Γεραγωτέλλης στο Gazzetta: «Αυτά να περιμένετε από τον Ντέρικ Γουίλιαμς!»

 Γεραγωτέλλης στο Gazzetta: «Αυτά να περιμένετε από τον Ντέρικ Γουίλιαμς!»
Ο Έλληνας στενός συνεργάτης του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην Μακάμπι, σκιαγραφεί για λογαριασμό του Gazzetta το αγωνιστικό προφίλ του 31χρονου νεοαποκτηθέντα Αμερικανού forward του Παναθηναϊκού. Τα συν και τα πλην, ο χαρακτήρας και η εξήγηση για το μονοετές συμβόλαιο που κάνει κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

H συνεργασία του με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο άρχισε το καλοκαίρι του 2013 στον Πανιώνιο κι έκτοτε, βρίσκεται συνέχεια στο πλευρό, συμπληρώνοντας 8 χρόνια δουλειάς στο υψηλότερο επίπεδο της Euroleague (έχοντας δύο συμμετοχές σε Final 4, το 2015 και το 2017 με τους «ερυθρόλευκους»).

Ο λόγος για τον Βασίλη Γεραγωτέλλη, τον στενό συνεργάτη του έμπειρου Θεσσαλονικιού τεχνικού στον Ολυμπιακό (2014-2018) και την Μακάμπι (2018-2022), ο οποίος είναι από τους πλέον κατάλληλους για να παρουσιάσει ένα πλήρες scouting report για τον νεοαποκτηθέντα Αμερικανό forward του Παναθηναϊκού, με τον οποίο συνεργάστηκε πέρυσι στο Τελ Αβίβ.

«Από πλευράς χαρακτήρα, πρόκειται για ένα πολύ επικοινωνιακό και άνετο στην προσέγγιση παιδί, το οποίο αντιμετωπίζει το παιχνίδι περισσότερο σαν απόλαυση και διασκέδαση και δεν έχει μεγάλη συναίσθηση της πίεσης για το αποτέλεσμα. Τι θέλω να πω; Ότι στην διάρκεια του αγώνα και της προπόνησης προσπαθεί πολύ και τα δίνει όλα για το καλύτερο, αλλά με το που βγαίνει από τις τέσσερις γραμμές λες και γυρίζει αυτόματα ο διακόπτης και χαλαρώνει και μοιάζει σαν το μπάσκετ να τελειώνει απότομα γι' αυτόν! Από 'κει και πέρα υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που μπορούν να τον βγάλουν εκτός συγκέντρωσης, όπως για παράδειγμα ένα σφύριγμα με το οποίο μπορεί να μη συμφωνεί και να ανοίξει συζήτηση με τον διαιτητή ή κάποιες φορές που θα βγει αλλαγή και για μία στιγμή μπορεί να δυσανασχετήσει. Αλλά σε γενικές γραμμές είναι ένα παιδί πολύ ευγενικό, που δεν δημιουργεί ποτέ πρόβλημα με την συμπεριφορά του και είναι σωστός επαγγελματίας. Είναι καλή πάστα ανθρώπου!», μας είπε αρχικά ο 48χρονος Χιώτης προπονητής από την Ικαρία, όπου βρίσκεται και μαζί με τον Γιώργο Μπόγρη και τον Στέργιο Μυτιληνού «τρέχουν» για 5η συνεχή χρονιά το “Pramnos Βasketball Camp Bogrinho”.

«Στο μπασκετικό κομμάτι, τα υπέρ του είναι ότι του αρέσει και του ταιριάζει να παίζει στο ανοιχτό γήπεδο, να τρέχει και να σουτάρει είτε στον πρωτεύοντα είτε στον δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Είναι πολύ καλός στο ένας εναντίον ενός, δηλαδή στο να πάρει την μπάλα στην κορυφή και να πάει τον προσωπικό του αντίπαλό μέχρι μέσα σκοράροντας, ενώ η προηγούμενη σεζόν ήταν ίσως η καλύτερη της καριέρας του στο ποσοστό από το τρίποντο. To 37,8% με το οποίο σούταρε πίσω από τα 6,75, ήταν πολύ υψηλό σε σχέση με το τι είχε κάνει μέχρι τώρα στην καριέρα του. Δούλεψε πολύ πέρυσι σε αυτό τον τομέα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι κλασσικός και απόλυτα συνεπής σαν σουτέρ. Θα τον χαρακτήριζα πιο πολύ ως σουτέρ ρυθμού, ανάλογα με την βραδιά στην οποία θα βρεθεί. Μπορεί σε ένα ματς να σου βάλει 4/5 τρίποντα, αλλά αυτό θα είναι περισσότερο η εξαίρεση και λιγότερο ο κανόνας.», σχολίασε ο έμπειρος προπονητής που πριν συνεργαστεί με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, είχε δουλέψει στην ΑΕΚ (2007-2008 & 2011-2012), στο Περιστέρι (2008-2010) και στον Πανελλήνιο (2010-2011), ενώ έχει πολυετή πείρα ως τεχνικός στις Εθνικές κατηγορίες ανδρών και γυναικών.

