Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τα «κλειδιά», το pick n' roll και η απόλυτη σύγκριση των αριθμών

Ολυμπιακός Παναθηναϊκός EuroLeague ντέρμπι
Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σε ένα ντέρμπι με τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον για την EuroLeague και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat ρίχνει αναλυτική ματιά στα νούμερα και τα «κλειδιά» των ομάδων.

Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού, πράξη έκτη. Το ΣΕΦ ανοίγει τις πύλες του για να υποδεχθεί το ντέρμπι της 29ης αγωνιστικής της EuroLeague, με «ερυθρολεύκους» και «πρασίνους» να έχουν μία νίκη απόσταση. Ο Ολυμπιακός των πέντε σερί νικών και του 17-11 απέναντι στο 18-10 του Παναθηναϊκού.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται πως με βάση των συνθηκών, πρόκειται για ένα ντέρμπι που έχει τεράστια σημασία και για τους δύο. Με τον νικητή φυσικά να παίρνει τεράστιο αβαντάζ τόσο ψυχολογικά αλλά κυρίως στο μεταξύ τους rivalry.

Το Gazzetta ανοίγει τον φάκελο των δύο «μονομάχων» και με τη βοήθεια του Hudlinstat μελετάει τι κάνουν οι ομάδες του Μπαρτζώκα και του Αταμάν στο παρκέ της EuroLeague.

Η επιθετική βελτίωση του Ολυμπιακού και η ευστοχία του Παναθηναϊκού

Στη σύγκριση των δύο ομάδων ξεκινάμε φυσικά από τον ρυθμό τους. Οι κατοχές στις οποίες επιλέγουν να αγωνιστούν, με τον Παναθηναϊκό να παίζει σε έναν αριθμό 81.6 έναντι των 79.1 του Ολυμπιακού. Η ομάδα του Αταμάν έχει μεγαλύτερες ελευθερίες στους γκαρντ της και επιδιώκει πολύ περισσότερο να βγει στο ανοιχτό γήπεδο, με τον Ολυμπιακό να ανεβάζει την έντασή του στα τελευταία παιχνίδια, μιας και στο ξεκίνημα ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, ενώ και το σχήμα με Πετρούσεφ, Ράιτ δίνει ευελιξία. Και για όσους μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι, αυτή η διαφορά στις κατοχές είναι πραγματικά σημαντική ως προς την προσέγγιση των ομάδων.

Κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στη βελτίωση του Ολυμπιακού στο Offensive Rating. Οι «ερυθρόλευκοι» μάλιστα προσπέρασαν τον Παναθηναϊκό, μετρώντας στον συγκεκριμένο δείκτη 100.09 ενώ οι «πράσινοι» βρίσκονται λίγο χαμηλότερα στο 99.05. Το αξιοπρόσεκτο βέβαια έχει να κάνει με τις άμυνες των δύο ομάδων, που αποτελούν δύο εκ των καλύτερων στη διοργάνωση.

Οι αποκλίσεις τους παραμένουν μικρές και εδώ, με τον Ολυμπιακό κατά τι καλύτερο, να μετρά 94.81 στο Defensive Rating και τον Παναθηναϊκό 95.16. Ο λόγος που μετράμε μέσα από αυτούς τους δείκτες τις επιθέσεις και τις άμυνες των ομάδων, έχει να κάνει με τη διαφορά των κατοχών. Όπως είχαμε εξηγήσει και στο αφιέρωμα του 1ου γύρου, κάνουμε την αναγωγή στις 100 κατοχές για να μπορούμε να συγκρίνουμε παρόμοια δείγματα, με τη βοήθεια του HudlInstat.

