Final Four: Ο ταξιδιωτικός οδηγός του Κάουνας

Ταξιδιωτικός οδηγός του Κάουνας
Το Final Four της EuroLeague φιλοξενείται από το Κάουνας τη φετινή σεζόν και το Gazzetta παρουσιάζει τον απόλυτο ταξιδιωτικό οδηγό για όσους επισκεφθούν τη μαγευτική λιθουανική πόλη.

Ακούγοντας για τη Λιθουανία και κάνοντας τη σύνδεση με τον αθλητικό χώρο, το Κάουνας μπορεί να θεωρηθεί μία από τις πιο μπασκετικές περιοχές της Ευρώπης και τη φετινή σεζόν έχει αναλάβει να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη γιορτή της EuroLeague. Το Final Four που θα διεξαχθεί το τριήμερο 19-21 Μαΐου θα λάβει χώρα στη Zalgirio Arena και για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, ο παλμός του τίτλου θα χτυπά σε λιθουανικό έδαφος.

Ολυμπιακός, Μονακό, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, θα ριχτούν στο παρκέ με σκοπό να αναρριχηθούν στην κορυφή. Οι φίλοι των τεσσάρων ομάδων που θα δώσουν το «παρών» θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις περιοχές της χώρας δίπλα από τη Βαλτική θάλασσα που έχει άφθονη ομορφιά και… στολίζεται με έναν συνδυασμό από λίμνες και λιβάδια, αλλά και λοφώδεις περιοχές.

Το Gazzetta σας παρουσιάζει τον απόλυτο ταξιδιωτικό οδηγό για όσους θα παρευρεθούν στο Κάουνας για να στηρίξουν με τη φωνή τους την ομάδα τους.

Η εντυπωσιακή Zalgirio Arena

Πρόκειται για την πελώρια αρένα της πόλης που είναι χτισμένη πάνω στο μικρό νησί του ποταμού Νέμα. Κοντά στο κέντρο, με τη δυνατότητα για πολλαπλή χρήση που παρουσιάζει όχι μόνο υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και ένα χώρο για άλλες δραστηριότητες διασκέδασης.

Η μέγιστη χωρητικότητά του αγγίζει τις 15.700 θέσεις και μέσα στη σεζόν γίνεμε... μάρτυρες πολλών sold out από τους φίλους της Ζάλγκιρις. Αυτό το γήπεδο αποτελεί "στολίδι" για ολόκληρη την Ευρώπη και προσφέρει μία από τις πιο συναρπαστικές μπασκετικές εμπειρίες.

Η μετακίνηση και η σύγκριση με την Αθήνα

Το αυτοκίνητο είναι μία πιθανή λύση για τη μετακίνηση μέσα στην πόλη με τον μέσο όρο του χρόνου που χρειάζεται για να φτάσει κανείς στον προορισμό του να είναι περίπου στα 20 λεπτά. Παρόλα αυτά, τόσο το ποδήλατο (για τους πιο τολμηρούς), όσο και τα ταξί είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.

Οι τιμές για τη μεταφορά με ταξί είναι σε λογικά πλαίσια (περίπου 10 ευρώ για τη μέση απόσταση), τα λεωφορεία Ν29 και Ν29Ε κυκλοφορούν καθημερινά από τις 08:30 μέχρι και τις 21:30 στην πόλη, ενώ για κάποιον που μένει ή θέλει να μεταβεί από Κάουνας στο Βίλνιους το εισιτήριο ξεκινά από τα 3 ευρώ για λεωφορείο και από τα 5 για τρένο. Γενικότερα τόσο σε θέμα ΜΜΜ, όσο και από το κομμάτι της ζωής, η σύγκριση με την Αθήνα φέρνει θετικό πρόσημο στη λιθουανική πόλη, καθώς έχεις φθηνότερες επιλογές.

Πάντως η πόλη έχει όλες τις προδιαγραφές για να γυρίσεις με τα πόδια και να είσαι σίγουρος πως δεν θα παρελείψει κάτι το μάτι σου.

Τα αξιοθέατα

Μία βόλτα στην Παλιά Πόλη του Κάουνας είναι απαραίτητη προκειμένου να πάρεις μία γεύση από το παλαιότερο σημείο της πόλης με τα πολύχρωμα και τούβλινης κατασκευής σπίτια. Ο κύριος πεζόδρομος, Vilniaus, είναι ο παλαιότερος δρόμος της πόλης που στο παρελθόν ήταν μέρος του μεσαιωνικού δρόμου προς το Βίλνιους, από όπου πήρε και το όνομα. Σήμερα είναι γεμάτος με μαγαζιά, εστιατόρια και bar, με τα περισσότερα να διαθέτουν υπαίθριους χώρους. Το κεντρικό σημείο της πόλης (με γκόθικ, μπαρόκ και κλασική αισθητική) έχει και το Δημαρχείο, ένα εντυπωσιακό, ψηλό και κομψό κτίριο που ονομάζεται “White Swan” καθώς η ομοιότητα με τον Λευκό Κύκνο μπορεί να γίνει εμφανής.

