Παναθηναϊκός: Το μήνυμα που έστειλε το “ριφιφί” της χρονιάς!

Παναθηναϊκός: Το μήνυμα που έστειλε το “ριφιφί” της χρονιάς!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας στέκεται στην πραγματική ουσία της καλύτερης εφετινής εμφάνισης των «πρασίνων» και στα κέρδη που αποκόμισαν μετά την εξωπραγματική ολική επαναφορά στην απόδοσή τους σε σύγκριση με τον τελικό του Κυπέλλου.

Η λέξη είναι γαλλικής προέλευσης και ουσιαστικά περιγράφει μία – υψηλού βαθμού δυσκολίας κι εκτέλεσης – μέθοδο διάρρηξης με τρύπα σε μεσοτοιχία του χώρου που αποτελεί στόχο! Αυτός ήταν και ο λόγος, άλλωστε, που η μεγαλύτερη ληστεία ελληνικής τράπεζας στην δεκαετία του 90’, ονομάστηκε ως «το ριφιφί του αιώνα»! Από την άποψη ότι απέφερε στους δράστες της λεία, η οποία ξεπέρασε τα 5 δισεκατομμύρια δραχμές!

Η χρήση της στην αθλητική ορολογία συνδέεται με την μεταφορική της έννοια, η οποία περιγράφει την δημιουργία «χαλασμού» και «αναστάτωσης» από ένα αποτέλεσμα, όπως αυτό του “Wizink Center”, που έστειλε ένα αδιαπραγμάτευτο μήνυμα σε όλη την Ευρώπη!

Ο λόγος για την πιο ηχηρή εφετινή νίκη (97-86) του Παναθηναϊκού μέσα στην Μαδρίτη, που πέραν ότι έσπασε μία αρνητική παράδοση 11 ετών και 12 ηττών από το τελευταίο «διπλό» επί ισπανικού εδάφους, ήταν τόσο πολυδιάστατη που χρήζει ενδελεχούς ανάλυσης...

Πρώτα απ’ όλα, επειδή η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή, ο «εξάστερος» έγινε η πρώτη ομάδα της Euroleague που νίκησε την πρωταθλήτρια Ευρώπης μέσα στην έδρα της (μετά από ένα εντυπωσιακό 13/13 από το ξεκίνημα της σεζόν), φορτώνοντας το καλάθι της κατά σχεδόν 20 πόντους περισσότερους από το μέσο παθητικό της (77,5π.) και υποχρεώνοντάς την σε αρνητική αναλογία ασίστ (12)/λαθών (19)!

Οι μεν παρουσίασαν το τρόπαιο και τα βραβεία, οι δε ταξίδεψαν σε τρεις δόσεις!

Και προσοχή! Μιλάμε για μία Ρεάλ, που πριν το τζάμπολ, είχε συνολικό εφετινό ρεκόρ 46-7 σε όλες τις διοργανώσεις (και στο τέλος της regular season θα καταρρίψει την επίδοση του κορυφαίου ρεκόρ) και είχε το βάθος, την ποιότητα και την πολυτέλεια να αφήσει εκτός βασικής πεντάδας τον εκπληκτικό φέτος, Χεζόνια και τον πολυτιμότερο παίκτη της EL για τον μήνα Φεβρουάριο, Τζάναν Μούσα, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του στην διάρκεια προθέρμανσης.

Πριν προχωρήσουμε, όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρκέ του πρώην “Πάλάθιος ντε Ντεπόρτες” τέθηκαν αντιμέτωποι δύο οργανισμοί, που έκαστος προερχόταν από μία τελείως διαφορετική περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην διάρκεια της διακοπής!