Εκεί που ο Παναθηναϊκός υπερτερεί μεταξύ των δύο είναι στο True Shooting %. Στο ποσοστό που μας λέει επί της ουσίας την αποδοτικότητα μίας ομάδας (ή ενός παίκτη) στο σκοράρισμα, σε σχέση με τις εκτελέσεις που κάνει. Η ομάδα του Αταμάν είναι 4η σε ολόκληρη την EuroLeague με 63.1% στις εκτελέσεις, με τον Ολυμπιακό να ακολουθεί κατά πόδας μετρώντας 62.2%.

ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός
Κατοχές79.181.6
ORTG100.999.05
DRTG94.8195.16
TS%62.2%63.1%

Οι διαφορές στις εκτελέσεις μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Κάπου εκεί έρχεται το συμπέρασμα πως η κοντινή απόσταση στη βαθμολογία, δικαιολογείται άμεσα από τους αριθμούς και τα advanced stats που μας προσφέρει το Hudlinstat. Σε αυτήν την περίπτωση θα επικρατήσει αυτός που θα καταθέσει το δικό του στιλ στο παρκέ και θα το υπηρετήσει σε βαθμό που να απενεργοποιεί αυτό του αντιπάλου.

Και οι δύο «αιώνιοι» έχουν ορισμένες χτυπητές διαφορές στον τρόπο που εκδηλώνουν τις επιθέσεις τους. Με τον Ολυμπιακό να προχωρά περισσότερο με το off drible παιχνίδι το οποίο καθιέρωσε από πέρσι και τον Αταμάν να δίνει πλήρη ελευθερία στους γκαρντ του. Κάτι που φαίνεται στις κατοχές που εκτελούν οι χειριστές μετά το pick n’ roll για τον Παναθηναϊκό, που φέρνουν 14.4 πόντους ανά 14.5 κατοχές, την ώρα που στο αντίπαλο στρατόπεδο το αντίστοιχο νούμερο είναι 10.3 ανά 11.1.

Διαφορά στο pick n’ roll υπάρχει και στα τελειώματα των ψηλών. Λεσόρ και Αντετοκούνμπο τρέφονται πολύ περισσότερο από αυτό το παιχνίδι, ως divers και με φάσεις πάνω από τη στεφάνη, σε σχέση με τους Φαλ, Μιλουτίνοφ. Η είσοδος του Ράιτ στη front line του Ολυμπιακού έχει δώσει μερικές τέτοιες καταστάσεις στους «ερυθρολεύκους» που σκοράρουν 4 πόντους σε 3.1 κατοχές ανά αγώνα με τους roller τους στο pick n’ roll, έναντι 6.6 ανά 6.1.

Και αν περίμενε κανείς τεράστια κυριαρχία στο ποστάρισμα της ομάδας του Μπαρτζώκα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο λόγος έχει να κάνει με τον αστερίσκο Φαλ, που παίρνει μεν αρκετές μπάλες στο ποστ αλλά πολλές φορές πασάσει αντί να εκτελέσει.

Οι τρόποι εκτέλεσης του Ολυμπιακού στη EuroLeague

  • Catch n’ shoot: 16.4 πόντοι/14.1 κατοχές
  • Pick n’ roll (χειριστής): 10.3 πόντοι/11.1 κατοχές
  • Catch n’ Drive: 5.9 πόντοι/7.1 κατοχές
  • Κοψίματα: 8 πόντοι/6.9 κατοχές
  • Τρανζίσιον: 9.3 πόντοι/6.9 κατοχές
  • Ποστ: 4.7 πόντοι/6.2 κατοχές
  • Πίσω από σκριν: 4.6 πόντοι/4 κατοχές
  • Hand off: 2.8 πόντοι/3.4 κατοχές
  • Iso: 2.4 πόντοι/3.1 κατοχές
  • Pick n’ roll (roller): 4 πόντοι/3.1 κατοχές
  • Επιθετικό ριμπάουντ: 3.6 πόντοι/3 κατοχές
  • Pick n’ pop: 2 πόντοι/1.5 κατοχή

