Ολυμπιακός: Ο Λαρεντζάκης κατέκτησε τις ευκαιρίες του και... χτυπάει πάντοτε στο τελευταίο δεκάλεπτο

Ολυμπιακός: Ο Λαρεντζάκης κατέκτησε τις ευκαιρίες του και... χτυπάει πάντοτε στο τελευταίο δεκάλεπτο

Ολυμπιακός: Ο Λαρεντζάκης κατέκτησε τις ευκαιρίες του και... χτυπάει πάντοτε στο τελευταίο δεκάλεπτο
Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει την EuroLeague με 3/3 και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, «υπογράφοντας» τα δύο μεγάλα «διπλά» σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη με αδιανόητα ποσοστά στα τελευταία δεκάλεπτα.

Οι ευκαιρίες δε δίνονται, κατακτώνται. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης το γνωρίζει πολύ καλά αυτό στην καριέρα του, που πέρασε από χίλια στάδια έως ότου τον φέρει στον Ολυμπιακό και την EuroLeague. Σε μία ομάδα που διακρίνεται για την αγωνιστική της πειθαρχία και τους ρόλους της, ο Λαρεντζάκης μπορεί να μην αποτελεί το πιο λαμπερό γρανάζι, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι και πολύτιμο στη σωστή λειτουργία της μηχανής.

Την περσινή σεζόν στη 2η αγωνιστική κόντρα στη Ρεάλ πέτυχε 8 πόντους και πρόλαβε να γίνει σύνθημα στο ΣΕΦ μέχρι να μπει ο Νοέμβριος, προτού έρθει η δική του καθίζηση. Κατά διαβολική σύμπτωση σκοράρει άλλους 8 στη Μαδρίτη, υπογράφοντας το δεύτερο «διπλό» του Ολυμπιακού στην Ισπανία. Όχι εμφατικά με τέσσερις... βόμβες όπως στη Βαρκελώνη, αλλά ουσιαστικά, όπως ακριβώς επιτάσσει ο ρόλος του μέσα σε μία ομάδα που θέλει να βάλει πολύ ψηλά το ταβάνι της.

Και ένα τέτοιο σύνολο δε δύναται να έχει στους κόλπους του κάποιον που αντιβαίνει της λογικής. Ο Λαρεντζάκης είναι ένας παίκτης που στη μπασκετική του γκάμα έχει αρκετές πινελιές από στιγμές ενστίκτου. Ο Γιαννούλης του 2021 θα σούταρε κάθε φορά που ο αντίπαλός του βρισκόταν σε απόσταση μη ικανή για να τον σταματήσει. Η φετινή βερσιόν δεν απαγορεύει το σουτ όταν αυτό χρειάζεται, όμως σε συνδυασμό με το διάβασμα των καταστάσεων κάνει τον ίδιο πιο χρήσιμο. Ο Λάρι βάζει την μπάλα στο παρκέ, χτυπά στο close out, βλέπει την έξτρα πάσα, παίρνει ευθύνες και αποφάσεις με αυτήν στα χέρια και δικαιώνεται, αφού πρώτα... δικαιώνει τον ίδιο τον Μπαρτζώκα για την εμπιστοσύνη.

Τα σουτ που έδωσαν «ανάσες» στον Λαρεντζάκη

Μετά τη Βαρκελώνη είχαμε αναφερθεί στα σουτ του Λαρεντζάκη και στο πόσο «εύκολα» ήταν να τα πάρει. Το πρώτο του τρίποντο ήρθε μετά από πέντε πάσες και αφού πρώτα η μπάλα είχε πατήσει στη ρακέτα στον Μπολομπόι. Το δεύτερο μετά από καλή κυκλοφορία. Σουτ με αυξημένες πιθανότητες ευστοχίας και κυρίως σουτ που παίρνει κάποιος χωρίς να χρειαστεί να σκεφτεί.

Ο Λαρεντζάκης μετά τα δύο αυτά στη Βαρκελώνη μετρά συνολικά 9/15 (60%) από το τρίποντο. Τους 12 πόντους του στην έδρα της Μπάρτσα διαδέχθηκε η οικονομική συσκευασία των 15 με τη Ζάλγκιρις σε μόλις 19 λεπτά, για να έρθουν οι 8 πόντοι με τη Ρεάλ. Ο χρόνος του στο παρκέ δε θεωρείται επ' ουδενί δεδομένος, όπως και συνέβη στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν. Και αν το μπασκετικό του οξυγόνο είναι η θυσία του κορμιού του στην άμυνα και το κυνήγι per mare per terram των αντιπάλων γκαρντ, τότε η απειλή από τον περίμετρο του δίνει... δεύτερη και τρίτη ζωή στο παρκέ.

