Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός: Τα σενάρια για να έχουν πλεονέκτημα έδρας και πώς θα υπάρξει «εμφύλιος» στα play off

Παναθηναϊκός Ολυμπιακός
Ο Παναθηναϊκός πέρασε από την Μπολόνια και πατάει πολύ γερά στο πλεονέκτημα της έδρας. Δείτε πώς μπαίνουν στην τετράδα της EuroLeague οι «πράσινοι» και πώς ο Ολυμπιακός.

Θριαμβευτής στην Μπολόνια ο Παναθηναϊκός για την 32η αγωνιστική της EuroLeague. Οι «πράσινοι» έφτασαν στις 21 νίκες και συνεχίζουν να έχουν την τύχη τους στα χέρια τους, όσον αφορά το πλεονέκτημα έδρας των play off αλλά και τη 2η θέση.

Ο Παναθηναϊκός με 2/2 φτάνει τις 23 νίκες και βγαίνει δεδομένα 2ος. Στις 23 νίκες μπορούν να φτάσουν μόνο οι Μονακό και Μπαρτσελόνα. Ο Ολυμπιακός με 2/2 μπορεί να φτάσει μέχρι τις 22, αφήνοντας τη Φενέρμπαχτσε στις 21. Αντίθετα αν η Φενέρ κάνει 2/2, ο Ολυμπιακός μπορεί να φτάσει τις 21.

Πώς παίρνει ο Παναθηναϊκός το πλεονέκτημα έδρας

Με το «διπλό» στην Μπολόνια συνεχίζουν να θέλουν δύο νίκες για να πάρουν τη δεύτερη θέση, ανεξαρτήτως των υπολοίπων αποτελεσμάτων. Ωστόσο ακόμα και χωρίς να κάνει 2/2 μπορεί να φτάσει να έχει το πλεονέκτημα έδρας

  • Ο Παναθηναϊκός αποκτά το πλεονέκτημα με 1/2 νίκες αν κάνει 2/2 η Φενέρμπαχτσε και 1/2 η Μονακό. Σε αυτήν την περίπτωση και με την Μπαρτσελόνα να κάνει το απόλυτο, έχουμε τριπλή ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό να αφήνει κάτω του Φενέρμπαχτσε και Μονακό και τερματίζοντας 3ος να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «εμφυλίου». Για να συμβεί το τελευταίο, πρέπει να έχει ο Ολυμπιακός από κάτω του τη Μακάμπι.
  • Ο Παναθηναϊκός παίρνει το πλεονέκτημα με 1/2 νίκες αν κάνει 2/2 η Φενέρμπαχτσε και 1/2 η Μπαρτσελόνα. Σε αυτήν την περίπτωση και με τη Μονακό να κάνει το απόλυτο, έχουμε τριπλή ισοβαθμία με τη Φενέρμπαχτσε από πάνω ελέω goal difference, τον Παναθηναϊκό να ακολουθεί και την Μπαρτσελόνα να μένει 5η. Σε αυτήν την περίπτωση οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν την Μπαρτσελόνα με πλεονέκτημα.
  • Ο Παναθηναϊκός παίρνει το πλεονέκτημα με 1/2 νίκες αν κάνει 2/2 ο Ολυμπιακός και 1/2 η Μονακό. Σε αυτήν την περίπτωση και με την Μπαρτσελόνα να κάνει το απόλυτο, έχουμε τριπλή ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται από πάνω, τον Παναθηναϊκό να ακολουθεί και τη Μονακό να μένει 5η. Έτσι έχουν πλεονέκτημα έδρας και οι δύο, με τον Παναθηναϊκό να διασταυρώνεται απέναντι στη Μονακό και τον Ολυμπιακό με τη Φενέρμπαχτσε.
  • Ο Παναθηναϊκός παίρνει το πλεονέκτημα στην τετραπλή με Μονακό, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακό ένεκα του goal difference. Αυτό μπορεί να προκύψει είτε με 2/2 του Ολυμπιακού και 1/2 των υπολοίπων, αλλά και με 1/2 του Ολυμπιακού (αρκεί να είναι η νίκη με τη Φενέρ που θα έχει 0/2) και 0/2 των υπολοίπων. Τότε ο Παναθηναϊκός περιμένει αντίπαλο από το play in ως 2ος και ο Ολυμπιακός παίζει με μειονέκτημα κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ενώ η Μονακό έχει στην έδρα της τη Φενέρ.
  • Ο Παναθηναϊκός παίρνει το πλεονέκτημα στην τετραπλή με Φενέρμπαχτσε, Μονακό, Μπαρτσελόνα. Προκύπτει με 2/2 της Φενέρμπαχτσε και 1/2 των υπολοίπων αλλά και με 1/2 των Τούρκων (αρκεί να είναι η νίκη με τον Ολυμπιακό που θα έχει 0/2) και 0/2 των υπολοίπων. Ο Παναθηναϊκός και πάλι τερματίζει 2ος, η Φενέρμπαχτσε 3η περιμένει τον Ολυμπιακό και η Μονακό έχει πλεονέκτημα με την Μπαρτσελόνα.
  • Στην περίπτωση πενταπλής ισοβαθμίας έχουμε δύο σενάρια. Αρχικά για να προκύψει πρέπει να κάνουν 0/2 οι Παναθηναϊκός, Μπαρτσελόνα, Μονακό και Ολυμπιακός ή Φενέρμπαχτσε να κάνουν από μία νίκη, με τον αστερίσκο πως κάποιος από τους δύο θα την κάνει στο μεταξύ τους στο ΣΕΦ. Αν δηλαδή ο Ολυμπιακός κερδίσει τον Αστέρα και χάσει από τη Φενέρ, η οποία στο μεταξύ πρέπει να ηττηθεί από την Εφές και οι υπόλοιποι κάνουν 0/2, τότε οι Τούρκοι βγαίνουν 2οι με τον Παναθηναϊκό στην 3η θέση, τη Μονακό στην 4η, την Μπαρτσελόνα στην 5η και τον Ολυμπιακό στην 6η. Προφανώς σε αυτό το σενάριο προκύπτει… εμφύλιος.
  • Αν πάλι είναι ο Ολυμπιακός αυτός που θα κερδίσει τη Φενέρμπαχτσε, έχοντας πρώτα ηττηθεί από τον Αστέρα και οι Τούρκοι να έχουν κερδίσει την Εφές, τότε προκύπτει πενταπλή που κρίνεται από το goal difference. Με την Μπαρτσελόνα να βγαίνει 2η, τον Παναθηναϊκό 3ο, τη Φενέρμπαχτσε 4η, τη Μονακό 5η και τον Ολυμπιακό 6ο αν επικρατήσει μέχρι τρεις πόντους. Σε περίπτωση που η νίκη του είναι μεγαλύτερης έκτασης, τότε θα καταλήξει 5ος και θα αποφύγει τον ελληνικό «εμφύλιο».

