Μπάγερν-Ρεάλ 64-68: Η Βασίλισσα μπορεί να παίξει (και) άμυνα

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αν και χαρακτηρίζεται φύσει επιθετική ομάδα, η Ρεάλ Μαδρίτης απέδειξε ότι μπορεί να παίξει και άμυνα καθώς πάνω σ’ αυτή βασίστηκε για να περάσει (64-68) από το Μόναχο νικώντας την Μπάγερν.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε τις πέντε (εκτός έδρας) νίκες της σε έξι παιχνίδια, εκ των οποίων μάλιστα οι τέσσερις είναι διαδοχικές ενώ η Μπάγερν η οποία πέρυσι βασίστηκε στην έδρα της έχει νικήσει μόλις στα δύο από τα επτά παιχνίδια στο σπίτι της. Ο Σέρχιο Γιουλ ήταν εκ των πρωταγωνιστών της Ρεάλ και μάλιστα αναρριχήθηκε στην 4η θέση στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία της Euroleague, ήταν μάλιστα αυτός που πέτυχε ένα από τα σπουδαιότερα σουτ του αγώνα.

Ο αγώνας

Η ηγετική παρουσία του Ουίλ Ταβάρες αποδείχθηκε ανεπαρκής για τη Ρεάλ στο πρώτο δεκάλεπτο, ίσως γιατί η αποτελεσματικότητα του γιγαντόσωμου σέντερ της στοιχειοθέτησε τον μοναδικό έως και μονοδιάστατο τρόπο έκφρασής της στην επίθεση (6-11, 5’). Εν αντιθέσει με την Μπάγερν Μονάχου η οποία «βολεύτηκε» με τον γρήγορο ρυθμό, είχε πολυφωνία στην επίθεση και προηγήθηκε με 22-21 στο τέλος αυτού.

Οι γηπεδούχοι έδειχναν να ελέγχουν το παιχνίδι και μέχρι τα μέσα της δεύτερης περιόδου στηριζόμενοι στο ικανοποιητικό ποσοστό ευστοχίας στο τρίποντο (7/18) με εκφραστή τον Οθέλο Χάντερ ο οποίος εκμεταλλευόμενος τα «βαριά» πόδια του Ταβάρες «τραβιόταν» στη γραμμή του τριπόντου και εκτελούσε (34-27, 15:30). Εκεί η Ρεάλ γύρισε τον διακόπτη κι ενώ ήταν απελπιστική άστοχη έξω από τα 6.75 βρήκε τα μακρινά σουτ από τους Γιουλ, Χεζόνια και με επιμέρους σκορ 5-15 προηγήθηκε στο τέλος του ημιχρόνου με 39-42.

Η Ρεάλ έπαιξε άμυνα στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου, έτσι έκανε απόπειρα δημιουργίας προϋποθέσεων νίκης (39-47, 23’) αλλά επιθετικά οι επιλογές της ήταν κακές. Κι έτσι η Μπάγερν δεν έχασε επαφή με το σκορ χάρη στα δύο μακρινά σουτ που βρήκε από τους Χάντερ και Μπαμπ (50-51, 29’).

Πριν ξεκινήσει η τελευταία περίοδος η Μπάγερν είχε 11 λιγότερα ριμπάουντ από τη Ρεάλ και κάκιστο ποσοστό εκτέλεσης (38.4%) στα σουτ εντός παιδιάς. Σε αυτούς τους δύο τομείς βελτιώθηκε και προσπέρασε στο σκορ (57-56, 33’). Η επένδυση στο τρίποντο αποδείχθηκε κακή επιλογή και για τις δύο ομάδες (58-61, 37’).

Η Ρεάλ συνέχισε να παίζει εξαιρετική άμυνα και το τρίποντο του Σέρχιο Γιουλ (58-64) σε συνδυασμό με μία ακόμη αμυντική προσπάθεια και δύο βολές του Γιαμπουσέλι (58-66, 39’) της έδωσαν ισχυρό πλεονέκτημα.

Αυτό πίστεψε τουλάχιστον με συνέπεια να δεχθεί ένα «εύκολο» τρίποντο από τον Ομπστ για να ακολουθήσει η απερισκεψία του Αμπάλντε ο οποίος υπέπεσε σε αντιαθλητικό φάουλ. Μαζί με μια έξτρα βολή από τεχνική ποινή στον Μούσα, η Μπάγερν μείωσε σε 64-66, 27’’ πριν το τέλος κι έχοντας την μπάλα στα χέρια της. Ο Ομπστ αστόχησε μπροστά στα μακριά χέρια του Ταβάρες, ο Μούσα ευστόχησε σε δύο βολές κι άλλη ευκαιρία καθώς και πάλι ο Ταβάρες μ’ ένα κόψιμο «έγραψε» τους τίτλους τέλους.

Τα δεκάλεπτα: 22-21, 39-42, 50-54, 64-68

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Παρά την απίστευτη προσπάθεια αυτοχειρίας στα τελευταία 40’’, η Ρεάλ Μαδρίτης ανάγκασε την Μπάγερν να μείνει 6:45 λεπτά χωρίς καλάθι και κυρίως να σουτάρει από μακρινή απόσταση υπό κακές προϋποθέσεις. Έτσι κάλυψε την επιθετική δυσλειτουργία της κι έφτασε στη νίκη.

Ο MVP: Ο Ουίλ Ταβάρες έβαλε τους 10 από τους 14 πόντους του στην πρώτη περίοδο, αλλά έβγαλε δύο κρίσιμες άμυνες στο τέλος. Ο Σέρχιο Γιουλ σημείωσε το καλάθι του αγώνα γιατί εκείνο το τρίποντο 70’’ πριν το τέλος «ξεμπλόκαρε» την ομάδα του.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Γιαμπουσέλι έδωσε τέσσερις κρίσιμους πόντους στο τέλος και μάλιστα από επιθετικά ριμπάουντ.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Κακό παιχνίδι από τον Γκιφάι, απαρατήρητος πέρασε ο Γκιλέσπι ενώ ο Γιάραματς δεν θυμίζει σε τίποτε τον περσινό παίκτη-κλειδί στην πορεία της Μπάγερν.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο Σέρχιο Γιουλ είναι πλέον ο 4ος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague καθώς έφτασε τους 3.610 πόντους ξεπερνώντας τον Γιώργο Πρίντεζη. Στην κορυφή είναι φυσικά ο Βασίλης Σπανούλης (4.455), στη δεύτερη θέση ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο (4.152) κι στην 3η ο Νάντο ΝτεΚολό (3.957).

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Πέραν της εμμονής της Μπάγερν στο μακρινό σουτ, μάλλον δεν υπήρξε άλλο παιχνίδι στην Euroleague στο οποίο ο Οθέλο Χάντερ επιχείρησε οκτώ τρίποντα. Σίγουρα δεν είχε ευστοχήσει σε τέσσερα, όπως έκανε στο παιχνίδι, κάνοντας ατομικό ρεκόρ.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Ρεάλ έπαιξε εξαιρετική άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο και ανάγκασε την Μπάγερν Μονάχου να σουτάρει έξω από τα 6,75 έχοντας 11/37. Αν ήταν στοιχειωδώς έξυπνη στην επίθεση, δεν θα χρειαζόταν να παίξει άμυνες στο τέλος.

64

68

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.