Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ζάλγκιρις Κάουνας 83-87

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ζάλγκιρις Κάουνας 83-87
Η Ζαλγκίρις Κάουνας κατάφερε να σπάσει την αρνητική παράδοση στην Αθήνα και να αποδράσει με τη νίκη με 87-83 στην παράταση, βάζοντας έντονους προβληματισμούς στις τάξεις του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ που τα περίμενε όλα από τον Καλάθη.

Λένε ότι οι παραδόσεις είναι για να... σπάνε. Και η Ζαλγκίρις φρόντισε να το επιβεβαίωσε με τον πλέον χαρακτηριστικό και... μπασκετικό τρόπο. Σε μια έδρα όπου μετρούσε 12 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά και να φτάσει στη πρώτη της νίκη (87-83) στην... 13η επίσκεψή της στην Αθήνα.

Μια νίκη που είναι πέρα για πέρα δίκαιη! Ήταν καλύτερη από τον Παναθηναϊκό στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ήταν άριστα διαβασμένη, ενώ δεν πανικοβλήθηκε ούτε τις στιγμές που οι «πράσινοι» έμοιαζαν να ελέγχουν το ματς. Και μάλιστα σε μια «καυτή» ατμόσφαιρα όπου δύσκολα μπορεί μια ομάδα -και δη της εμπειρίας της Ζάλγκιρις- να επιστρέψει στο παιχνίδι. Κι όμως. Με στοχευμένες επιθέσεις, οι παίκτες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έκαναν αυτό που έπρεπε στην παράταση και από τη στιγμή που βρέθηκαν στο +4 (84-80) δύο λεπτά πριν από το τέλος, δεν άφησαν την τεράστια ευκαιρία να πάει ανεκμεταλλευτη. Να σημειωθεί ότι ο Νικ Καλάθης αστόχησε όντας ανενόχλητος στην εκπνοή του αγώνα προκειμένου να χάριζε τη νίκη στον Παναθηναϊκό όπως είχε κάνει και πριν από έναν χρόνο.

Οι Ντέιβις (18π.), Ουόλκαπ (14π.) ήταν οι καλύτεροι της Ζάλγκιρις, η οποία πήρε κρίσιμα επιθετικά ριμπάουντ τα οποία και την βοήθησαν να φτάσει στην τελική επικράτηση.

Το ματς

Η νευρικότητα του Καλάθη επηρέασε στο ξεκίνημα του αγώνα και την επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να «κολλήσουν» στην άψογα στημένη ζώνη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους! Από τη στιγμή που τα ποσοστά ήταν τραγικά, η Ζάλγκιρις έβρισκε τον τρόπο να «χτίζει» διαφορά στο σκορ ελέγχοντας πλήρως τον ρυθμό του αγώνα. Κυρίως «χτυπώντας» την «ρακέτα» της ελληνικής ομάδας με Ντέιβις και Γιανκούνας, όπως έκανε η Μακάμπι, όπως έκανε η Μπάγερν, όπως έκανε και η Γκραν Κανάρια. Απέναντι στους Γερμανούς την... πάτησε, απέναντι στις άλλες δύο ομάδες κατάφερε να «καλύψει» την αδυναμία από την επίθεση. Όμως με τον Καλάθη να έχει «μηδέν» ασίστ στο δεκάλεπτο και 0/4 σουτ ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολα τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό.

Η Ζάλγκιρις είχε παρουσιαστεί άριστα διαβασμένη, την ώρα που οι «πράσινοι» είχαν 1/9 δίποντα και 2/6 τρίποντα σε ένα δεκάλεπτο. Λογικό και επόμενο να προηγείται η λιθουανική ομάδα με 13-20, μια διαφορά που αντί να μειωθεί από τους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ ολοένα και έπαιρνε μεγάλες διαστάσεις! Με ένα επιμέρους 17-7 η Ζάλγκιρις έστειλε τον δείκτη του σκορ στο -17 για τους γηπεδούχους (20-37) έχοντας 10/11 μέσα από το «ζωγραφιστό»! Μόνο και μόνο το σκορ αποτυπώνει τα όσα συνέβαιναν στο ΟΑΚΑ!

