Ολυμπιακός: «Πλύση εγκεφάλου» να μην σκέφτεται το Final 4!

Ολυμπιακός: «Πλύση εγκεφάλου» να μην σκέφτεται το Final 4!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει την πειστική εμφάνιση των «ερυθρολεύκων» και την εκπληκτική ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ, παραμονές των εκατοστών γενεθλίων του συλλόγου και καθώς η σεζόν μπαίνει στην πιο κρίσιμη καμπή της, γράφει για το πιο δύσκολο εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει ο οργανισμός.

Από μακριά και για την ακρίβεια από την μαρίνα του Φλοίσβου μπορούσε να διακρίνει κανείς, χθες το απόγευμα, πόσο διαφορετική προμηνυόταν η βραδιά για τον Ολυμπιακό. Η εξωτερική όψη του Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας» ήταν φωτισμένη σε ερυθρόλευκο φόντο, η προσέλευση των φιλάθλων είχε αρχίσει από νωρίς και στο εσωτερικό του γηπέδου τα άσπρα και κόκκινα χαρτάκια δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό σκηνικό στις κερκίδες.

Το video που παρουσιάστηκε στον ηλεκτρονικό πίνακα, η διαφορετική παρουσίαση των παικτών και του προπονητή και το εν γένει εορταστικό κλίμα, υποδήλωναν ότι το παιχνίδι με την Παρτίζαν δεν ήταν απλά ένα ακόμη. Ήταν το τελευταίο ευρωπαϊκό πριν ο σύλλογος κλείσει τα 100 του χρόνια!

Και όλη αυτή την γιορτή που ετοίμασε η ΚΑΕ και υποστήριξε ο κόσμος, με το πολλοστό εφετινό sold out, φρόντισαν να την υποστηρίξουν μέσα στις τέσσερις γραμμές και οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, οι οποίοι επέστρεψαν στο γήπεδό μετά από 35 μέρες και τρία συνεχόμενα ματς εκτός των συνόρων.

Το πιο σημαντικό για τον 59χρονο προπονητή, όμως, ήταν η εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του. Ξέροντας καλά ότι θα αντιμετωπίσουν μία από τις πλέον φορμαρισμένες ομάδες στην διοργάνωση, που προερχόταν από 4 διαδοχικές και μάλιστα ηχηρές εκτός έδρας νίκες (οι δύο εκ των οποίων στο Μοντεκάρλο με +17 και στο Μιλάνο με +20) και η οποία παίζει ίσως την πιο ασφυκτική άμυνα (2η στην EL με μ.ο. 79,1π.), οι Πειραιώτες φρόντισαν με το καλησπέρα να δείξουν την συγκέντρωση και την σοβαρότητα που απαιτούσε το εγχείρημα.

 

«Εδώ είναι Πειραιάς κύριε Ζέλικο και παίζετε με τον πρωτοπόρο της Euroleague…», θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το μήνυμα που έστειλαν οι γηπεδούχοι με το 13-5 του 5ου λεπτού και το 27-18 της πρώτης περιόδου, που ολοκληρώθηκε με 9 ασίστ και μόλις 2 λάθη, αλλά και με 60% ευστοχία εντός πεδιάς. Δείγμα των εξαιρετικών αποφάσεων του ορθολογικού μπάσκετ.

Πολύ γρήγορα, η διαφορά εκτοξεύθηκε μέχρι και το +17 (37-20 στο 13’16”) και τότε ήταν ίσως που η ομάδα του Ομπράντοβιτς (έπαιξαν ρόλο και οι φωνές του Σέρβου) κατάλαβε ότι αν δεν βγάλει λύσσα στην άμυνα, θα γυρίσει στο Βελιγράδι με βαρύ τον πέλεκυ!

Και πρωτίστως με ένα «χτύπημα», που ενδεχομένως να επηρεάσει την προσέγγισή της για τον τελικό της ερχόμενης Παρασκευής (14/03) στην Βαρκελώνη με τους «μπλαουγκράνα». Η Μπαρτσελόνα, βλέπετε, ήταν στα πολύ καλά της στο παιχνίδι του 1ου γύρου και έφυγε νικήτρια από την “Stark Arena” (79-87) και γι’ αυτό το συγκεκριμένο ματς θεωρείται υψίστης σημασίας και για τις δύο ομάδες.

Αμφότερες, άλλωστε (μαζί με την Αρμάνι) είναι ισόβαθμες με ρεκόρ 15-13, οπότε ο νικητής θα πάρει σημαντική ώθηση στην μάχη που μαίνεται ανάμεσα σε έντεκα ομάδες για τις οκτώ θέσεις (από την 3η έως και την 10η) που δεν φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει.

Κλείνω, όμως, την παρένθεση για τους Σέρβους κι επιστρέψω στα του Ολυμπιακού. Η αλήθεια είναι ότι η «πλύση εγκεφάλου» (ένα όρος που χρησιμοποίησε ο Μπαρτζώκας στην συνέντευξη Τύπου) που είχε γίνει στους γηπεδούχους για την επικινδυνότητα της αναμέτρησης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να παίξουν ίσως το πιο πειστικό αμυντικό παιχνίδι στην έδρα τους, μετά το +43 επί της Μπάγερν (112-69) της 10ης Γενάρη.