Must visit είναι και το Κάστρο του Κάουνας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο τα κομμάτια που έχουν απομείνει (ο πύργος και ένα μέρος από τα τείχη) από το κάστρο του 14ου αιώνα, όμως παραμένει επιβλητική η εικόνα του. Τον 16ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και λέγεται πως ακόμη και τώρα “στοιχειώνεται” από τις ψυχές όσων ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει συγκέντρωση των παγανιστών, μπορεί να επισκεφθεί το παλιό ιερό στο πάρκο στην άκρη της παλιάς πόλης. Κάθε Σάββατο στις 10 το πρωί συγκεντρώνονται για να ανάψουν φωτιά και να δώσουν αλάτι και ψωμί στους θεούς, με τις ρίζες του παγανισμού να κρατούν από πολύ παλιά στη Λιθουανία.

Λίγο πιο έξω από το κέντρο του Κάουνας, βρίσκεται το 9ο Φρούριο. Η πόλη περιβάλλεται από το αμυντικό της σύστημα από τα τέλη του 19ου αιώνα και το πιο σημαντικό κομμάτι είναι αυτό. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί για τη μαζική δολοφονία της εβραϊκής κοινότητας και το μουσείο εκεί διατίθεται για να μοιράσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Μουσεία που δεν έχεις δει

Το Κάουνας φέρει τον τίτλο της «πόλης των μουσείων», αφού έχει πολλές και διαφορετικές επιλογές για τον επισκέπτη. Ξεκινώντας από τα πιο κλασικά εκθέματα μπορεί κανείς να περάσει από το Πολεμικό Μουσείο Βιτάουτας του Μεγάλου, το Μουσείο της Λιθουανικής Αεροπορίας αλλά και το ιστορικό Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να δει κομμάτια από την εποχή του Μεσοπολέμου.

Μία ιδιαίτερη νότα σε αυτή την κατηγορία, δίνει το Μουσείο για τους Τυφλούς. Λειτουργεί από το 2005 και δημιουργήθηκε στις κατακόμβες κάτω από την Εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, μέσα από ένα πρόγραμμα “οι κατακόμβες του 21ου αιώνα” στο οποίο συμμετείχαν και Έλληνες φοιτητές Πανεπιστημίου. Η ξενάγηση είναι βασισμένη στις αισθήσεις της ακοής, της όσφρησης και της αφής.

Ενώ το πιο πρωτότυπο Μουσείο που έχει να παρουσιάσει το Κάουνας είναι εκείνο των Διαβόλων (Žmuidzinavičius). Σε αυτό υπάρχει μία συλλογή με περισσότερα από δύο χιλιάδες γλυπτά και σκαλίσματα από διάβολους όλου του κόσμου. Οι φιγούρες από “δαίμονες” του Αδόλφου Χίτλερ και του Τζόζεφ Στάλιν που κάνουν τον χορό του θανάτου πάνω από την παιδική χαρά με ανθρώπινα οστά είναι η πιο δημοφιλής…στάση.

Η must taste κουζίνα και ο καφές σου

Με την εξερεύνηση της περιοχής να περνάει στα… πιάτα και τα ποτήρια μας, το Κάουνας προσφέρει μία ποικιλία από μαγαζιά για φαγητό και καφέ (που για να γίνεις κομμάτι της Λιθουανίας πολύ γρήγορα μπορείς να το λες “kava". Ακόμη και στην πινέζα του γηπέδου, στη Zalgirio Arena, η συνεργασία της Ζάλγκιρις με τη Ναπολιτάνικη κουζίνα φέρνει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Το Top Sport Baras 11 είναι ένα… sporty σημείο συνάντησης για κάθε ενεργό και νέο κόσμο που λατρεύει τα σπορ.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σημείο, οι φίλοι της ομάδας του Κάουνας συγκεντρώνονται στα παιχνίδια εκτός έδρας όλη τη σεζόν για να παρακολουθήσουν την προσπάθεια και να περάσουν δημιουργικό χρόνο. Η μπίρα και η πίτσα έχουν την τιμητική τους σε ένα σημείο που μπορείς να απολαύσεις και το ηλιοβασίλεμα. Από εκεί και πέρα οι επιλογές μας θα επικεντρωθούν κυρίως γύρω από το γήπεδο και θα ξεκινήσουμε με το La Crepe, για προϊόντα που μαρτυρά η ίδια η ονομασία, ενώ αν κάποιος ζητά ένα καλό μέρος για το πρωινό του ίσως επιλέξει το Spugrine που ειδικεύεται στον καφέ, αλλά και στα old-fashioned ντόνατς.

Σε μία πιο… fancy προσέγγιση το Restoranas Sala, τo Snobas, αλλά και το Dia εμφανίζονται ψηλά στη λίστα. Αν κάποιος επιλέξει τον πιο… αμερικανικό τρόπο ζωής στο Κάουνας το Hesburger δίνει σε κάποιον την ευκαιρία του fast food και το Momo grill έναν όμορφο χώρο για κρεατικά. Για πιο παραδοσιακές γεύσεις όμως στα highlight βρίσκεται το Etno Dvaras (περίπου 4χλμ. μακριά από την αρένα).

Όσον αφορά τη νυχτερινή ζωή του Κάουνας, οι Λιθουανοί έχουν τον τρόπο τους και τα κατάλληλα μέρη και για τη διασκέδασή τους. Στο Galleria Urbana θα βρεις το μέρος που μετατρέπεται σε ένα γεμάτο bar για να απολαύσεις το ποτό σου όταν δεις τον ήλιο να δύει. Αν θες την πιο φθηνή μπίρα στο Κάουνας, το μέρος σου είναι το Hog (1 ευρώ το ποτήρι), ενώ το Kultūra σε μεταφέρει στον κόσμο της τέχνης.

@Photo credits: Ευαγγελία Λώλου