, για να πάρεις το ριμπάουντ. Αυτό τους είπα να κάνουν».

Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Είμαι τρομερά ικανοποιημένος, ευχαριστώ κάθε μέρα τους παίκτες μου για την προσπάθεια. Δεν είναι τόσο διαφορετική η Euroleague, μού πήρε μια μέρα να προσαρμοστώ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αυτό που μού φάνηκε δύσκολο ήταν ότι δεν γνώριζα άλλες ομάδες, τους άλλους προπονητές, τα άλλα συστήματα. Και θα σας πω πως τα κατάφερα. Είχα τους τέλειους βοηθούς, μου εξήγησαν όλες τις μικρές λεπτομέρειες. Είχα 30 βοηθούς στο κολλέγιο εδώ και αυτοί οι τρεις εδώ είναι φαινόμενο!».

Για το μικρό ροτέισιον δήλωσε: «Ήταν ένα παιχνίδι υψηλής πίεσης και ο μόνος παίκτης που δεν άλλαξα ηταν ο Καλάθης, ενώ επέμεινα σε Γκιστ και Τόμας, που βοήθησαν».

Για την Ρεάλ Μαδρίτης συμπλήρωσε: «Μας νίκησαν γιατί σε πέντε λεπτά, κάναμε τα πάντα λάθος και αφήσαμε την τύχη να αναλάβει τι θα γίνει. Είπα στους παίκτες να μην κάνουν ποτέ ξανά τα ίδια λάθη, τα κατάλαβαν και θα τα διορθώσουν. Ανυπομονούμε για αυτά τα ματς και είμαι πολύ ενθουσιασμένος!».

Για την ιστορία δωροδοκίας με το Λούιβιλ στο NCAA τόνισε: «Δεν ξέρετε όλη την ιστορία, αλλά δεν έχω παραβεί κάποιο νόμο. Δεν είχα πρόβλημα που με απέλυσαν, αλλά ο τρόπος που το έκαναν με έκανε να φαίνομαι ένοχος και αυτό με ανόχησε. Το ξεπέρασα λόγω του Παναθηναϊκού. Αν δεν ήταν ο Παναθηναϊκός, θα ήμουν στο Μαϊάμι πολύ απογοητευμένος και θα το σκεφτόμουν ακόμα».

Τέλος, υποστήριξε: «Δεν θεωρείτε ότι ήδη η ομάδα έχει βελτιωθεί πολύ με τα αποτελέσματα που έχει φέρει; Αν δεν είμαστε σκληροί, δεν θα τα καταφέρουμε στη σειρά. Ο λόγος που νικάμε είναι επειδή έχουμε αυτή τη σκληράδα στη νοοτροπία μας».