Μονακό-Βαλένθια 90-79: Πολύ σκληρή για να αφήσει το πλεονέκτημα έδρας

Ο Μάικ Τζέιμς βρίσκεται στο μονοπάτι της επιστροφής του στη Μονακό φαίνεται όμως ότι οι συμπαίκτες του τα καταφέρνουν και χωρίς αυτόν καθώς επικράτησαν με 90-79 της Βαλένθια φτάνοντας τις 20 νίκες.

Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν αυτός ο αριθμός των νικών οδηγεί και στην εξασφάλιση του πλεονεκτήματος της έδρας στα play-offs. Σίγουρα η Μονακό κάνει τα πάντα για να τα καταφέρει, έστω κι αν αγωνίζεται δίχως τον Μάικ Τζέιμς ο οποίος πήρε συγχωροχάρτι και αναμένεται να επιστρέψει.

Προς το παρόν... καθαρίζουν οι υπόλοιποι όπως οι Χολ, Μπλόσονγκεϊμ καθώς αυτοί έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη νίκη επί της Βαλένθια. Αν έλειπε και ο τραυματισμός του Τζον Μπράουν, ο Σάσα Ομπράντοβιτς θα είχε κάθε λόγο να χαμογελάσει. Όσο για τους Ισπανούς; Έχασαν πολύτιμο έδαφος στη διεκδίκηση θέσης στην post season.

Ο αγώνας

Όσο έμπαιναν τα τρίποντα το παιχνίδι κυλούσε υπέροχα για τη Βαλένθια (8-14, 5’) διότι αυτή η ευστοχία συνδυάστηκε με την αποτελεσματικότητα στην άμυνα. Συνέβη το αντίθετο, όταν η ισπανική ομάδα μέτρησε διαδοχικές άστοχες προσπάθειες και παράλληλα ο Μπλόσονγκεϊμ έβαλε λογική στον τρόπο έκφρασης της Μονακό στην επίθεση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο τέλος της πρώτης περιόδου (22-22), η Βαλένθια είχε υπερδιπλάσιο αριθμό τριπόντων σε σχέση με τα σουτ εντός παιδιάς.

Ο Μπλόσονγκεϊμ παρέμεινε ο καλύτερος για τη Μονακό αλλά και ο παίκτης που έκανε τη διαφορά από τα μέσα της δεύτερης περιόδου κι έπειτα. Οι γηπεδούχοι έκαναν επιμέρους σκορ 15-2 κι εκεί που βάδιζαν χέρι-χέρι με του Ισπανούς ξέφυγαν με 45-34 (17’). Εκεί η Βαλένθια χρειάστηκε τους πόντους του Βίκτορ Κλαβέρ και διατηρήθηκε στο παιχνίδι (48-41ημ.).

Τα πρώτα 120 δευτερόλεπτα του δεύτερου μέρους κύλησαν εφιαλτικά για τη Βαλένθια καθώς η Μονακό με 10-0 σερί έστειλε τη διαφορά στους 17 πόντους (58-41) με παίκτη κλειδί τον Στράζελ ο οποίος σημείωσε διαδοχικά τρίποντα. Η ανατροπή του σκορ έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολη, σίγουρα όμως αυτοί που πίστεψαν σ' αυτή ήταν οι Κρις Τζόουνς, Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς καθώς με διαδοχικούς πόντους τη μείωσαν στους επτά (63-56, 26:30). Η ίδια απόσταση χώριζε τις δύο ομάδες στο τέλος της περιόδου (71-64).

Ο Τζόρνταν Λόιντ βρήκε το πρώτο του μακρινό σουτ εκεί που η Βαλένθια είχε πλησιάσει για να ακολουθήσει ένα έμμεσο τρίποντο του Έλι Οκόμπο, έπειτα από τρεις διαδοχικές άστοχες επιθέσεις των Ισπανών κι έτσι η διαφορά επανήλθε στο +11 (80-69, 35'). Εκεί ουσιαστικά τελείωσε και το παιχνίδι (86-75, 38:30) καθώς αυτή τη φορά η Μονακό δεν έδωσε άλλη ευκαιρία.

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 48-41, 71-64, 90-79

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Αν και προηγήθηκε με διαφορά 17 πόντων, η Μονακό έδωσε δικαίωμα επιστροφής στη Βαλένθια. Ωστόσο, όταν ένιωσε την ανάσα της, έπαιξε εξαιρετική άμυνα, κράτησε δίχως πόντο τους Ισπανούς για τέσσερα λεπτά (33'-37') και κλείδωσε τη νίκη.

Ο MVP: Γεμάτο παιχνίδι και μάλιστα με πρωτοβουλίες στα δύσκολα από τον Ντόντα Χολ ο οποίος είχε το νταμπλ-νταμπλ στην τσέπη του από τις αρχές της τελευταίας περιόδου.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Μπλόσονγκεϊμ δεν είναι πρωταγωνιστής αλλά ανέλαβε αυτή την ευθύνη. Αυτός που επίσης το έκανε, μάλλον ανέλπιστα, ήταν ο Στράζελ.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Λόπεθ Αροστέγι δεν φάνηκε ιδιαίτερα, αλλά σε σχέση με τον Σάνον Έβανς ήταν πιο ωφέλιμος για την ομάδα του.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο τραυματισμός του Τζον Μπράουν (περίπου) δύο λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Ο Αμερικανός πατούσε το πόδι του φεύγοντας για τα αποδυτήρια και μένει να φανεί η σοβαρότητα του τραυματισμού του στον αστράγαλο.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η εμμονή της Βαλένθια στο τρίποντο καθώς το προτίμησε με 37 προσπάθειες ακόμη και σε φάσεις όπου είχε εύκολο τελείωμα από τα 3-4 μέτρα.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Βαλένθια επικράτησε με 89-84 στον αγώνα που προηγήθηκε στην Ισπανία.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Αν και εμφάνισε τάσεις αυτοχειρίας, η Μονακό μάλλον έκανε το αυτονόητο απέναντι στη Βαλένθια. Προφανώς δεν θα έπρεπε να της δώσει τη δυνατότητα επιστροφής, από τη στιγμή που ξέφυγε με διαφορά 17 πόντων, αλλά εκεί που έπρεπε έκανε... αυτό που έπρεπε. Οι Ισπανοί ήταν μονοδιάστατοι με την εμμονή τους στο μακρινό σουτ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.