Παναγιωτόπουλος για Γκουντάιτις στο Gazzetta: «Παίκτη που έχει περάσει από τον Πασκουάλ, μην τον φοβάστε!»

Παναγιωτόπουλος για Γκουντάιτις στο Gazzetta: «Παίκτη που έχει περάσει από τον Πασκουάλ, μην τον φοβάστε!»
Ο Έλληνας στενός συνεργάτης του Τσάβι Πασκουάλ στην Ζενίτ αναλύει για λογαριασμό του Gazzetta το αγωνιστικό προφίλ του Λιθουανού νεοαποκτηθέντος σέντερ του Παναθηναϊκού και υπογραμμίζει ότι ο Γκουντάιτις θέλει να νιώσει σημαντικός για να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό.

Η πρώτη του προπονητική επαφή με το υψηλότερο επίπεδο προέκυψε τον Δεκέμβριο του 2012, όταν εντάχθηκε στο τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού. Με απόφαση του τότε head coach της ομάδας, Αργύρη Πεδουλάκη, ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος εργάστηκε για περίπου 1,5 χρόνο στο «τριφύλλι» και το καλοκαίρι του 2014 ακολούθησε τον “Άρτζι” στην Ρωσία και την Ούνικς Καζάν.

Η επιστροφή του Περιστεριώτη τεχνικού στο ΟΑΚΑ την άνοιξη του 2016, οπότε και αντικατέστησε τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, τον επανέφερε στο staff των «πρασίνων», στο οποίο παρέμεινε και μετά την αποπομπή του Πεδουλάκη για να συνεργαστεί με τον Τσάβι Πασκουάλ. Έκτοτε, η σχέση του με τον Καταλανό τεχνικό ενδυναμώθηκε σε τέτοιο βαθμό, που τον Φεβρουάριο του 2020, ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα τον πήρε μαζί στην Αγία Πετρούπολη για να τον βοηθήσει στην Ζενίτ.

Στο άκουσμα της οριστικής συμφωνίας του «εξάστερου» με τον Αρτούρας Γκουντάϊτις, το Gazzetta επικοινώνησε με τον 45χρονο Έλληνα προπονητή κι εκείνος δεν αρνήθηκε να μας δώσει τα «φώτα» του για έναν παίκτη με τον οποίο συνεργάστηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

«Όσον αφορά στον χαρακτήρα του, ο Αρτούρας είναι πολύ θετικό παιδί, καλός συμπαίκτης και πρόθυμος να βοηθήσει την ομάδα, δηλαδή δεν είναι ο παίκτης που κοιτάει τον εαυτό μου μόνο και καλός δέκτης της πληροφορίας από το τεχνικό τιμ. Στο ψυχοπνευματικό κομμάτι, θέλει να νιώσει ότι είναι σημαντικός. Δηλαδή η αυτοπεποίθησή του εκτοξεύεται αν αισθανθεί ότι η ομάδα τον πιστεύει και τον θεωρεί σημαντικό. Αυτό βέβαια, εξαρτάται και από την δική του ψυχολογία γιατί μπορεί η ομάδα να κάνει τα πάντα γι' αυτόν, να τον έχει στο παρκέ και να του δίνει μπάλες και εκείνος να μην το έχει βρει... Βασικά πρέπει να νιώσει ο ίδιος καλά στο περιβάλλον...», μας είπε αρχικά ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, που εδώ και 5 εβδομάδες βρίσκεται στην Αθήνα και απολαμβάνει την οικογένειά του, που τελευταία φορά τον είχε επισκεφτεί μία ημέρα πριν την στρατιωτική εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και μοιραία επέστρεψε στην Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες.

«Στην συνολική αγωνιστική του εικόνα, παίζει μεγάλο ρόλο η φυσική και η σωματική του κατάσταση. Είναι ένας ψηλός οποίος χρειάζεται λίγο χρόνο για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά δουλεύει σκληρά και έχει την επιθυμία να φτάσει στα standards του. Απλά είχε κάποιες ατυχίες τα τελευταία χρόνια, που τον άφησαν πίσω... Για παράδειγμα την πρώτη σεζόν που είχε έρθει, έβγαλε έναν τραυματισμό που ήταν από χτύπημα και χτίστηκε το χέρι του και προς τα τέλη της σεζόν υπέστη ένα βαρύ διάστρεμμα στο δεύτερο ματς των playoffs με την Μπαρτσελόνα και τον χάσαμε και στα ημιτελικά της VTB με την ΤΣΣΚΑ! Φέτος είχε κάποιες ιώσεις και πέρασε κορονοϊό στο πρώτο κύμα που χτύπησε την ομάδα και μόλις επέστρεψε γύρισε για τα καλά το πόδι του στην πρώτη προπόνηση. Αυτό που θέλω να πω είναι δεν πρόκειται για περίπτωση του παίκτη που είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς, γιατί θα παίξει ακόμη κι αν πονάει...», υπερθεμάτισε ο πτυχιούχος φυσικής αγωγής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ο Γκουντάιτις συμπληρώνει τον Παπαγιάννη και θα κάνει θραύση με καλό δημιουργό!»