Το shot chart του Ολυμπιακού

Οι τρόποι εκτέλεσης του Παναθηναϊκού στη EuroLeague

  • Pick n’ roll (χειριστής): 14.4 πόντοι/14.5 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 16.3 πόντοι/13.9 κατοχές
  • Τρανζίσιον: 7.3 πόντοι/6.3 κατοχές
  • Catch n’ drive: 6.1 πόντοι/6.1 κατοχές
  • Pick n’ roll (roller): 6.5 πόντοι/6.1 κατοχές
  • Ποστ: 4.3 πόντοι/5.6 κατοχές
  • Κοψίματα: 5.4 πόντοι/4.9 κατοχές
  • Iso: 3.5 πόντοι/4.1 κατοχές
  • Επιθετικά ριμπάουντ: 4.9 πόντοι/3.8 κατοχές
  • Πίσω από σκριν: 2.6 πόντοι/3.3 κατοχές
  • Hand offs: 2 πόντοι/2.2 κατοχές
  • Pick n’ pop: 1.5 πόντοι/2 κατοχές

Το shot chart του Παναθηναϊκού

Σλούκας και Φαλ τα «κλειδιά»

Έχουν αναμετρηθεί πλέον τόσες φορές και θα αναμετρηθούν ακόμα περισσότερες, που γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Μικρά τρικ είναι αυτά που κάθε φορά θα δημιουργούν μια διαφορετική συνθήκη. Ο Ολυμπιακός στην Κρήτη απενεργοποίησε τον Ναν, έχοντας όμως τη δυνατότητα να μη δώσει μεγάλη βαρύτητα στον Κώστα Σλούκα, που προερχόταν από τραυματισμό.

Ο πρώην «ερυθρόλευκος» δίνει άλλη οντότητα στο παιχνίδι της ομάδας του Αταμάν, όταν έχει την μπάλα στα χέρια και νιώθει καλά. Δεν έρχεται μόνο να δώσει ποιότητα σε σκορ και δημιουργία, αλλά κυρίως ασφάλεια πως θα στήσει το σωστό play και θα πάρει την κατάλληλη επιλογή. Απελευθερώνοντας κιόλας τον Ναν για να επιτεθεί στο close out. Ο Σλούκας στη φετινή EuroLeague σε 22 παιχνίδια μετράει 13 πόντους ανά αγώνα μέσω της δημιουργίας του και 10.8 μέσω του σκοραρίσματος.

Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός κατάφερε να… αποδράσει από το ΣΕΦ στον αγώνα για τον 1ο γύρο της Stoiximan Basket League, με τον Αταμάν να βρίσκει λύσεις σε ένα ψηλό σχήμα με τους Χουάντσο και Μήτογλου πρωταγωνιστές. Κάτι που ενδεχομένως να χρειαστεί απέναντι στον Φαλ, ο οποίος έρχεται πλέον στη σεζόν χωρίς να έχει κάποιον τραυματισμό και έχει πρωταγωνιστήσει ουκ ολίγες φορές σε ντέρμπι. Πίσω από τον Λεσόρ άλλωστε υπάρχει μόνο ο Μπαλτσερόφσκι και ο Μήτογλου στην εξίσωση, με τον Ολυμπιακό να στοχεύει εκεί.

Ο Φαλ στα 23 δικά του παιχνίδια στην EuroLeague παραμένει πολύ κομβικός για τους Πειραιώτες, μετρώντας 7.6 πόντους από το σκοράρισμά του, συν τους 6.4 που δημιουργεί από τις ασίστ του και άλλους 6.5 που επίσης δημιουργεί με τα σκριν του. Αν οι δημιουργοί του Ολυμπιακού, δηλαδή Γουόκαπ και Γουίλιαμς Γκος, δεν παρουσιαστούν έτοιμοι, τότε το βάρος θα πέσει στη ρακέτα και από την απόδοση του Φαλ θα εξαρτηθούν πολλά ως προς την έκβαση.

@Photo credits: Χρήστος Ζωΐδης