Μπαρτσελόνα - Μονακό 80-70: Οι Τσέχοι «υπέγραψαν» το ντέρμπι στη Βαρκελώνη

Γιώργος Κούβαρης
Η Μπαρτσελόνα ήταν η μεγάλη νικήτρια στο ντέρμπι με τη Μονακό καθώς επικράτησε στο «Palau Blaugrana» με 80-70 και έφτασε τις 17 νίκες στη φετινή Euroleague. Σατοράνσκι και Βέσελι οι καλύτεροι για την ομάδα του Γιασικεβίτσιους.

Το ενδιαφέρον της 25ης αγωνιστικής είχε στραφεί περισσότερο στο «Palau Blaugrana» και στο ντέρμπι μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Μονακό.

Μπορεί το ματς να μην διεκδικεί δάφνες θεάματος και σίγουρα θα ξεχαστεί γρήγορα ωστόσο οι «μπλαουγκράνα» έκαναν το 2/2 απέναντι στους Μονεγάσκους παραμένοντας στην 2η θέση της κατάταξης με 17-8 ρεκόρ ενώ η γαλλική ομάδα βρέθηκε στο 15-10 και αντίστοιχα στην 5η θέση. Οι Τόμας Σατοράνσκι (15π.) και Γιαν Βέσελι (12π., 7ριμπ., 3ασ.) ήταν εκείνοι που έκαναν την διαφορά για την ομάδα τους, ενώ πολλές βοήθειες, ειδικά στο 2ο ημίχρονο, πρόσφερε και ο Κόρι Χίγκινς (12π., 4κλ.)

Η Μονακό, που σκόραρε μόλις 13 πόντους στην 4η και τελευταία περίοδο, μέτρησε 5/16 τρίποντα, ενώ είχε χαμηλή δημιουργία με 10 ασίστ για 12 λάθη. «Διψήφιοι» ήταν οι Μάικ Τζειμς (14π.), Άλφα Ντιαλό (13π.) και Τζόρνταν Λόιντ (13π.).

Το ματς

Καλύτερο ήταν το ξεκίνημα της Μπαρτσελόνα στο ματς και χάρη στην καλή της άμυνα μπόρεσε να προηγηθεί με 12-6 στο δεκάλεπτο με αποτέλεσμα να ελέγχει σταθερά το παιχνίδι φτάνοντας και στο +7 (17-10) τρία λεπτά πριν από το τέλος της α' περιόδου. Το δεκάλεπτο έκλεισε στο 24-18 για λογαριασμό της ισπανικής ομάδας έχοντας μοιράσει το σκορ ο Γιασικεβίτσιους, έχοντας περιορίσει παράλληλα τη δράση του Τζέιμς.

Στο ίδιο μοτίβο κύλησε και η δεύτερη περίοδος, με τον Βέσελι να εκμεταλλεύεται τις ασίστ του Λαπροβίτολα και να τελειώνει τις φάσεις έχοντας 4/4 δίποντα στο πρώτο μισό του αγώνα. Ο Τσέχος σέντερ αποτελούσε τον μόνιμο «πονοκέφαλο» στη ρακέτα των Μονεγάσκων, οι οποίοι δεν είχαν τα όπλα προκειμένου να τον αναχαιτίσουν. Κάπως έτσι οι γηπεδούχοι άρχισαν να «χτίζουν» διαφορά στο σκορ φτάνοντας και στο +12 (42-30) έχοντας κυριαρχήσει στο παρκέ. Το ημίχρονο έκλεισε στο +11 για την Μπαρτσελόνα (50-39) έχοντας κρατήσει στα χαμηλά τον Μάικ Τζέιμς (6π.) με αποτέλεσμα να μην είχε η Μονακό «απαντήσεις» στους «μπλαουγκράνα».

Ακόμα πιο «εκρηκτικό» ήταν το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου για την Μπαρτσελόνα καθώς έφτασε στο +15 (56-41) στο 22'. Ουσιαστικά η Μπαρτσελόνα έλεγχε απόλυτα το ματς και παρά τα λάθη που έκανε δίνοντας την ευκαιρία στην Μονακό να μειώσει σε μονοψήφιο αριθμό την διαφορά (59-50 στο 25') βρήκε εκ νέου τις λύσεις και έφτασε στο +11 (61-50) πριν «ψαλιδίσει» η Μονακό την διαφορά στους επτά πόντους (65-57) με τη λήξη του γ΄δεκαλέπτου. Ο Λόιντ και η... άνοδος του Τζέιμς προσπαθούσαν να κρατήσουν την ομάδα τους στο ματς, ωστόσο η Μπαρτσελόνα είχε 71% στα δίποντα έως το τέλος του 3ου δεκαλέπτου με 17/25.

Η Μονακό μπόρεσε να μειώσει και στους τρεις πόντους (65-62) στο 34' έχοντας ανεβάσει την έντασή της στην άμυνα και δυσκολεύοντας κάθε προσπάθεια των παικτών του Γιασικεβίτσιους. Όμως το επιθετικό πρόβλημα ήταν μεγάλο. Και το θέαμα στο «Palau» κάτι περισσότερο από... αποκρουστικό. Οι δυνατές άμυνες, τα λάθη και η εκατέρωθεν αστοχία είχαν την τιμητική τους στο παιχνίδι, κάτι που φαίνεται από το... 9-8 σκορ έως και το 38'. Ένα drive του Χίγκινς ωστόσο έφερε την Μπαρτσελόνα και πάλι σε διψήφιο αριθμό πόντων (76-65) έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους 11-3 από τη στιγμή που η Μονακό είχε πλησιάσει στη μία κατοχή. Αυτό ήταν. Έκτοτε δεν έχασε το προβάδισμα και μπόρεσε να φτάσει στην 17η νίκη της.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η άμυνα της Μπαρτσελόνα στο τελευταίο οκτάλεπτο του αγώνα ήταν εκείνη που έμελλε να καθορίσει τον τελικό νικητή καθώς στο αμέσως προηγούμενο διάστημα η ΜΟνακό είχε βγάλει αντίδραση και είχε πλησιάσει στους τρεις πόντους.

MVP: Ο Γιαν Βέσελι είχε ένα «γεμάτο» παιχνίδι με 12 πόντους (5/7δίπ., 2/3β.), 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ και μόλις 1 λάθος.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Πολύ καλό ματς από τους Σατοράνσκι (15π., 3/4δίπ., 1/2τρ., 6/7β., 2ασ.) και Χίγκινς (12π., 4κλ., 2ασ.)

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Οκόμπο δεν βοήθησε την Μονακό, ενώ εκτός κλίματος και ο Τσίμα Μονέκε.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ Α' ΓΥΡΟ: Μονακό - Μπαρτσελόνα 63-69

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η πρόταση γάμου που έγινε κατά τη διάρκεια ενός τάιμ άουτ στο πρώτο ημίχρονο του ματς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το 71% της Μπαρτσελόνα στα δίποντα με 22/31.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Μπαρτσελόνα έχει αγκαλιάσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, ειδικά από τη στιγμή που έκανε και το 2/2 απέναντι στη Μονακό. Αν και απουσίαζε ο Μίροτιτς (σ.σ. ο οποίος ήταν ο καλύτερος της ομάδας στο ματς του α' γύρου στο Πριγκιπάτου), η Μπαρτσελόνα είχε τις λύσεις στο τελευταίο προκειμένου να φτάσει στην 17η νίκη της σε 25 αγώνες. Το δίδυμο των Βέσελι και Σατοράνσκι έκανε και τη διαφορά σε αυτό το παιχνίδι.

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 50-39, 65-57, 80-70.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.