Η μεν «βασίλισσα» από την πανηγυρική κατάκτηση του Copa del Rey στο Final 8 της Μάλαγα με «περίπατο» απέναντι στην Μπαρτσελόνα (το τρόπαιο παρουσιάστηκε στον κόσμο πριν από την έναρξη του αγώνα και οι παίκτες φωτογραφήθηκαν μαζί του), ο δε Παναθηναϊκός από την εσωστρέφεια που προκάλεσε η απώλεια του Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό (με κατώτερη των περιστάσεων αγωνιστική εικόνα στην Κρήτη) και την εκτόξευση της γκρίνιας προς το πρόσωπο του Αταμάν, για μία σειρά από αποφάσεις και επιλογές του πριν και μετά την διακοπή!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι «πράσινοι» που είχαν τους περισσότερους διεθνείς στο «παράθυρο» των προκριματικών για το Eurobasket 2025 (οκτώ έναντι έξι των Μαδριλένων), αναγκάστηκαν να παραταχθούν στο παιχνίδι χωρίς τον αναπληρωματικό τους σέντερ, Κώστα Αντετοκούνμπο, που χτύπησε στην Ολλανδία, αλλά και τον point guard με τον οποίο ξεκίνησε ο σχεδιασμός της εφετινής σεζόν (Βιλντόζα), ο οποίος δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τον πρόσφατο τραυματισμό του!

Το δε ταξίδι τους στην Ισπανία έγινε με τρεις πτήσεις. Μία για τον προπονητή που ήρθε απευθείας από την Πόλη, μία για τους παίκτες που πέταξαν από την Αθήνα και μία για εκείνους που ήταν στην Εθνική και ταξίδεψαν από το Άμστερνταμ! Με αυτά και με εκείνα, πήγαν στο παιχνίδι με μία μόλις προπόνηση, αυτή της παραμονής που δεν της λες και άκρως αντιπροσωπευτική...

Στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας!

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν, λοιπόν, όλα τα παραπάνω αλλά και την δήλωση του 58χρονου Τούρκου coach περί ενός αγώνα που δεν ήταν “must win”, η αποστολή του «τριφυλλιού» επέστρεψε με πολλά περισσότερα κέρδη από αυτή καθεαυτή την βαθμολογική αξία της νικηφόρας απόδρασης, που σε πρώτη ανάγνωση, επιτρέπει από ‘δω και στο εξής στην ομάδα να ορίσει την τύχη της στην μάχη για το πλεονέκτημα της έδρας.

Μία κατάκτηση, που αν έρθει, θα την φέρει ακόμη πιο κοντά στον μοναδικό στόχο (Final 4) που δεν έχει πετύχει ποτέ, στα 12 χρόνια που η ομάδα διοικείται ή ανήκει μετοχικά στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο!

Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η 27η αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός «στρογγυλοκάθεται» στην 3η θέση της βαθμολογίας, υπερτερώντας στην ισοβαθμία με την Βίρτους και θέλει ήττα της Μονακό στην Βαρκελώνη, για να αφήσει μία νίκη πίσω τους Μονεγάσκους (τους έχει νικήσει δύο φορές). Αν η επιτυχία του συνδυαστεί με αποψινή (20.00) ήττα του Ολυμπιακού στο Κάουνας αλλά και της Φενέρ από την Μπασκόνια στην Τουρκία, τότε θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για ένα «ονειρικό» διήμερο, που θα έχει κάνει ευκολότερο το έργο του.

Τι θέλω να πω; Ότι με δεδομένη την συνθήκη του πλεονεκτήματος έδρας στις 21 νίκες, ο «εξάστερος» δεν θα είναι πλέον «δέσμιος» του αποτελέσματος στο ντέρμπι του ΣΕΦ και θα χρειάζεται νίκη στις τρεις εναπομείνασες αναμετρήσεις στο ΟΑΚΑ (με Βιλερμπάν, Μπαρτσελόνα και Άλμπα) και μόλις ένα «διπλό» σε Φάληρο, Βελιγράδι, Μπολόνια ή Μόναχο!

Ποιον να φοβηθείς, όταν κερδίζεις καθαρά την Ρεάλ!

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος από τον εκκωφαντικό και «καρυδάτο» θρίαμβο επί της ομάδας του Τσους Ματέο, όμως, αντανακλά στην τεράστια ένεση ηθικού και αυτοπεποίθησης και στις υποσχέσεις για μεγάλα πράγματα που άφησε η συνολική εικόνα των παικτών στο παρκέ. Ενδεχομένως και η αλλαγή πλεύσης του Εργκίν Αταμάν ως προς την διαχείριση του υλικού και το άνοιγμα στο rotation!