1
Το shot chart του Λαρεντζάκη στην EuroLeague

Μέσα σε όλα αυτά τα τρομερά ποσοστά του βρίσκεται και το νούμερο «κλειδί» με τη βοήθεια του InStat, οι 1.8 πόντοι ανά κατοχή (αναφερόμενοι στα 3 παιχνίδια EuroLeague) σε catch n' shoot καταστάσεις. Αριθμός που είναι τεράστιος και λόγω μικρού δείγματος των τριών αγωνιστικών θα σταθεροποιηθεί χαμηλότερα όσο περνάει η σεζόν αλλά δείχνει την αλήθεια για τον Λαρεντζάκη, αφού παίρνει πλέον τα σουτ που του αναλογούν χωρίς εκβιασμούς.

Παίρνει... φωτιά στα τελευταία δεκάλεπτα

Το «hot» ξεκίνημα του Λαρεντζάκη είναι λογικό να τον τοποθετεί στο rotation προς ώρας ψηλότερα από τον Κάνααν, που βλέπει λίγο συρρικνωμένο τον χρόνο που θα περίμενε ελέω αυτού. Ο Μπαρτζώκας δείχνει εμπιστοσύνη στον Έλληνα γκαρντ/φόργουορντ απέναντι στη Ρεάλ και δικαιώνεται. Τον αφήνει παρτενέρ του Σλούκα στην πεντάδα που κλείνει το ματς στη Μαδρίτη και αυτός βάζει αρχικά πέντε σερί, προτού ευστοχήσει πάνω από το κεφάλι του Γιουλ.

Και οι 8 πόντοι του ήρθαν στα τελευταία 6:30 της αναμέτρησης. Τι συνέβη στη Βαρκελώνη; Ο Λαρεντζάκης βάζει 12 (όλους του πόντους του) στα τελευταία 5:55 με ένα κρεσέντο από την περίμετρο. Ο Ολυμπιακός για τέσσερα λεπτά παίρνει σκορ μόνο από εκείνον. Αν απομονώσει κανείς το τέταρτο δεκάλεπτο θα παρατηρήσει ότι ο Λάρι εκτελεί με 7/9 από την περίμετρο, 7 εκ των οποίων είναι άμεσες εκτελέσεις, catch n' shoot. Εκτελέσεις που ήρθαν σε οριακά σημεία σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη, όχι σε οποιαδήποτε έδρα.

1
Το shot chart του Λαρεντζάκη στα τελευταία δεκάλεπτα

Δεν είναι όμως απλώς θέμα αυτοπεποίθησης αλλά και ελευθεριών. Στο τελευταίο 1:30 λεπτό οι Πειραιώτες θέλουν σκορ και η μπάλα πέφτει στα χέρια του. Με τυφλή εμπιστοσύνη πηγαίνει σωστά να ποστάρει τον Γιουλ και ξάφνου παίρνει την απόφαση να τραβηχτεί και να σουτάρει για τρεις, 83-82!

Ο κόουτς του Ολυμπιακού δε διστάζει να του δώσει την μπάλα στα χέρια, να τον αφήσει να πάρει αποφάσεις. Αφού πρώτα όμως έχει κάνει όλα τα υπόλοιπα στο παρκέ. Έχει βουτήξει για τις διεκδικούμενες μπάλες, έχει σπάσει σωστά τα σκριν, έχει βάλει τα σουτ από τις γωνίες. Δίπλα στους 8 πόντους του στη Μαδρίτη έχει να παραθέσει 1 ασίστ, 2 κλεψίματα και το εντυπωσιακό 0/6 των Μαδριλένων με αυτόν ως primary defender στην άμυνα.

Όλα αυτά θα τον φέρουν στην ιεραρχία πάνω από αρκετούς συμπαίκτες του, τις βραδιές που νιώθει το ματς δικό του. Ακόμα και όταν τα σουτ βρουν σίδερο έχει μετατρέψει τον εαυτό του σε αναπόσπαστο κομμάτι της συνταγής, ερχόμενος από τον πάγκο για να φέρει ενέργεια και hustle plays στη 2nd unit του Ολυμπιακού. Και όσο συνεχίζει να κάνει τα παραπάνω, θα βλέπει σταθερά τον χρόνο του στις παρυφές (ή και πάνω) των 20 λεπτών. Η ευκαιρία του Λαρεντζάκη έχει ήδη κατακτηθεί...

@Photo credits: INTIME