Του ζητάμε να μας πει τι θα δούμε από τον 29χρονο Λιθουανό σέντερ (2,08) μέσα στο παρκέ και μας εξηγεί με λεπτομέρειες τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά. «Στο καθαρά μπασκετικό κομμάτι, είναι ένα παιδί που όλο του το παιχνίδι καθορίζεται από την δύναμη. Δεν είναι πίσω τεχνικά, αλλά του αρέσει να χρησιμοποιεί παντού το κορμί του, είτε στο ριμπάουντ και την προσωπική άμυνα, είτε στο roll και στο post up παιχνίδι. Γι' αυτό και η σωματική του κατάσταση έχει πολύ μεγάλη σημασία για το πόσο αποτελεσματικός θα είναι. Πιο ειδικά και τακτικά, θα έλεγα ότι είναι πιο πολύ ένας roll player βάζοντας μεγάλη δύναμη στην κατάληξη, αλλά χρειάζεται έναν καλό δημιουργό για να αξιοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα. Δεν είναι ο ψηλός που θα παίξει πάνω στο στεφάνι, γιατί παίζει περισσότερο κάθετα προς το καλάθι και χρησιμοποιεί πολύ σωστά το κορμί του για να κόψει. Αλλά εκεί είναι που χρειάζεται ο δημιουργικός point-guard και γι' αυτό στην πρώτη σεζόν που μάτσαρε πολύ καλά με τον Πάνγκος, είχε πολύ καλύτερη απόδοση.», υπογράμμισε ο Έλληνας συνεργάτης του Τσάβι Πασκουάλ στην Ζενίτ, η οποία ανέτρεψε το πλεονέκτημα έδρας της ΤΣΣΚΑ στους τελικούς της VTB League και στέφθηκε πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της.

«Έχει καλό ριμπάουντ και ειδικότερα στην επίθεση που παει πολύ δυνατά στην διεκδίκησή του. Στο low post δεν θα δείτε ντελικάτες κινήσεις και πολλά fakes γιατί προτιμάει να επιβάλλεται με το σωματικό πλεονέκτημα, επομένως θεωρώ ότι τα χαρακτηριστικά του «γεμίζουν» την θέση του σέντερ στον Παναθηναϊκό, γιατί ο Παπαγιάννης είναι πιο τεχνικός παίκτης και θεωρώ ότι αλληλοσυμπληρώνονται. Στην άμυνα έχει κάποια συν και κάποια πλην, αλλά θεωρώ στο ένας εναντίον ενός χαμηλά, βάζει το κορμί του και βοηθάει πολύ. Το σημαντικό είναι ότι έχει φιλοδοξία και επιθυμία να αποδείξει τι αξίζει, γιατί προέρχεται από μία εξαιρετική μπασκετική σχολή όπως είναι το λιθουανικό μπάσκετ και δεν διστάζει να τα βάζει και με τον εαυτό του όταν κάτι δεν του βγαίνει. Αλλά γενικά παίκτης που έχει περάσει από τον Τσάβι και μάλιστα δύο χρονιές, δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν...», τόνισε ο έμπειρος τεχνικός που θα παραμείνει για 4η σερί σεζόν στην Ζενίτ και έχει τους λόγους γι' αυτό:

«Η πόλη είναι πανέμορφη, ο σύλλογος και τα στελέχη της ομάδας έχουν κάνει άλματα προόδου στην οργάνωση και έχουν πολλές φιλοδοξίες και αυτό φαίνεται από τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, η οποία – παρά την δύσκολη κατάσταση με τον πόλεμο και τον αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις – δεν θέλουν να είναι χαμένη. Χτίζουν για να είμαστε έτοιμοι όταν πλέον τα πράγματα επανέλθουν σε μία κανονικότητα», κατέληξε μιλώντας στο Gazzetta.