Δεν ήταν καθόλου τυχαίες ούτε οι επισημάνσεις, αλλά ούτε και η αυτοκριτική που έκανε ο Κώστας Σλούκας, κατά την διάρκεια του flash interview στη NOVA! Όσον αφορά στην δική του απόδοση αφότου ξεπέρασε τον τελευταίο τραυματισμό του, αλλά και στην μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Ερνανγκόμεθ και στον Παπαπέτρου (επιτέλους)!

Κακά τα ψέματα, η «πράσινη» αγωνιστική εκτόξευση του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου και το “limit up” της Μαδρίτης, άρχισαν και τελείωσαν από τον αρχηγό του Παναθηναϊκού. Στο διάστημα που ο 34χρονος διεθνής point guard ήταν υγιής, είχε την μπάλα στα χέρια και ήταν υπεύθυνος για τις περισσότερες αποφάσεις, η ομάδα είχε καλύτερη δημιουργία, πολύ πιο ορθολογική κατανομή ρόλων και πόντων και οι Ναν, Λεσόρ και Μήτογλου είχαν τις ιδανικότερες συνθήκες στο κομμάτι της εκτέλεσης. Κάτι που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα!

Η παραπάνω συνθήκη διατρανώθηκε και ενδυναμώθηκε στην Μαδρίτη, επειδή ο μεν Σλούκας αφαίρεσε βάρη από τον Γκραντ (αφοσιώθηκε περισσότερο στην άμυνα) και τον Ναν, ενώ στο rotation προστέθηκαν πιο ουσιαστικά, δύο επιπλέον μεγάλα κορμιά (σε αντίθεση με τον Ιωάννη, ο Χουάντσο χρησιμοποιούνταν και πιο πριν αλλά όχι και με τόσο ουσιαστικό τρόπο), που αποφόρτισαν και φρέσκαραν τους Γκριγκόνις (11π., 2ρ. & 2κλ. με 3/5 τριπ.) και Μήτογλου (8π., 9ρ. & 2κλ.), που είδαμε όλοι πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν στην 4η περίοδο (ο πρώτος πέτυχε τους 8 από τους 15 τελευταίους πόντους της ομάδας του και ο δεύτερος σκόραρε μόνο από το 31ο λεπτό και μετά).

Με την μπάλα στα χέρια του στο μεγαλύτερο διάστημα που ήταν στο παρκέ, ο Σλούκας (16π., 6ασ. & 2κλ. με 3/5 τριπ. σε 25’) «έχτισε» αυτοπεποίθηση και βρήκε ρυθμό για τα μεγάλα σουτ που έβαλε, απελευθέρωσε τον Ναν (17π. & 7ασ. με 3/6 τριπ.), που δεν έκανε κατάχρηση και ήταν πιο φρέσκος για τις δύσκολες στιγμές στις οποίες «μίλησε» και το σημαντικότερο, «απογείωσε» τον Ματίας Λεσόρ (26π., 7ρ., 4ασ., 2κλ. & 1κοψ. με 12/18 σουτ σε 29’), που μέσα σε ενάμιση μήνα κατέρριψε για 2η φορά το ρεκόρ καριέρας του στο σκοράρισμα.

Άφησα για το τέλος την μαγική εμφάνιση του 28χρονου Γάλλου σέντερ από την Μαρτινίκα, πολύ απλά γιατί από μόνη της προσδίδει πολύ μεγάλο upside στην ομάδα του. Όχι μόνο για τα νούμερα, τα ασύλληπτα καρφώματα και την αδιανόητη κατάθεση ψυχής και ενέργειας που έκανε μέσα στις τέσσερις γραμμές... Αλλά κυρίως για τους αντιπάλους ψηλούς απέναντι στους οποίους παρουσίασε αυτήν εκπληκτική εικόνα!

Γιατί όπως και να ‘χει, όταν σε ατομικό επίπεδο βάζεις στα καλάθια την frontline της Ρεάλ με Ταβάρες (10π.) και Πουαριέ (άποντος), τότε μπορείς να το κάνεις και με εκείνη του Ολυμπιακού (Φαλ, Μιλουτίνοφ, Πετρούσεφ και Ράιτ) και σε ομαδικό επίπεδο να ονειρεύεσαι Final 4

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!