Με αυτά και με εκείνα, οι «ερυθρόλευκοι» κατέβασαν κατά 17 ολόκληρους πόντους την μέση παραγωγικότητα (μ.ο. 87,0π.) των αντιπάλων τους στα τέσσερα τελευταία ματς μακριά από την σερβική πρωτεύουσα, τους ανάγκασαν να σουτάρουν με κάτω από 45% εντός πεδιάς (44,8%) και «ενοχλήθηκαν» μόνο σε κάποια διαστήματα που η Παρτίζαν αναγκάστηκε να βγάλει αυξημένη ένταση στο ανασταλτικό κομμάτι, βλέποντας την διαφορά να φτάνει στους 20 πόντους (57-37 στο 24’ και 80-61 στο 38’)!

Σε γενικές γραμμές, όμως, η αντιμετώπιση του Ολυμπιακού ήταν εξαιρετική και αυτό φαίνεται από την άνεση με την οποία επικράτησε (82-70), έχοντας χαμηλό – για τα δεδομένα του – ποσοστό πίσω από τα 6,75 (31% με 9/29)! Επιχειρώντας, μάλιστα, περισσότερα τρίποντα από δίποντα!

Όταν, όμως, μία ομάδα τελειώνει το ματς με 73% στα δίποντα, 25 ασίστ (!) και έξι περισσότερα ριμπάουντ, ενώ ταυτόχρονα δέχεται μόλις 70 πόντους (η 3η χαμηλότερη εφετινή της επίδοση), τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο βαθμός που παίρνει είναι λίγο κάτω από το άριστα. Και όλο αυτό με βασικό όπλο την επιθετική πολυφωνία και την ομαδική συνεισφορά.

Αν εξαιρέσει κανείς τον Βεζένκοβ (17 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ), που το παλικάρι έχει στο αίμα του σκοράρισμα, υποθέτω ότι ο προπονητής των Πειραιωτών θα είδε με ικανοποίηση στο φύλλο της στατιστικής, ότι οκτώ παίκτες του είχαν από 6 έως και 10 πόντους, με τον Μιλουτίνοφ να είναι ο MVP της βραδιάς με μία πολύ μεστή εμφάνιση (10 πόντους, 9 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα & 1 κόψιμο με 5/7 δίποντα σε 23’).

Ο μοναδικός που δεν σκόραρε (ο Ντόρσεϊ και ο Λαρεντζάκης δεν πάτησαν παρκέ) ήταν ο νεοαποκτηθείς Σέϊμπεν Λι, ο οποίος ήταν προσεκτικός στις κινήσεις του (2 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 9’) και μάλλον δεν θέλησε να εκβιάσει προσπάθεια από την στιγμή που δεν του βγήκε μέσα από το παιχνίδι.

Ίσως να έπαιξε ρόλο η «πλύση εγκεφάλου» στην οποία αναφέρθηκε ο Μπαρτζώκας ότι γίνεται σε κάθε παίκτη που έρχεται στον Ολυμπιακό με σκοπό να σκέφτεται πρώτα την πάσα και να κινείται στον χώρο. Εξ’ ού και η τιμητική δήλωση του “Ζοτς”, που χαρακτήρισε τους «ερυθρόλευκους» την καλύτερη ομάδα στην κίνηση χωρίς την μπάλα!

Συμπερασματικά, οι Πειραιώτες επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά ότι είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα στην εφετινή διοργάνωση, φτάνοντας το ρεκόρ τους στο 75% (21 νίκες και 7 ήττες) και μετρώντας 12 νίκες σε 13 αγώνες και κάτι λιγότερο από 3 μήνες (από τις 13 Δεκέμβρη και μετά).

Πλέον ακόμη και για εκείνους που δεν τους γουστάρουν, η κατάκτηση της πρωτιάς στην κανονική περίοδο μοιάζει ως το πλέον πιθανό σενάριο και τα δύο ζητήματα που απασχολούν τους πάντες στο «λιμάνι» είναι πρώτον, η επιστροφή των τραυματιών (Γουόκαπ, Ράιτ και Έβανς με την συγκεκριμένη σειρά) και δεύτερον, το δύσκολο project της αποφόρτιση από την πίεση που προκαλεί η επιτυχία στην εφετινή Euroleague και η κατάκτηση του τροπαίου που τόσο πολύ επιζητά ο οργανισμός.

Ίσως στο δεύτερο αυτό κομμάτι να είναι περισσότερο απαραίτητη η «πλύση εγκεφάλου» να βγει από το μυαλό όλων η συγκεκριμένη σκέψη (κάτι πολύ δύσκολο), πολύ απλά γιατί όταν σκέφτεσαι την άκρη του δάσους, μπορεί να σκοντάψεις στο πρώτο δέντρο που θα βρεις μπροστά σου.

Σύμφωνοι, ο Ολυμπιακός θα έχει πλεονέκτημα έδρας (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι πρώτος) και δύσκολα μπορεί να απειληθεί από αντίπαλο, ο οποίος θα μπορέσει να τον νικήσει τρεις φορές σε διάστημα 10-14 ημερών. Επομένως, με βάση την παραπάνω συνθήκη πρέπει να συμβούν απίθανα πράγματα για να μην πάει στο Άμπου Ντάμπι.

Μέχρι τότε, όμως, ας απολαύσει την διαδρομή και το ταξίδι, ας ασχοληθεί με τον κάθε σταθμό ξεχωριστά χωρίς το μυαλό να ταξιδεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και όταν έρθει η ώρα, να είστε σίγουροι ότι διαθέτει την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την ποιότητα να διαχειριστεί την πίεση της επιτυχίας.

Για να φέρει πίσω κάτι στο οποίο έχει φτάσει τόσο κοντά τα τελευταία χρόνια και να τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του!

@Photo credits: eurokinissi, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!