Μακάμπι - Βιλερμπάν 88-69: Ομάδα… έδρας οι Ισραηλινοί, «κατάπιαν» και τη γαλλική ομάδα (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Μακάμπι δεν άφησε κανέναν… Γάλλο παραπονούμενο καθώς μετά τη Μονακό επικράτησε και της Βιλερμπάν στο Τελ Αβίβ με 88-69 κάνοντας το 3Χ3 στην έδρα της.

Δύο ημέρες νωρίτερα η ομάδα του Όντεντ Κάτας είχε επιστρέψει από το -19 νικώντας τη Μονακό. Αυτή τη φορά δεν άφησε τη διαφορά να ξεφύγει τόσο καθώς στο -13… τράβηξε μια γραμμή και επιβλήθηκε στο παρκέ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Μακάμπι έκανε επιμέρους σκορ 49-20 από το 12’ έως και το 30’. Μοιραία η Βιλερμπάν απέκτησε ρόλο κομπάρσου και σα να μην έφτανε αυτό είδε τον Τζόφρι Λοβέρν να αποχωρεί υποβασταζόμενος από το παρκέ (στις αρχές της τελευταίας περιόδου) καθώς το πόδι του «κόλλησε» στο παρκέ.

Ο αγώνας

Για δώδεκα αγωνιστικά λεπτά το παιχνίδι παίχθηκε με τους κανόνες της Βιλερμπάν ακόμη και στο διάστημα κατά το οποίο η γαλλική ομάδα ήταν απελπιστικά άστοχη στο μακρινό σουτ (2/9) αλλά η Μακάμπι ήταν τόσο κακή σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού, σε σημείο να εμφανιστεί ελαχίστως ανταγωνιστική. Κι έτσι μετά το αναγνωριστικό πρώτο πεντάλεπτο (9-10) οι Γάλλοι άρχισαν να χτίζουν διαφορά (15-21).

Τα διαδοχικά τρίποντα του Νάντο ΝεΚολό στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου έδωσαν αέρα 13 πόντων (19-32, 12:30) στη Βιλερμπάν. Κι εκεί που οι φιλοξενούμενοι έδειχναν ότι είχαν τον απόλυτο έλεγχο, η Μακάμπι γύρισε το διακόπτη και ο δε Λορέντζο Μπράουν έπαψε να νιώθει μόνος. Μπόλντγουιν, Πόιθρες και Νίμπο δεν μπήκαν απλά στην εξίσωση του αγώνα αλλά ηγήθηκαν στο επιμέρους 23-9 των γηπεδούχων οι οποίοι πήγαν με βραχεία κεφαλή (42-41) στα αποδυτήρια για το ημίχρονο.

Η 3η περίοδος ανήκε ολοκληρωτικά στη Μακάμπι η οποία ακολούθησε την ίδια συνταγή της σκληρής άμυνας ενώ στην επίθεση βασίστηκε στην πολυφωνία της. Το επιμέρους σκορ σ’ αυτό το διάστημα ήταν 26-11 για τους γηπεδούχους οι οποίοι προηγήθηκαν με 61-50 (26’) και παρότι δεν είχαν την ίδια επιθετική συνέπεια στο τελείωμα της περιόδου, αυτό δεν τους εμπόδισε στο να διευρύνουν τη διαφορά (68-52, 30’).

Η διαφορά έφτασε στα επίπεδα των 20 πόντων (72-52) στις αρχές της τελευταίας περιόδου δίνοντας διαδικαστικό χαρακτήρα στη συνέχεια. Η Βιλερμπάν μπορεί να έδειξε σημάδια αντίδρασης αλλά δεν είχε τον τρόπο. Μάλιστα, στο 33’ οι Γάλλοι είδαν τον Τζόφρι Λοβέρν να αποχωρεί υποβασταζόμενος από το παρκέ καθώς σε μια προσπάθειά του «κόλλησε» το πόδι του στο παρκέ. Κι έτσι οδηγήθηκε κατευθείαν στα αποδυτήρια. Στο παιχνίδι δεν άλλαξε κάτι, ίσα-ίσα που οι «ρεζέρβες» της Μακάμπι βρήκαν το πεδίο δράσης για να «ζητήσουν» περισσότερο χρόνο συμμετοχής από τον Κάτας.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Μακάμπι έπαιξε καταπληκτική άμυνα από τις αρχές της δεύτερης περιόδου έως και το τέλος της 3ης περιόδου. Έβαλε ταχύτητα και δύναμη στο παιχνίδι της και η Βιλερμπάν δεν βρήκε απαντήσεις. Κυρίως όμως ανέδειξε πολλούς πρωταγωνιστές σε αντίθεση με τους Γάλλους που τα περίμεναν όλα από τον ΝτεΚολό.

Ο MVP: Ο Λορέντζο Μπράουν κράτησε τη Μακάμπι στο κακό πρώτη της δεκάλεπτο, έκανε τη διαφορά και στη συνέχεια μέσα από την εκτέλεση και τη δημιουργία του.

Ο «ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ»: Η Μακάμπι εξαρτάται και από τον Ουέιντ Μπόλντγουιν κι αυτό αποδείχθηκε στο δεύτερο δεκάλεπτο καθώς όταν ο Αμερικανός βρήκε σκορ και τελική πάσα, αυτομάτως άλλαξε η εικόνα της ομάδας του. Ο δε Μπόνζι Κόλσον είναι από τους πλέον αθόρυβους «εργάτες» της ομάδας.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Βγάζοντας από την εξίσωση τον Νάντο ΝτεΚολό και τον φιλότιμο Λοβέρν, η Βιλερμπάν δεν έμοιαζε με ομάδα Euroleague μετά την πρώτη περίοδο.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Ο τραυματισμός του Λόβερν στην τελευταία περίοδο ο οποίος αποχώρησε υποβασταζόμενος από το παρκέ. Το πόδι του Γάλλου κόλλησε στο παρκέ σε μια προσπάθειά του στο 3ο λεπτό της τελευταίας περιόδου.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Το επιμέρους σκορ της Μακάμπι από το 12’ έως και το τέλος της τρίτης περιόδου ήταν 49-20!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Όταν η Μακάμπι πάτησε γκάζι και ανέβασε το επίπεδο της άμυνάς της, δεν κατάπιε απλά τη διαφορά των 13 πόντων με την οποία ήταν πίσω στο σκορ αλλά ολόκληρη τη Βιλερμπάν.

Τα δεκάλεπτα: 15-21, 42-41, 68-52, 88-69

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.