Προφανώς δεν εξετάζουμε την περίπτωση του 0/2 από τον Παναθηναϊκό, γιατί τότε θα έχει μπλέξει σίγουρα σε περιπέτειες όσον αφορά το πλεονέκτημα έδρας και θα ψάχνει ήττες των υπολοίπων μνηστήρων.

Πώς παίρνει ο Ολυμπιακός το πλεονέκτημα έδρας

  • Ο Ολυμπιακός παίρνει το πλεονέκτημα αν κάνει το 2/2 και ο Παναθηναϊκός με την Μπαρτσελόνα κάνουν 1/2. Σε αυτήν την περίπτωση και με τη Μονακό να κάνει το 2/2, η Μπαρτσελόνα τερματίζει 3η, με τον Ολυμπιακό 4ο και τον Παναθηναϊκό 5ο να πηγαίνει στο ΣΕΦ με μειονέκτημα έδρας.
  • Ο Ολυμπιακός παίρνει το πλεονέκτημα αν κάνει το 2/2 και ο Παναθηναϊκός με τη Μονακό κάνουν το 1/2. Μάλιστα με την Μπαρτσελόνα να κάνει το 2/2, ο Ολυμπιακός έρχεται ως 3ος, ο Παναθηναϊκός 4ος και οι Μονεγάσκοι 5οι, πηγαίνουν για σειρά play off στο ΟΑΚΑ. Οι «ερυθρόλευκοι» περιμένουν εδώ να μάθουν αν θα παίξουν με Φενέρμπαχτσε ή Μακάμπι.
  • Ο Ολυμπιακός παίρνει το πλεονέκτημα αν κάνει το 2/2 και ο Παναθηναϊκός 1/2, με Μπαρτσελόνα και Μονακό να κάνουν το απόλυτο. Έτσι οι «ερυθρόλευκοι» θα τερματίσουν 4οι και θα έχουμε ελληνικό «εμφύλιο» στα play off.
  • Στα υπόλοιπα σενάρια πρέπει κάποιος από τους τρεις, δηλαδή Μπαρτσελόνα, Μονακό και Παναθηναϊκός να μην κάνουν νίκη. Όπως για παράδειγμα ο Ολυμπιακός παίρνει το πλεονέκτημα αν προκύψει τετραπλή με Φενέρμπαχτσε, Παναθηναϊκό και Μονακό. Αν αυτό γίνει επικρατώντας της Φενέρμπαχτσε (στις 21 νίκες), τότε καταλήγει 3ος και παίζει με τη Μονακό, την ώρα που ο Παναθηναϊκός ως 5ος παίζει με τους Τούρκους. Αν προκύψει με νίκη της Φενέρμπαχτσε, τότε έχουμε «εμφύλιο» με τον Ολυμπιακό ως 4ο να έχει το πλεονέκτημα. Πώς μπορεί να βγει το συγκεκριμένο σενάριο; Με τον Παναθηναϊκό και τη Μονακό να κάνουν 0/2 και τη Φενέρ ή τον Ολυμπιακό να κερδίζουν μόνο το μεταξύ τους παιχνίδι. Σενάρια σχεδόν απίθανα με τα οποία δε θα ασχοληθούμε προς το παρόν.

Απλώς για την ιστορία να σημειώσουμε πως στην πενταπλή την οποία αναφέραμε πιο πάνω, ο Ολυμπιακός καταλήγει 4ος αν επικρατήσει με 35 πόντους της Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ.

@Photo credits: eurokinissi