Οι Λιθουανοί είχαν «πνίξει» τον Παναθηναϊκό με την «ζώνη» και παρά την προσπάθεια να «ψαλιδίσει» την διαφορά στο τέλος (32-41 στο 19') έκλεισε το ημίχρονο με 10/29 εντός παιδιάς (6/15 δίποντα, 4/14 τρίποντα) και μόλις 9/15 βολές. Επιπλέον είχε μονοψήφιο αριθμό σε ριμπάουντ (9 έναντι 20 της Ζάλγκιρις) και ασίστ (8 έναντι 10). Οι Ντέιβις (9π., 4/5δίπ.), Ουάιτ (9π., 3/3δίπ.), Ουλάνοβας (7π.) είχαν κανει τη μεγαλύτερη ζημιά στο ημίχρονο, ενώ από τον Παναθηναϊκό ο Λάνγκφορντ (8π., 2/4δ., 1/1τρ., 1/2β.) αποτελούσε την πιο αξιόπιστη λύση στην επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να μπει πιο δυνατά και πιο συγκεντρωμένα μετά την ανάπαυλα, αλλά ο Ουόλκαπ που πήρε τη σκυτάλη «σημάδεψε» τον Λάνγκφορντ στην άμυνα και έτσι κρατούσε το προβάδισμα για λογαριασμό της Ζάλγκιρις στους 11 πόντους (39-50). Βέβαια οι «πράσινοι» προσπαθούσαν να βγάλουν κάποιες καλές άμυνες κάτω από το καλάθι με πολλές βοήθειες, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο -6 (46-52 στο 26'). Ο Λάνγκφορντ μπορεί να είχε βρει τον... μπελά του στην άμυνα, αλλά στην επίθεση ήταν εκείνος που προσπαθούσε να ρίξει την διαφορά. Μάλιστα έφτασε και στο -4 (49-53 στο 28') αλλά δύο άστοχες επιθέσεις έδωσαν την ευκαιρία στη Ζάλγκιρις να κάνει ένα 5-0 και να προηγηθεί εκ νέου με 9 πόντους (49-58 στο 19') πριν από το τέλος της 3ης περιόδου (51-58).

Όπως ήταν αναμενόμενο στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός έπαιξε το τελευταίο του χαρτί και έκανε την μεγάλη του αντεπίθεση! Αν και σε δύο περιπτώσεις που είχε μειώσει στον πόντο (57-58 στο 32' και 59-60 στο 33') αστόχησε για το προσπέρασμα, το έκανε το Ιωάννης Παπαπέτρου στο 36' με τρίποντο για το 66-64! Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά που ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο σκορ μετά το... 2-0 του Λάνγκφορντ στο ξεκίνημα του αγώνα. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία να «καθαρίσει» το ματς έχοντας προηγηθεί με 74-70 στο 1:20 πριν από το τέλος. Επίσης είχε το προβάδισμα με 76-74 αλλά οι Λιθουανοί με συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσια (76-76) στα 6'' πριν από το τέλος. Ο Καλάθης προσπάθησε να κάνει ό,τι και... πέρυσι, αλλά αυτή τη φορά το σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο και το ματς πήγε στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο η Ζάλγκιρις κέρδισε το ματς στις λεπτομέρειες ενώ συνέχισε να κάνει θράυση στα επιθετικά ριμπάουντ. Ουσιαστικά ήταν και στοιχείο που έγειρε τελικά τη πλάστιγγα στο μέρος της.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Ζάλγκιρις κυριάρχησε στα ριμπάουντ (41-26) και ουσιαστικά ήταν και το σημείο-κλειδί για την τελική έκβαση του αγώνα. Επιπλέον κατάφερε να έχει 23/26 βολές (ποσοστό 88,5%) σε μια δύσκολη έδρα όπως είναι το ΟΑΚΑ ενώ δεν... τα έχασε όταν οι «πράσινοι» είχαν προηγηθεί με τέσσερις πόντους λίγο πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας (74-70 στο 1:20)

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Μπράντον Ντέιβις ήταν εξαιρετικός έχοντας 18 πόντους με 6/9 δίποντα, 6/8 βολές και 4 ριμπάουντ, ενώ ο Τόμας Ουόλκαπ πρόσφερε σημαντικές λύσεις στο δεύτερο ημίχρονο τελειώνοντας το ματς με 14 πόντους (6/9 δίποντα, 2/2 βολές), 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Λεκαβίτσιους και Αντετοκούνμπο δεν μπήκαν ποτέ στο πνεύμα του αγώνα

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Όταν ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 74-70 στο 1:20 πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, αλλά δύο βολές του Ουλάνοβας και ένα καλάθι του Ουάιτ (74-74) έφεραν το ματς στα ίσια σε διάστημα 30 δευτερολέπτων.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Ουλάνοβας βοήθησε πολύ στα ριμπάουντ έχοντας και 11 πόντους, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Άαρον Ουάιτ που έφτασε... αθόρυβα τους 13 πόντους.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το άστοχο τρίποντο του Νικ Καλάθη στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας το οποίο θα μπορούσε να χαρίσει τη νίκη στον Παναθηναϊκό.

TI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός το 57% στις βολές και την τεράστια αστοχία του στο πρώτο ημίχρονο. Η Ζάλγκιρις μόνο τα 13 λάθη της.

Τα δεκάλεπτα: 13-20, 33-44, 51-58, 76-76 (κ.α.), 83-87 (παρ.)