Final 4: Τα τρελά λεφτά του Άμπου Ντάμπι και ο σκεπτικισμός της Euroleague

Αντώνης Καλκαβούρας
Γουόκαπ Σλούκας
Εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι προσφέρει ένα τρελό πόσό στη Euroleague για τα 3 επόμενα Final 4, όμως ακόμα τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Πριν από λίγες μέρες το ισπανικό Encestando ανέφερε πως η EuroLeague Basketball εξετάζει πολύ σοβαρά την ένταξη ομάδας από το Ντουμπάι με 7ετες συμβόλαιο, παίζοντας όμως την πρώτη της χρονιά στο EuroCup.

Στη συνέχεια η Mundo Deportivo τόνισε πως η ομάδα από το Ντουμπάι δεν θα μπει στη διοργάνωση τη σεζόν 2024/25, αλλά από τη σεζόν 2026/27. Το δημοσίευμα ανέφερε πως η Dubai BC θα πάρει πενταετές συμβόλαιο και μάλιστα θα φέρει στη Euroleague μια χορηγία της τάξης των 75 εκατ. ευρώ.

Πάντως το ρεπορτάζ τρέχει και ήδη στα χέρια της Εuroleague βρίσκεται μία ακόμη δελεαστική πρόταση που έχει να κάνει με την διοργάνωση του Final 4. H οποία, δεν έχει καμιά σχέση με την επέκταση της Euroleague με ομάδα από το Ντουμπάι. Ουσιαστικά πρόκειται για την εταιρεία στην οποία ανήκει το γήπεδο ("Etihad Arena", χωρητικότητας 14.000 θέσεων) που έχει φιλοξενήσει δύο ματς της preseason του ΝΒΑ.

Για την ακρίβεια, προφέρει 75 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια, αλλά ζητάει να «κλειδώσει» το Final 4 για τα επόμενα 3 χρόνια. Την ίδια ώρα που τα έσοδα που δημιουργεί το ετήσιο κορυφαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, είναι περίπου 6-7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4 φορές κάτω.

Στις τάξεις της Euroleague, πάντως, επικρατεί σκεπτικισμός γιατί ένα τόσο μεγάλο γεγονός όπως η κορύφωση μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, δεν έχει φιλοξενηθεί σε πόλη της Ασίας ούτε στο ποδόσφαιρο (για παράδειγμα ο τελικός του Champions League), όπου τα μεγέθη είναι υπερ-πολλαπλάσια.

Η ουσία είναι ότι η συγκεκριμένη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, δεν έχει συζητηθεί ακόμα από το συμβούλιο των μετόχων. Και αυτό γιατί δεν εύκολο να... κλειδώσει ένα Final 4 ευρωπαϊκής διοργάνωσης σε χώρα της Μέσης Ανατολής για μία ολόκληρη τριετία. Οπότε για την ώρα, αυτό που ισχύει είναι ότι τα λεφτά είναι πράγματι πολλά, αλλά και οι ενστάσεις είναι αρκετές και έχουν και μεγάλη βάση... Και ίσως όταν το θέμα τεθεί υπό συζήτηση, να γίνει ακόμη εντονότερες.