Εφές - Παναθηναϊκός 88-69: Παραδόθηκε πριν από το... τζάμπολ (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Ο Παναθηναϊκός έπαιξε κακό μπάσκετ στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, ο Μπέικον άργησε και πάλι να «ξυπνήσει», είχε απουσίες και η ποιοτικότερη Εφές δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στην εύκολη νίκη με 88-69 για την 15η αγωνιστική της Euroleague.

Γι' άλλο ένα ματς ο Παναθηναϊκός «πλήρωσε» το κακό του ξεκίνημα στα ματς της Euroleague.

Η αστοχία και τα φθηνά λάθη τιμωρήθηκαν... παραδειγματικά από την Εφές, ενώ ο Ντουέιν Μπέικον άργησε και πάλι να «φουλάρει» τις μηχανές του σημειώνοντας και τους 20 πόντους στο δεύτερο μισό του ματς, σπαταλώντας ένα ολόκληρο ημίχρονο. Αποτέλεσμα; Το τελικό 88-69 υπέρ της τουρκικής ομάδας να έρθει στο ρελαντί και να υποχρεώσει τους «πράσινους» στην 3η σερί τους ήττα στην Euroleague και στην 4η συνεχόμενη στα μεταξύ τους ματς στην Κωνσταντινούπολη.

Οι «πράσινοι» με αυτήν την ήττα έκλεισαν τα εκτός έδρας ματς με 0/3 και πλέον στρέφουν ολοκληρωτικά την προσοχή τους στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την ερχόμενη Παρασκευή (30/12, 21:00) στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Ο Μπέικον δεν μπόρεσε να αλλάξει την εικόνα που είχε διαμορφωθεί στο ματς μετά το πρώτο ημίχρονο, ο Παπαγιάννης δεν είχε «ανάσες» με τον Γουίλιαμς να παίζει κατά συνθήκη στο «πέντε» ενώ σε κακό βράδυ βρέθηκαν και οι Λι-Γουόλτερς, με τον δεύτερο να αντιμετωπίζει και ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού. Στα ευχάριστα του αγώνα η επιστροφή του Μάριους Γκριγκόνις ο οποίος αγωνίστηκε κάτι λιγότερο από 11 λεπτά και πρόλαβε να σημειώσει 9 πόντους.

Για την Εφές ο Γουίλ Κλάιμπερν ήταν ασταμάτητος (23π., 10ριμπ.), ο Βασίλιε Μίτσιτς έπαιζε για... όλους (19π., 8ασ., 5ριμπ.) ενώ ο Μπράιαντ Ντάνστον «χτύπησε» τους «πράσινους» με συνεχόμενα pick n roll (13π., 8ριμπ., 3ασ., 3κλ.) τελειώνοντας το ματς με 28 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να βγάλει ενέργεια στην άμυνα στο ξεκίνημα του αγώνα αλλά από τη στιγμή που ο Μπέικον συνέχισε να είναι το ίδιο άστοχος όπως και στα περισσότερα παιχνίδια λίγο μετά το τζάμπολ ήταν πολύ δύσκολο για την ελληνική ομάδα να βρεθεί κοντά στο σκορ. Αν και στο πρώτο πεντάλεπτο το παιχνίδι ήταν στον πόντο (11-10 η Εφές) στη συνέχεια η τουρκική ομάδα πραγματοποίησε σερί 10-0 και βρέθηκε από νωρίς στο +11 (21-10). Οι παίκτες του Ράντονιτς ήταν πολύ άστοχοι έξω από τα 6.75 μέτρα (1/7 τρίποντα στο δεκάλεπτο) ενώ την ίδια ώρα ο Μίτσιτς (8π.) και οι συμπαίκτες του ήταν αρκετά συνεπείς με 4/7 τρίποντα στην πρώτη περίοδο (21-13).

Τα πράγματα δεν άλλαξαν ούτε και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Το σκηνικό παρέμενε ίδιο και απαράλλακτο οι «πράσινοι» έκαναν το ένα (ανόητο) λάθος μετά το άλλο δίνοντας την ευκαιρία στην Εφές να αυξήσει την διαφορά και να ελέγξει απόλυτα το ματς. Μάλιστα ο δείκτης του σκορ έφτασε και στο +19 (42-23) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (42-26), δείγμα και της εικόνας που επικρατούσε στο «Sinan Erdem Dome». Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τραυματίστηκε και ο Νέιτ Γουόλτερς. Βέβαια ο Παναθηναϊκός (Γουίλιαμς 9π.) πλήρωσε τα λάθη και την αστοχία σε τρίποντα (3/15) και δίποντα (7/17), ενώ είχε χάσει και τη μάχη των ριμπάουντ. Την ίδια ώρα η Εφές είχε 6/12 και 8/16 τρίποντα με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γουίλ Κλάιμπερν (15π., 4/5τρ., 6ριμπ.) Αντίθετα ο Μπέικον είχε μείνει στο «μηδέν» έχοντας 0/3 δίποντα, 0/3 τρίποντα και 2 λάθη.

Η διαφορά παρέμενε σε υψηλά επίπεδα για την Αναντολού Εφές και μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Συγκεκριμένα επέστρεψε εκ νέου στο +19 για την τουρκική ομάδα (51-32 στο 23') ευστοχώντας στο ένα τρίποντο μετά το άλλο. Παράλληλα ο Παναθηναϊκός είχε πολλά προβλήματα απέναντι στην «ζώνη» των γηπεδούχων ωστόσο γι' άλλη μια φορά ο Ντουέιν Μπέικον «ξύπνησε» στο δεύτερο ημίχρονο και προσπαθούσε με «ένας εναντίον... όλων» να δώσει λύσει στο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός σημείωσε 14 πόντους στην 3η περίοδο (με 4/6 δίποντα, 2/3 τρίποντα) αλλά δεν μπόρεσε η ελληνική ομάδα να μειώσει περισσότερο από 13 πόντους (58-45) δύο λεπτά πριν από το τέλος του γ' δεκαλέπτου (67-48). Η τουρκική ομάδα είχε 11/23 τρίποντα έως εκείνο το σημείο ενώ ο Παναθηναϊκός μόλις 6/19.

Η διαφορά έφτασε και στο +22 για λογαριασμό της Εφές (73-51 στο 33') ρίχνοντας ουσιαστικά και τους τίτλους τέλους του αγώνα. Οι όποιες προσπάθειες που ακολούθησαν από πλευράς Παναθηναϊκού (73-57 στο 34') δεν είχαν αντίκρισμα και αυτό διότι η Αναντολού «χάιδευε» το πόδι στο γκάζι και έβρισκε καλάθια, είτε μακριά από το καλάθι είτε σε καταστάσεις τρανζίσιον. Και κάπως έτσι δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στην εύκολη επικράτηση απέναντι σ' εναν Παναθηναϊκό που πραγματοποίησε κακό -σε γενικές γραμμές- ματς.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός δεν εμφανίστηκε ποτέ στο πρώτο ημίχρονο, κάτι που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Αναντολού Εφές. Από εκεί και η τουρκική ομάδα είχε 14 εύστοχα τρίποντα, «χτύπησε» τους «πράσινους» με συνεχόμενα pick n roll ενώ ήταν και ένα κακό βράδυ όσον αφορά τη δημιουργία των «πρασίνων».

ΜVP: Ο Γουίλ Κλάιμπερν ήταν εντυπωσιακός επιστρέφοντας στα πολύ καλά ματς έχοντας 23 πόντους με 5/8 τρίποντα (αλλά και 1/8 δίποντα) και 10 ριμπάουντ.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Βασίλιε Μίτσιτς (19π., 8ασ.) και Μπράιαντ Ντάνστον (13π., 8ριμπ., 3κλ., 3ασ.) ήταν οι... όχι και τόσο αφανείς ήρωες της Εφές.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Καθόλου καλό βράδυ για τον Νέιτ Γουόλτερς ο οποίος είχε 1/6 σουτ και -4 στο σύστημα αξιολόγησης.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η επιστροφή του Μάριους Γκριγκόνις στην ενεργό δράση. Ο Λιθουανός τα πήγε σχετικά καλά ύστερα από έναν μήνα στα πιτς, έχοντας 9 πόντους με 1/1 δίποντο, 2/5 τρίποντα, 1/1 βολή, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 λάθος σε κάτι λιγότερο από 11 λεπτά συμμετοχής.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 14/30 τρίποντα της Αναντολού Εφές, οι 20 πόντοι του Μπέικον στο δεύτερο ημίχρονο και η διαφορά στις βολές μεταξύ των δύο ομάδων (18/22 η Εφές και μόλις 5/6 ο Παναθηναϊκός)

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Οι «πράσινοι» έδιναν την εντύπωση ότι είχαν αποδεχτεί τη μοίρα τους πριν από το τζάμπολ του αγώνα. Δεν μπήκαν ποτέ στο πνεύμα του αγώνα και ακόμα όταν έκαναν προσπάθεια να μειώσουν, οι γηπεδούχοι έβρισκαν ένα λεπτό για να στείλουν και πάλι τη διαφορά στις παρυφές των 20 πόντων. Σαν να είχε ο Παναθηναϊκός το μυαλό του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει και πολλά προβλήματα όσον αφορά το ποσοτικό κομμάτι του ρόστερ μετά και τις τρεις απουσίες.

Τα δεκάλεπτα: 21-13, 42-26, 67-48, 88-69.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.