Ζάλγκιρις: Τα υψωμένα τείχη της και η... κάπα του Ουλανόβας (vid)

Σταυρούλα Μουστακάτου
Ζάλγκιρις: Τα υψωμένα τείχη της και η... κάπα του Ουλανόβας (vid)
Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Ζάλγκιρις (26/01, 22:00) στο ΟΑΚΑ για την 21η αγωνιστική και το Gazzetta σας παρουσιάζει την αμυντική προσήλωση και τον «ήρωα» Ουλανόβας μέσω του Instat.

Αν ψάξεις κανείς στο λεξικό της φετινής EuroLeague τη λέξη «αποτελεσματικότητα» σίγουρα ανάμεσα στις ομάδες που θα τη συνοδεύουν βρίσκεται και η Ζάλγκιρις. Οι Λιθουανοί έχουν καταφέρει να εντυπωθούν στο μυαλό του μπασκετικού κοινού ως ένα σύνολο «refuse to lose» που θα κυνηγήσει τη νίκη ακόμα και όταν εκείνη μοιάζει χαμένη.

Για την αντίπαλο του Παναθηναϊκού στην 21η αγωνιστική της διοργάνωσης (26/01, 22:00 Novasports Prime &Live από το Gazzetta) το πιο πρόσφατο δείγμα απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά. Η Zalgirio Arena μετατράπηκε ξανά σε «φρούριο» και οι παίκτες του Μακσβίιτις ανέτρεψαν τα δεδομένα του -7 με πέντε λεπτά να απομένουν στο ρολόι φτάνοντας με αυτόν τον τρόπο να κοιτάζουν τα playoffs από το 12-8!

Η ατυχία της χτύπησε αρκετές φορές την… πόρτα το τελευταίο διάστημα! Ξεκινώντας με τον Κίναν Έβανς και τον τραυματισμό στον αχίλλειο που θα του στερήσει το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ ακολούθησαν τόσο ο αντικαταστάτης του, Αιζάια Τέιλορ, όσο και ο Τάιλερ Κάβανο που αποτελούσε σημαντικό κομμάτι ενός οργανωμένου συνόλου. Παρόλα αυτά, η Ζάλγκιρις βασίζεται σε ένα γερά δομημένο πλάνο και δίνει τις ευκαιρίες σε νέες προσθήκες, όπως ο Ακίλε Πολονάρα, για να ανανεωθεί και να φτάσει στο ταβάνι που η ίδια ορίζει για τον εαυτό της.

Επίθεση μέσα… από την άμυνα

Με τη βοήθεια των γραφημάτων του Instat, οι αριθμοί που παρουσιάζει η Ζάλγκιρις μέχρι τώρα στα παιχνίδια της EuroLeague μπορούν να εξηγήσουν με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχημένη πορεία της. Αν επιλέξουμε το κομμάτι της επιθετικής παραγωγής, η ομάδα του Κάουνας βρίσκεται κάπου στη μέση της κατάταξης των 18 ομάδων με 96.5 την ώρα που ο πρώτος Ολυμπιακός έχει 103.4 στον δείκτη του ORTG. Αυτό σημαίνει πως από πλευράς επιθετικής λειτουργίας δεν φέρει εντυπωσιακά νούμερο, ωστόσο καταφέρνει να διορθώσει τις όποιες αδυναμίες μέσα από την άμυνά της. Πώς;

e

Αυτή τη φορά… ακολουθεί τον Ολυμπιακό (και τη Ρεάλ Μαδρίτης) ως η τρίτη καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης την τρέχουσα περίοδο. Είναι στο Νο3 της σχετικής λίστας με δείκτη 94.4 στο DRTG κάτι που σημαίνει πως «κλειδώνει» τον αντίπαλό της και του επιτρέπει να σκοράρει σαφώς λιγότερο από αυτό που εκείνη παρουσιάζει στην άλλη πλευρά. Άρα καταλαβαίνουμε πως η επίθεσή της μπορεί να την κρατήσει πίσω σε ορισμένες καταστάσεις, όμως μέσα από την πίεση στην μπάλα παίρνει και πάλι το τέμπο που χρειάζεται για να διορθώσει τις ανορθογραφίες.

Το Net Rating που προκύπτει από την σύγκριση των δύο δεικτών σε άμυνα και επίθεση των Λιθουανών είναι +2.1 με ικανοποιητική βελτίωση από την αντιστοιχία του +1.7 με το οποίο ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος.

Ο… ηρωικός Ουλανόβας και οι δεύτερες ευκαιρίες

Τα τελευταία λεπτά της Ζάλγκιρις ειδικά στις περιπτώσεις που βρέθηκε να αναζητά σκορ για να γυρίσει το μομέντουμ του παιχνιδιού, η ταυτότητα του «ήρωα» κατέληγε στο όνομα του Εντγκάρας Ουλανόβας. Ο αρχηγός του λιθουανικού συνόλου έχει αποδέιξει πολλάκις πως συνιστά έναν go-to-guy παίκτη που δεν φοβάται να αναλάβει την ευθύνη της «καυτής μπάλας» με το αποτέλεσμα να τον έχει δικαιώσει. Μία… δεύτερη ευκαιρία για τα ματς περνάει από τα χέρια του και ο Ουλανόβας στην crunch time δεν μπορεί να βαθμολογηθεί με κάτι λιγότερο από άριστα.

Με μία γρήγορη ματιά στο shot chart του φόργουορντ της Ζάλγκιρις όσον αφορά το διάστημα όπου το ρολόι του αγώνα θα δείξει ενάμιση λεπτό πριν τη λήξη, η εικόνα είναι «γεμάτη». Ο Ουλανόβας σπανίως θα λαθέψει και δεν θα καταφέρει να δώσει ώθηση στην ομάδα του, αφού οι 7 από τις 11 ενέργειες που έχει επιχείρησει έχουν βρει στόχο!

d
To shot chart του Ουλάνοβας στο τελευταίο ενάμιση λεπτό των αγώνων

Μιας και μιλάμε για τον αντίπαλο του Παναθηναϊκού, αξίζει να τονιστεί πως η μοναδική προσπάθεια που δεν έχει καταλήξει στο διχτάκι κοντά στη ρακέτα από τον Ουλανόβας προς το τέλος της αναμέτρησης ήταν κόντρα στους «πράσινους» στο ματς του πρώτου γύρου, όπου η αναμέτρηση είχε ήδη αρχίσει να πηγαίνει προς την πλευρά των φιλοξενούμενων και το ράλι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να έχει άλλο νικητή.

Όσο για τις δεύτερες ευκαιρίες που η Ζάλγκιρις δημιουργεί στον εαυτό της; Οι παίκτες του Μακσβίτις καταφέρνουν να ανανεώνουν τις επιθέσεις τους με σχετική ευκολία. Έχοντας την ορμητική διάθεση του Κεβάριους Χέις και τους Ουλανόβας και Σμιτς να καλυπτουν μεγάλο ποσοστό από την frontline, οι Λιθουανοί πίσω από την πρωτιά της Μακάμπι, παίρνουν και πάλι την μπάλα στα χέρια τους σε μία από τις τρεις επιθέσεις που εκδηλώνουν (33.3% DRB%).

Την δεύτερη ευκαιρία και το δικό τους… ριμπάουντ ψάχνουν και απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ με την ρεβάνς να θέλει τη μία πλευρά να αναζητά το restart και την άλλη μία συνέχεια!