Μονακό - Μπασκόνια 79-74: Με ανατροπή και Οκόμπο (vid)

Η Μονακό (6-2) χρειάστηκε να κάνει την ανατροπή απέναντι στην Μπασκόνια (4-4) με μία μεγάλη εμφάνιση του Έλι Οκόμπο για το τελικό 79-74.

Η Μονακό βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αφού η Μπασκόνια της έβαλε δύσκολα. Ο Μάικ Τζέιμς έμεινε στον πάγκο στα τελευταία λεπτά και ο Έλι Οκόμπο ανέλαβε να... καθαρίσει το ματς. Και τα κατάφερε με 22 πόντους για το τελικό 79-74.

Στον αντίποδα, η Μπασκόνια έδειξε εκπληκτική προσήλωση στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, υπό την καθοδήγηση του Πιέρια Χένρι (17π., 7 ασίστ, 2 κλεψίματα), ωστόσο στο τέλος δεν είχε λύσεις.

Ο Τζόρνταν Λόιντ πρόσθεσε 12 πόντους και ο Μάικ Τζέιμς 10 πόντους και 7 ασίστ.

Το ματς

Απίθανη ματσάρα για το πρώτο ημίχρονο με το σκορ να δείχνει τι ακριβώς έγινε στο παρκέ (48-45). Η Μονακό ξεκίνησε φουριόζα, προηγήθηκε με 20-14 και στη συνέχεια δέχτηκε ένα σερί 10-0, με το πρώτο δεκάλεπτο να κλείνει με σκορ 24-20 υπέρ της Μπασκόνια, με τον Πιέρια Χένρι να είναι η επιθετική «αιχμή» της ομάδας του.

Η Μονακό κατάφερε να βρει ισορροπία, με τον Μάικ Τζέιμς να παραλαμβάνει το βραβείο του MVP για τον Οκτώβριο και να σημειώνει 7 πόντους και 6 ασίστ σε 14:15, η Μπασκόνια δεν έχασε το ρυθμό της και το ματς ήταν ένα σούπερ ντέρμπι μέχρι το τέλος της 2ης περιόδου. Οι γηπεδούχοι είχαν το δικό τους σερί, στα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου, όταν το 36-32 των Ισπανών, έγινε 43-36 υπέρ της Μονακό (11-0). Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά στο πρώτο ημίχρονο, τόσο για τους Μονεγάσκους, όσο και για το σύνολο της αναμέτρησης.

Στην 3η περίοδο, η Μπασκόνια πήρε τον έλεγχο του αγώνα. Οι Ισπανοί κατάφεραν να ξεφύγουν μέχρι και με 8 πόντους (61-53, 28'), με τον Κοστέλο να δίνει πόντους (έκλεισε με 11 πόντους την 3η περίοδο) υποχρεώνοντας τη Μονακό να κυνηγάει στο σκορ.

Ένα κάρφωμα του Ντόντα Χολ μείωσε τη διαφορά στους 3 (65-62), ο ίδιος δεν κατάφερε να φέρει το ματς στον πόντο, αφού ο Κοστέλο τον έκοψε σε προσπάθεια για κάρφωμα (!) με το ντέρμπι να αντέχει μέχρι τα τελευταία λεπτά του αγώνα.

Και έτσι έγινε. Το τρίποντο του Τζόρνταν Λόιντ έφερε το ματς στον πόντο και ενώ ο χρόνος έδειχνε 5:30 πριν το τέλος. Η Μπασκόνια έβρισκε λύσεις κοντά στο καλάθι με τον Μάικ Κότσαρ να διαμορφώνει το 71-68. Ο Έλι Οκόμπο με ένα απίθανο step back τρίποντο έφερε την ισοφάριση στο ματς (2:30 πριν το τέλος, 71-71).

Φινάλε θρίλερ

Και δύο φάσεις μετά και απανωτά λάθη και κλεψίματα από τις δύο πλευρές, ο Γάλλος γκαρντ έκανε το 73-71. Στην ίδια φάση ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Μπασκόνια, Πιέρια Χένρι (17π.,. 7 ασίστ, 2 κλεψίματα) στην προσπάθειά του να κλέψει, τραυματίστηκε στον αστράγαλο!

Και ενώ το ματς έμπαινε στο τελευταίο δίποντο, η Μονακό με τον Μοερμάν έκλεψε την μπάλα και ο Οκόμπο κέρδισε το φάουλ. Μετά από δύο βολές, το σκορ έγινε 75-72.

Ενώ η Μπασκόνια έβρισκε λύσεις από την περιφέρεια στο προηγούμενο κομμάτι του αγώνα, στο φινάλε προδόθηκε. Οι Μονεγάσκοι συνέχισαν να παίρνουν ξεκούραστους πόντους από βολές (77-72) και το χαμένο τρίποντο του Τόμπσον έδωσε τον χαρακτήρα του φαβορί στη Μονακό.

Ο Λόιντ έκανε λάθος και ένα λέι απ του Τόμπσον έκανε το σκορ 77-74 και ενώ απέμεναν 14 δεύτερα. Η Μονακό δεν αστόχησε στις βολές της (Λόιντ), η Μπασκόνια δεν κατάφερε να μείνει για άλλη μία κατοχή ζωντανή και το ματς ολοκληρώθηκε με την 6η νίκη των Γάλλων.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο φινάλε, με τη Μονακό να παίρνει σκορ από τις βολές και την Μπασκόνια να αστοχεί. Η φάση-κλειδί, ωστόσο σημειώθηκε λίγο νωρίτερα με το μεγάλο τρίποντο του Οκόμπο για την ισοφάριση (71-71).

Ο ΜVP: Ο Έλι Οκόμπο. Μέτρησε 22 πόντους (3/5 διπ., 3/4 τριπ., 7/8 βολές), 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ, αλλά και 5 λάθη σε 28:42.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Άστοχος ο Μάρκους Χάουαρντ με 3 πόντους και 1/7 σουτ σε 18:54.

ΟI ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας είχε 11 πόντους και ο Μάικ Τζέιμς 10 πόντους, 7 ασίστ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Το 41.2% στα τρίποντα για τη Μονακό, με τον Οκόμπο να έχει 75% (3/4).

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Μπασκόνια απέδειξε ότι είναι μία ζόρικη ομάδα. Στο κρίσιμο κομμάτι, ωστόσο, προδόθηκε από τις αδυναμίες της. Η Μονακό έχει λύσεις. Πολλές λύσεις. Πήρε το ματς με τον Μάικ Τζέιμς στον πάγκο και στήριξε το παιχνίδι της στο ταλέντο του Οκόμπο.

Τα δεκάλεπτα: 20-24, 48-45, 58-63, 79-74

Monaco - Baskonia

Monaco - Baskonia

@Photo credits: AS Monaco Basket

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.