Assistant-coach των Λέτζεντς για τον Ντόρσεϊ: «Θα έμενε στο ΝΒΑ, αν έβρισκε την κατάλληλη ομάδα!»

O Τάιλερ Ντόρσεϊ, όπως τον έζησε ο assistant-coach των Λετζεντς, Νέλσον Τερόμπα στην G-League.
O assistant-coach των Τέξας Λέτζεντς, Νέλσον Τερόμπα, μιλάει στο Gazzetta για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που είδε στα 12 εφετινά παιχνίδια στην G-League και τη προσπάθεια του να επιστρέψει στο ΝΒΑ. Τι του είπε για την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό.

Το ταξίδι του στην Ελλάδα ως μέλος της αποστολής της Super League Athletic Academy του Τζέιμς Πριστούρη, που έρχεται κάθε χρόνο στην χώρα μας, παντρεύοντας τις αθλητικές δράσεις με την επιστροφή των Ελληνοαμερικανών της Νέας Υόρκης στις ρίζες τους, αποτέλεσε την αφορμή για την συζήτησή μας.


Ο έμπειρος Αμερικανός προπονητής με εμπειρία σειράς ετών στην G-League και head-coach των Κάλγκαρι Σερτζ (στην καλοκαιρινή λίγκα του Καναδά), συνόδευσε την αποστολή της πρότυπης αθλητικής ακαδημίας του Μπρούκλιν και το Gazzetta δεν έχασε την ευκαιρία να τον συναντήσει και να τον ρωτήσει για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τον 27χρονο διεθνή Ελληνοαμερικανό πρώην παίκτη του Ολυμπιακού.


Ο λόγος για τον Νέλσον Τερόμπα, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2021 κατέχει την θέση του associate head coach στους Λετζεντς, που εδρεύουν στο Φρίσκο του Τέξας (μισή ώρα απόσταση από κέντρο του Ντάλας) και για περίπου δύο μήνες στο ξεκίνημα της σεζόν, έβλεπε καθημερινά στην προπόνηση και τους αγώνες τον Τάιλερ Ντόρσεϊ.


«Ο Τάιλερ ήταν εξαιρετικός, όσο έπαιξε στους Λέτζεντς! Είναι πολύ προικισμένος επιθετικός παίκτης και μπορεί να σκοράρει με συνέπεια καθώς και με πολλούς τρόπους! Συζητώντας μαζί του, διαπίστωσα ότι ήθελε να κάνει μία ακόμη προσπάθεια ώστε να βρει μία θέση στο ΝΒΑ, τώρα που είναι ακόμη σε καλή ηλικία. Το καλοκαίρι οι Μάβερικς αποφάσισαν ότι χρειάζονταν έναν guard και από την στιγμή που έδειξαν ενδιαφέρον, αισθάνθηκε ότι – ακόμη και με two way συμβόλαιο – θα του δοθεί η ευκαιρία να καλύψει αυτή την ανάγκη.», μας λέει αρχικά ο στενός συνεργάτης του Τζορτζ Γαλανόπουλου στην θυγατρική ομάδα των Ντάλας Μάβερικς, για τον νυν παίκτη της Φενερμπάχτσέ, που σε 12 παιχνίδια στην G-League, είχε μ.ο. 18,9π., 4,6ρ., 2,7ασ. με 37% στα τρίποντα.


Τι πιστεύετε ότι δεν πήγε καλά και δεν πήρε τις ευκαιρίες που περίμενε από τους Μαβς; Ίσως το γεγονός ότι σαν shooting-guard δεν έχει το μέγεθος που έχουν οι περισσότεροι παίκτες που παίζουν αυτή την θέση στο ΝΒΑ;


«Μία παράμετρος είναι και αυτή γιατί πράγματι το ύψος είναι σημαντικό στο NBA, αλλά νομίζω ότι σε κάθε ομάδα υπάρχει και ένα διαφορετικό πλάνο για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και πολλές φορές το αν ταιριάζεις σε αυτό, παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο. Σε κάποιες ομάδες οι πιο κοντοί guards ταιριάζουν, όπως για παράδειγμα ο Κρις Πολ που είναι ένας scoring point-guard, αλλά έχει δίπλα του τους κατάλληλους παίκτες για να σκοράρουν με μεγαλύτερη συνέπεια απ’ αυτόν. Ο Κάρι δεν είναι ψηλότερος από τον Τάιλερ, αλλά έχει δίπλα του ένα supporting-cast που ταιριάζει πολύ με το παιχνίδι του. Επομένως, είναι περισσότερο θέμα του πως είναι δομημένο το ρόστερ. Ίσως να ταίριαζε περισσότερο σε μία ομάδα που θα χρειαζόταν σκορ, αλλά ταυτόχρονα είχε και ψηλούς forwards...»