Το παιχνίδι του πρώην παίκτη του κολεγίου της Αριζόνα, που επελέγη στο νο2 του draft (2011) από τους Σακραμέντο Κινγκς και ήταν μέλος της 2ης all rookie πεντάδας του ΝΒΑ (2012), έχει κι άλλα στοιχεία που αξίζει να επισημανθούν. «Δεν είναι ο παίκτης που επιλέγει να ποστάρει αν και μπορεί και κάποιες φορές το κάνει, αλλά όταν αυτό συμβαίνει συνήθως τελειώνει τις φάσεις με fadeaway σουτ. Δηλαδή δεν βάζει το σώμα του και τον ώμο για να πλησιάσει στο καλάθι και να παίξει στο στεφάνι. Μπορεί να είναι αποτελεσματικός στο pick'n'roll και ειδικότερα αν έχει δίπλα του καλό πασέρ και δημιουργό, να προσφέρει πολύ εντυπωσιακές φάσεις, όπως μερικά off ball κοψίματα που κάνει από τις γωνίες και καταλήγουν σε καρφώματα! Ακόμη και στο set παιχνίδι, γιατί ο αιφνιδιασμός είναι το ψωμί του!», υπογράμμισε ο Βασίλης Γεραγωτέλλης πριν αναφερθεί στα κομμάτια που πρέπει να βελτιώσει ο Καλιφορνέζος forward.

«Τα στοιχεία στα οποία χρειάζεται βελτίωση, έχουν να κάνουν με την υστέρηση που τον χαρακτηρίζει στην ομαδική τακτική και στην άμυνα και στην επίθεση. Δεν είναι δηλαδή ο παίκτης που θα “διαβάσει” τις φάσεις! Αντίθετα παίζει περισσότερο με το ένστικτο, του αρέσει να παίζει ελεύθερα και γι' αυτό και “χάνεται” λίγο όταν ο προπονητής του παίζει με πολλή τακτική. Επίσης, ενώ είναι πολύ αλτικός, δεν έχει μεγάλη έφεση στο ριμπάουντ. Γιατί δεν το έχει πολύ στο μυαλό του. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια στο video και στην κουβέντα για να πηγαίνει περισσότερο ή να κάνει σε κάθε φάση box out. Στην άμυνα ένας εναντίον ενός, όμως, είναι πολύ καλός και μετατοπίζει γρήγορα το κορμί του, οπότε δεν του βάζεις εύκολα καλάθι. Απλά πολλές φορές παρασύρεται από τις προσποιήσεις και πηδάει ασκόπως για να κόψει, με αποτέλεσμα να φορτώνεται με φάουλ.», υπερθεμάτισε ο έμπειρος Έλληνας τεχνικός πριν μας δώσει την δική του εξήγηση για τον λόγο που ο Ντέρικ Γουίλιαμς δεν έχει ποτέ ανανεώσει το συμβόλαιό του για 2η σεζόν στην Ευρώπη.

«Η εντύπωση που έχω σχηματίσει εγώ είναι επειδή δεν δένεται τόσο πολύ με την ομάδα! Ενώ κανένας δεν θα σου πει κάτι άσχημο γι' αυτόν, δεν δημιουργεί ιδιαίτερους δεσμούς με κάποιον συμπαίκτη του και δεν δείχνει να “πονάει” τόσο την ομάδα. Δεν παρουσιάζει ένα προφίλ του παίκτη που θα σου βγάλει μία ταύτιση για την προσπάθεια και που θα σου δείξει ότι ήρθε για να μείνει μία πενταετία φερ' ειπείν! Μπορεί αυτό να προέρχεται από το ότι έχει κάνει πολύ μεγάλα συμβόλαια στην καριέρα του και ενδεχομένως να μην έχει τόσο μεγάλη δίψα ή κίνητρο, αλλά δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα.», κατέληξε ο πρώην βοηθός προπονητής της Μακάμπι.