Μπαρτσελόνα - Παρτίζαν 79-68: Της πέρασε... αλυσίδες (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Μπαρτσελόνα - Παρτίζαν 79-68: Της πέρασε... αλυσίδες (vid)
Η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στις νίκες στην Euroleague καθώς χάρη στην καλή της άμυνα μπόρεσε να επιβληθεί της Παρτίζαν με 79-68.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους γνώριζε πολύ καλά ότι έπρεπε να «κατεβάσει» αισθητά τους μέσους όρους της Παρτίζαν που σκόραρε με 83.5 πόντους πριν από το παιχνίδι στο Palau.

Από τη στιγμή που οι μέσοι όροι της Παρτίζαν κατέβηκαν κατά 15.5 πόντους, αυτομάτως άνοιξε και ο δρόμος των «μπλαουγκράνα» για την τελική επικράτηση και το 6-3 ρεκόρ. Αντίθετα οι Σέρβοι «έπεσαν» στο 4-5 αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα από την εξαιρετική άμυνα των γηπεδούχων.

Σημείο-κλειδί ήταν η δεύτερη περίοδος όπου η Μπαρτσελόνα δέχθηκε μόλις 11 πόντους ενώ αμέσως μετά έστειλε τον δείκτη του σκορ και στο +17. Ο Λαπροβίτολα ήταν ο παίκτης που έκανε την διαφορά (13π., ασ., 3ριμπ.) την ώρα που ο Άντζουσιτς έπαιζε σχεδόν... μόνος του με 23 πόντους και 6/8 σουτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είχαν 13/52!

Το ματς

Η τακτική και η προσοχή στην άμυνα ήταν τα στοιχεία που θέλησαν να «υπηρετήσουν» και οι δύο ομάδες από το ξεκίνημα του ματς. Λίγες οι καλές στιγμές, λίγα τα εύκολα καλάθια στο τρανζίσιον και όλο το βάρος είχε πέσει στις «γεμάτες» επιθέσεις και στο όσο το δυνατόν καλύτερο «διάβασμα» στις αντίπαλες άμυνες. Κάτι που αποτυπώθηκε και στο χαμηλό σκορ της πρώτης περιόδου (17-21 η Παρτίζαν) όπου οι κατοχές ήταν λίγες. Σατοράνσκι (6π.) και Κάλινιτς (5π.) ήταν εκείνοι που είχαν ξεχωρίσει περισσότερο για λογαριασμό των γηπεδούχων (5/8δίπ., 2/6τρ.) ενώ για την ομάδα του Ομπράντοβιτς (6/11δίπ., 1/3τρ.) οδηγούσε την κούρσα ο Νάναλι.

Στην δεύτερη περίοδο οι γηπεδούχοι έβγαλαν τις... τανάλιες και δεν άφηναν τους φιλοξενούμενους να πάρουν την παραμικρή ανάσα. Χάρη στην καλή τους άμυνα μπόρεσαν να γυρίσουν το παιχνίδι και πάρουν τα ηνία στο ματς καθώς μπήκαν όλοι οι παίκτες (και) στην επιθετική εξίσωση. Την ίδια ώρα οι παίκτες του Ομπράντοβιτς αστοχούσαν στο ένα σουτ μετά το άλλο και αυτό φάνηκε από τα σουτ εντός παιδιάς με 9/30, εκ των οποίων 1/9 τρίποντα. Κάπως έτσι το ημίχρονο έκλεισε στο +7 (39-32) για την Μπαρτσελόνα η οποία μπήκε με την ίδια ένταση και στο δεύτερο ημίχρονο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 3η περίοδο η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά στο +11 για τους γηπεδούχους (51-40 στο 24') ενώ ακολούθησε και το +16 (61-47 στο 26') πριν από το τέλος του δεκαλέπτου (64-49). Η Μπαρτσελόνα συνέχισε να παίζει εξαιρετική άμυνα και με το επιμέρους 25-17 είχε πάρει για τα καλά της ηνία της αναμέτρησης. Ο Λαπροβίτολα είχε πάρει την σκυτάλη στο σκοράρισμα ενώ η Παρτίζαν συνέχισε να είναι άστοχη έχοντας στο σύνολο 14/43 εντός παιδιάς. Από τη στιγμή που οι «μπλαουγκράνα» είχαν πάρει για τα καλά το μομέντουμ, το μόνο που έπρεπε να κάνουν στην τελευταία περίοδο ήταν σωστή διαχείριση. Και αυτό ακριβώς πέτυχαν. Η διαφορά ήταν σταθερά πάνω από τους 10 πόντους, έχοντας φτάσει και στο +17 (69-52 στο 36').

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μπαρτσελόνα είχε εστιάσει στην άμυνά της και χάρη στην απόδοση της δεύτερης περιόδου μπόρεσε να πάρει τα ηνία στο ματς.

MVP: Ο Νίκολας Λαπροβίτολα ήταν ο κύριος υπεύθυνος για να «ανοίξει» η ψαλίδα της διαφοράς ώστε να αποκτήσει η Μπαρτσελόνα τον πρώτο λόγο για την (όπως αποδείχθηκε) τελική επικράτηση. Σε 21:05 είχε 13 πόντους με 4/6 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 2/4 βολές, 6 ασίστ, 3 ριμπάουντ και μόλις 1 λάθος.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Οι Σατοράνσκι (11π., 3ριμπ., 3ασ.), Κάλινιτς (9π., 3ριμπ.) έκαναν την περισσότερη δουλειά στο πρώτο ημίχρονο, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Ντα Σίλβα.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Κακό ματς για τον Κέβιν Πάντερ με 0/5 σουτ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η επιστροφή του Κάιλ Κούριτς στην ενεργό δράση, ο οποίος έκανε το φετινό του ντεμπούτο στην Euroleague μέσα σε αποθέωση.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η μεγάλη διαφορά στα ριμπάουντ (40-30), η έλλειψη δημιουργίας της Παρτίζαν (10ασ.) όπως και η αστοχία στα σουτ εντός παιδιάς των Σέρβων (19/56).

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η άμυνα της Μπαρτσελόνα έκανε την διαφορά. Ήταν η αρχή, η μέση και το τέλος για να φτάσουν οι «μπλαουγκράνα» στην άνετη επικράτηση επί της Παρτίζαν, η οποία από το πρώτο δεκάλεπτο και μετά είχε μόλις 12/42 εύστοχα σουτ.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 39-32, 64-49, 79-68