Και το Ντάλας δεν ήταν μία απ’ αυτές που περιγράφετε...


«Έτσι αποδείχτηκε! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν άξιζε να προσπαθήσει... Είναι καλύτερο από το να μην το τολμούσε καθόλου... Θεωρώ, πάντως, ότι αν έβρισκε μία ομάδα που θα είχε τα απαραίτητα “κομμάτια” για να του δώσει χρόνο, θα είχε πολλές πιθανότητες να στεριώσει στο ΝΒΑ. Πιστεύω ότι εκεί ανήκει...»


Πως είδατε τη νοοτροπία του όσο καιρό τον είχατε στην ομάδα, από την άποψη ότι δεν επέστρεψε στην Αμερική με την φιλοδοξία να παίξει στην G-League;


«Δεν έμοιαζε ενοχλημένος! Ίσα-ίσα που το είδε σαν ευκαιρία να βρει ρυθμό, επειδή όσο ήταν με τους Μαβς, δεν είχε τις ευκαιρίες. Δεν θα ξεχάσω το ματς στο οποίο σκόραρε 30 πόντους σε ένα ημίχρονο, αλλά κι εκείνο που πλησίασε τους 50! Ήταν πραγματικά ασταμάτητος. Γενικά το μεγάλο του προσόν είναι η αυτοπεποίθησή. Ξέρει ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει, αρκεί να έχει την μπάλα στα χέρια του!»


Πιστεύετε ότι ταιριάζει περισσότερο στο ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού;


«Εξαρτάται από το ρόστερ, δηλαδή από τους παίκτες με τους οποίους παίζει. Ανεξάρτητα από το εκάστοτε πρωτάθλημα και το στυλ μπάσκετ που πρεσβεύει, είναι αρκετά ικανός για να παίξει αποτελεσματικά οπουδήποτε. Στο ΝΒΑ με τόσους πολλούς καλούς παίκτες, είναι ξεκάθαρα θέμα “χημείας”. Στην Ευρώπη που δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πληθώρα παικτών με τα δικά του προσόντα, ίσως να έχει περισσότερο χρόνο και να δείξει πιο εύκολα την αξία του. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να παίξει στην Αμερική.»


Σας μίλησε καθόλου για την ελληνική του εμπειρία στον Ολυμπιακό ή για το ταξίδι με την Εθνική ομάδα;


«Πολλές φορές! Απόλαυσε στο έπακρο την περυσινή σεζόν του στην Ελλάδα και είχε μόνο καλά λόγια να πει για την θητεία του στον Ολυμπιακό και την συμμετοχή του με την Εθνική στο Eurobasket. Πιστεύει ότι και με τις δύο ομάδες είχαν την αξία να κερδίσουν τόσο στην Euroleague όσο και στο Πανευρωπαϊκό και το ότι δεν τα κατάφεραν, οφείλεται σε λεπτομέρειες. Το ίδιο ισχύει και για τον Κουίνσι Έϊσι, ο οποίος ήταν υπεύθυνος coach για την ανάπτυξη των παικτών μας και τελείωσε πέρυσι την καριέρα του εδώ (σ.σ.: επίσης στον Ολυμπιακό). Μάλιστα, όταν του είπα ότι θα έρθω εδώ, μου είπε τα καλύτερα και με συμβούλεψε να επισκεφτώ την Σαντορίνη, λέγοντας ότι είναι το μέρος που συνδυάζει την ηρεμία και την ομορφιά της καλύτερης θέας στην θάλασσα, που έχει δει ποτέ στην ζωή του!»


Με τους Μάβερικς τι συνέβη; Υπάρχει εξήγηση για αυτή την κατηφόρα από την στιγμή που πήγε ο Ίρβινγκ και μετά;


«Δεν ανήκω στους Μάβερικς, οπότε δεν μπορώ και δεν θέλω να σχολιάσω!»