Μονακό - Ερυθρός Αστέρας 98-80: Γιόρτασε ο Τζέιμς, πανηγύρισαν και οι Μονεγάσκοι (vid)

Σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Μάικ Τζέιμς ο οποίος έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague, η Μονακό «πάτησε» γκάζι από τα μέσα της 3ης περιόδου και επικράτησε του Ερυθρού Αστέρα με 98-80 σημειώνοντας την 7η σερί της νίκη!

Όλοι το περίμεναν και όλοι γνώριζαν ότι θα συμβεί. Όπερ και εγένετο! Στην 2η περίοδο του αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα ο Μάικ Τζέιμς προσπέρασε τον Βασίλη Σπανούλη στην 1η θέση των καλύτερων σκόρερ όλων των εποχών και γνώρισε την αποθέωση στο Πριγκιπάτο με standing ovation!

Και όχι μόνο έγραψε ιστορία αλλά ήταν και εκείνος που πήρε από το χέρι από τη Μονακό και την οδήγησε στην 7η σερί της νίκη στην Euroleague.

Στα 30:09 που αγωνίστηκε είχε 20 πόντους με 5/9 δίποντα, 1/7 τρίποντα, 7/7 βολές, 3 ασίστ, 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη. Πολύ καλό ματς και από τους Έλι Οκόμπο (14π., 2/3τρ., 7ασ.), Ντονάτας Μοτιεγιούνας (14π., 6ριμπ.) και Τζαρόν Μπλόσομγκεϊμ (12π., 2/4τρ.) για λογαριασμό των γηπεδούχων.

Το ματς: Μονακό – Ερυθρός Αστέρας

Φυσικά αμέσως μετά το πρώτο τζάμπολ του αγώνα όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω στον Μάικ Τζέιμς και στο επικείμενο ρεκόρ του. Ήταν φως-φανάρι ότι θα το πετύχαινε και μάλιστα νωρίς στον αγώνα. Παρόλα αυτά δεν εκβίαζε προσπάθειες και ήταν ένα... ματς σαν όλα τα άλλα. Μέχρι το 8' ο Ερυθρός Αστέρας είχε βάλει δύσκολα στη Μονακό, με το σκορ να ήταν ισόπαλο στους 17 πόντους. Έκτοτε ένα σερί 8-0 των γηπεδούχων στάθηκε αρκετό για τους Μονεγάσκους προκειμένου να πάρουν διαφορά οκτώ πόντων και να νιώσουν πολύ πιο άνετα στο «Gaston Medecin». Ο Τζέιμς είχε πέντε πόντους στην πρώτη περίοδο αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν έτοιμος να «καθαρίσει» με το ρεκόρ με... συνοπτικές διαδικασίες!

Στα μέσα του β' δεκαλέπτου η Μονακό είχε φτάσει τον δείκτη του σκορ και στο +11 (36-25) ελέγχοντας πλήρως -έως εκείνο το σημείο- τον ρυθμό του αγώνα. Με σερί 6-0 οι Σέρβοι μείωσαν στους πέντε πόντους (36-31) ωστόσο τα πάντα... επισκιάστηκαν από την ώρα του Μάικ Τζέιμς. Με 03:54 να απομένουν για το ημίχρονο, ο Αμερικανός γκαρντ ευστόχησε σε τζαμπ σουτ από τα έξι μέτρα, έφτασε στους 13 πόντους και πέρασε στην πρώτη θέση των καλύτερων σκόρερ όλων των εποχών, προσπερνώντας τον Βασίλη Σπανούλη. Το πρώτο μισό του αγώνα έκλεισε με τη Μονακό να βρίσκεται στο +8 (46-38).

Ο Ερυθρός Αστέρας ωστόσο δεν... πτοήθηκε από τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Μάικ Τζέιμς και με αντεπίθεση διαρκείας μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, κατάφερε να φέρει το ματς ίσια (55-55 στο 26') και να διαμορφώσει διαφορετικά δεδομένα στο ματς. Ένα λεπτό αργότερα το σκορ παρέμενε ισόπαλο 57-57 αλλά ακολούθησαν σερί άστοχες επιθέσεις από τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου με αποτέλεσμα η Μονακό να το εκμεταλλευτεί, να πάρει παράλληλα το 4ο φάουλ του (καλύτερου παίκτη των φιλοξενούμενων) Λούκα Μίτροβιτς και με επιμέρους 10-1 να προηγηθεί με 67-58 διατηρώντας το +9 (69-60) με τη λήξη της 3ης περιόδου.

Το επιμέρους σκορ της Μονακό έφτασε στο 18-3 (!) λίγο μετά την έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου με αποτέλεσμα η διαφορά να εκτοξευθεί στο +15 (75-60) ύστερα από συνεχόμενα τρίποντα του Έλι Οκόμπο. Έκτοτε δεν υπήρξε γυρισμός για τους φιλοξενούμενους. Η Μονακό έγινε το απόλυτο αφεντικό του αγώνα και δεν κινδύνευσε σε κανένα σημείο του αγώνα από τους φιλοξενούμενους.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στο διάστημα 27' - 33' όταν η Μονακό πραγματοποίησε επιμέρους σκορ 18-3 παίρνοντας διαφορά 15 πόντων «καθαρίζοντας» με την υπόθεση της νίκης.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Μάικ Τζέιμς (20π., 3ασ.) ήταν εκείνος που έκλεψε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την παράσταση! Εκτός του ότι έγραψε ιστορία κατακτώντας την 1η θέση των καλύτερων σκόρερ όλων των εποχών, έβαλε

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εκτός κλίματος αγώνα οι Τζαβόντε Σμαρτ, Μάικ Τόμπι και Νεμάνια Νέντοβιτς.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Έλι Οκόμπο (14π., 7ασ.) και Τζαρόν Μπλόσομγκεϊμ (12π.) συνέβαλλαν τα μέγιστα στο δεύτερο ημίχρονο ώστε να εξασφαλίσει η Μονακό διαφορά ασφαλείας στο ματς.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Ο Γιάγκο Ντος Σάντος είχε 16 πόντους και 5 ασίστ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η τρομερή αναλογία ασίστ/λαθών για τη Μονακό, καθώς είχε 21 τελικές πάσες για μόλις πέντε λάθη στο ματς!

ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Η Μονακό είχε νικήσει μέσα στο Βελιγράδι τον Ερυθρό Αστέρα με 82-76.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Μονακό θα φιλοξενηθεί στην έδρα της Γκραβελίν (10/3, 17:30) για το γαλλικό πρωτάθλημα, ενώ αντίστοιχα ο Ερυθρός Αστέρας θα υποδεχθεί την ΚΡΚΑ (10/3, 20:00) για την Αδριατική Λίγκα.

Τα δεκάλεπτα: 25-17, 46-38, 69-60, 98-80.

@Photo credits: Euroleague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.