Το πρώτο ελληνικό 2/2 σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη!

Το πρώτο ελληνικό 2/2 σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη!
Το Gazzetta γύρισε τον χρόνο πίσω, έψαξε και βρήκε ότι ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που στην ίδια σεζόν και στην κανονική περίοδο, περνάει από νικηφόρα από τις έδρες των δύο «κολοσσών» του ισπανικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το 2013 το έκανε και ο Παναθηναϊκός αλλά όχι στην κανονική περίοδο και χωρίς να είναι αήττητος.

Η νέα εξαιρετική εμφάνιση των «ερυθρολεύκων» επί ισπανικού εδάφους και το εντυπωσιακό «διπλό» (89-87) επί της «βασίλισσας» και περυσινής φιναλίστ της Euroleague, δεν διατήρησε απλά το εφετινό αήττητο των νταμπλούχων (7-0 σε Ελλάδα και Ευρώπη), αλλά τους χάρισε και ένα άτυπο ρεκόρ.


Το εκτός έδρας 2/2 επί της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα (80-70), που επετεύχθη μέσα σε λιγότερο διάστημα από δύο εβδομάδες και απέναντι σε δύο συλλόγους που αθροιστικά έχουν budget που πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια Ευρώ, αποτελεί μία επίδοση που δεν έχει σημειωθεί ποτέ ξανά από ελληνική ομάδα στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στο πλαίσιο της regular season.


Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με την τελευταία 6ετία, δηλαδή από την σεζόν 2016-2017 έως και την αγωνιστική περίοδο που διανύουμε (2022-23), στο διάστημα δηλαδή που του τρέχοντος συστήματος διεξαγωγής, όπου όλες οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους τουλάχιστον από δύο φορές (ένα παιχνίδι εντός κι ένα εκτός).


Μέχρι χθες (19/10), λοιπόν και στο συγκεκριμένο format, ποτέ ξανά κάποια από τις δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες δεν είχε καταφέρει να καταγράψει τ 2/2 στο “Palau Blaugrana” και το “Wizink Center” στο πλαίσιο της ίδιας κανονικής περιόδου, όπως έκαναν φέτος οι Πειραιώτες.


Νίκες επί της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ στην ίδια αγωνιστική περίοδο, αλλά όχι και τις δύο στην regular season και χωρίς να είναι συνεχόμενες για να διατηρήσει το αήττητό του, πέτυχε την σεζόν 2012-2013 ο Παναθηναϊκός. Στις 21 Μαρτίου του 2013 κι ενώ απέμεναν δύο αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του Top-16, oι «πράσινοι» επικράτησαν με 74-73 της Ρεάλ στην ισπανική πρωτεύουσα (με 16π. του Κώστα Τσαρτσαρή) και 19 μέρες αργότερα (9/4/2013) έκαναν το “break” (66-65) και το 1-1 μέσα στην Καταλωνία (με τρίποντο του Διαμαντίδη).


Ήταν το Game 2 της προημιτελικής σειράς με την Μπαρτσελόνα (οι Καταλανοί είχαν νικήσει στο Game 1), η οποία όμως πήρε την πρόκριση με (3-2 στις νίκες) για το Final 4 του Λονδίνου, όπου ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης.