Πάρις Λι: Πάει ΟΑΚΑ με «άδεια» χέρια, αλλά με «γεμάτη» σεζόν (vids)

Πάρις Λι: Πάει ΟΑΚΑ με «άδεια» χέρια, αλλά με «γεμάτη» σεζόν (vids)

Πάρις Λι: Πάει ΟΑΚΑ με «άδεια» χέρια, αλλά με «γεμάτη» σεζόν (vids)
Ο Πάρις Λι ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του με τη Μονακό και λίγο πριν επισημοποιηθεί ο «γάμος» με τον Παναθηναϊκό, το Gazzetta περνάει από... κόσκινο τη σεζόν που έκανε στο Πριγκιπάτο και δη στην EuroLeague και στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Ακόμα να μην έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τον επόμενο προπονητή του Παναθηναϊκού ωστόσο οι «πράσινοι» είχαν ολοκληρώσει εδώ και αρκετό καιρό την πρώτη τους μεταγραφή ενόψει της νέας σεζόν. Ο λόγος φυσικά για τον Πάρις Λι, έναν παίκτη που αποτέλεσε βασικό «γρανάζι» της Μονακό κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν και μάλιστα ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν με την παρουσία τους στα παρκέ της EuroLeague και της LNB.

Μπορεί στο Game 5 των τελικών με αντίπαλο τη Βιλερμπάν (εκεί όπου η ομάδα της Λιόν νίκησε τη Μονακό σ' ένα συγκλονιστικό ματς με αποτέλεσμα να κατακτήσει και τον τίτλο στη Γαλλία) ο Λι να μην βρέθηκε στη μέρα του έχοντας 1/11 εντός παιδιάς ωστόσο ένα ματς δεν «καλύπτει» τη συνολική του παρουσία καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν και τα 70 παιχνίδια που είχαν προηγηθεί.

Συνολικά αγωνίστηκε σε 71 επίσημα ματς κατά τη διάρκεια της σεζόν που ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (26/6). Για να τα κάνουμε και πιο... «πενηνταράκια», από αυτά τα ματς, τα 36 αφορούσαν την EuroLeague, τα 33 το πρωτάθλημα Γαλλίας στην LNB και τα υπόλοιπα δύο στο Κύπελλο Γαλλίας. Αν μη τι άλλο είχε «γεμάτη» στατιστική ωστόσο δεν κατάφερε να κλείσει τη χρονιά έχοντας κατακτήσει κάποιον τίτλο. Όπως είναι γνωστό στην EuroLeague απέτυχε να πάει στο Final 4 του Βελιγραδίου ύστερα από τα πέντε ματς με τον Ολυμπιακό στα playoffs, στο εγχώριο πρωτάθλημα είδε τη Βιλερμπάν να επικρατεί αντίστοιχα με 3-2 νίκες, ενώ στο Κύπελλο η Μονακό είχε αποκλειστεί στον ημιτελικό από την Στασμπούρ.

Ο 27χρονος γκαρντ φόρεσε για τελευταία φορά τα «ερυθρόλευκα» των Μονεγάσκων και το Gazzetta, με την βοήθεια της Instat, παρουσιάζει τα κατορθώματα του Πάρι Λι στο Πριγκιπάτο. Συγκεκριμένα και δη σε όλες τις διοργανώσεις που πήρε μέρος, είχε κατά μέσο όρο 8.9 πόντους, 3.3 ασίστ, 1.5 ριμπάουντ, 1.3 κλεψίματα και 1.4 λάθη, ενώ σούταρε με ποσοστό 46% στα δίποντα (91/197), 39% στα τρίποντα (110/283) και 87% στις βολές (122/140).

Επιπλέον είχε θετικό πρόσημο στο +/- κάθε φορά που «πάταγε» στο παρκέ, καθώς σε αυτά τα 71 παιχνίδια μέτρησε κατά μέσο όρο +4.7 πόντους.

Στην EuroLeague...

Ο Πάρις Λι αγωνίστηκε σε 36 ματς της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς και είχε σε κάθε ματς 7.2 πόντους, 2.6 ασίστ, 1.4 ριμπάουντ, 1.1 κλέψιμο, 1 λάθος και ποσοστά της τάξεως του 40% εντός παιδιάς, 35% στα τρίποντα και 86% στις βολές ανά 19:30 λεπτά συμμετοχής.

Να σημειωθεί ότι στα τρία καλύτερα παιχνίδια του όσον αφορά το σκοράρισμα η Μονακό είχε γνωρίσει και τρεις ισάριθμες ήττες. Συγκεκριμένα το season high του ήταν οι 20 πόντοι που σημείωσε στην εντός έδρας ήττα από τη Βιλερμπάν (84-85) ενώ ακολούθησαν οι 19 πόντοι (και 7 ασίστ) στην ήττα από την Αρμάνι Μιλάνο στο Πριγκιπάτο και οι 18 πόντοι στη βαριά ήττα από την Αναντολού Εφές (98-77) στην Κωνσταντινούπολη.

Σε εννέα ματς είχε μοιράσει τουλάχιστον τέσσερις ασίστ, σε τέσσερα ήταν άποντος με συνολικό απολογισμό 0/20 εντός παιδιάς ενώ στα 12 από τα 36 παιχνίδια της EuroLeague ήταν «διψήφιος» όσον αφορά το σκοράρισμα.

Το Shot Chart του Πάρις Λι στην EuroLeague

Στο πρωτάθλημα Γαλλίας...

Λένε ότι μένει πάντα η τελευταία εντύπωση. Και η αλήθεια είναι ότι ο 27χρονος γκαρντ δεν άφησε και τις... καλύτερες εντυπώσεις στο «κύκνειο» άσμα του με τη φανέλα της Μονακό. Στον 5ο και τελευταίο τελικό της LNB έμεινε στα ρηχά έχοντας 1/11 εντός παιδιάς ωστόσο ένα ματς δεν μπορεί να «σβήσει» όλα όσα είχαν προηγηθεί στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Ο Πάρις Λι αγωνίστηκε φέτος σε 33 ματς του πρωταθλήματος Γαλλίας και έχοντας 23:19 λεπτά συμμετοχής μέτρησε κατά μέσο όρο 10.5 πόντους, 4.2 ασίστ, 1.6 ριμπάουντ, 1.4 κλεψίματα και 1.6 λάθη. Παράλληλα σούταρε με 42% εντός παιδιάς, 42% στα τρίποντα και 87% από τη γραμμή των ελευθέρων βολών.

Στην αναμέτρηση με την Προβάνς όπου η Μονακό είχε νικήσει εύκολα με 94-56 είχε σημειώσει ρεκόρ τη φετινή σεζόν, έχοντας «γράψει» στη στατιστική του με 24 πόντους και 5/8 τρίποντα. Βέβαια το πιο «γεμάτο» παιχνίδι του ήταν αυτό με αντίπαλο την Σαλόν Ρεμς (107-90 η Μονακό) όταν και «άγγιξε» τις παρυφές του triple double έχοντας 21 πόντους, 9 ασίστ και 7 ριμπάουντ. Σε άλλα δύο ματς της LNB είχε τουλάχιστον 20 πόντους ενώ από το σύνολο των 33 αγώνων μόνο σ' ένα ήταν άποντος. Στο ίδιο όπου είχε τη μία και μοναδική φορά «μηδέν» ασίστ.

Το πόσο σημαντικός ήταν για τη Μονακό φάνηκε στους τελικούς με την Βιλερμπάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο νίκες της ομάδας του είχε κατά μέσο όρο 11.5 πόντους, 2 ασίστ, 2 ριμπάουντ σουτάροντας με 50% στα δίποντα (2/4), 71% στα τρίποντα (5/7) και 80% στις βολές (4/5) ενώ στις τρεις ήττες που στοίχισαν στους Μονεγάσκους έμεινε στους 4.7 πόντους με 0% στα δίποντα (0/8) και 27% στα τρίποντα (3/11)!

Το Shot Chart του Πάρις Λι στο πρωτάθλημα Γαλλίας

Ο τρόπος παιχνιδιού του...

Βάσει των όσων έχει κάνει τη φετινή σεζόν και των όσων έχει παρουσιάσει στα 71 επίσημα ματς που αγωνίστηκε, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι ένας παίκτης που «δημιουργεί» και «εκτελεί» μέσα από τα Pick N Roll. Οι αριθμοί είναι ο πλέον αδιάψευστος μάρτυρας!

Συγκεκριμένα και σε σύνολο 571 κατοχών που «τελείωσαν» από τα χέρια του, οι 221 από αυτές ήταν με Pick N Roll. Εκ των οποίων οι 196 ως handler και οι μόλις 25 (και λογικό) ως roller. Δηλαδή το 38% των κατοχών του! Από αυτές τις κατοχές η Μονακό πήρε 197 πόντους ενώ σε άλλες 16 περιπτώσεις κέρδισε φάουλ. Να σημειωθεί ότι ήταν αποτελεσματικός μόνο όταν είχε την μπάλα στα χέρια του και «εκτέλεσε» μέσω του Pick N Roll καθώς στις 25 υπόλοιπες περιπτώσεις είχε υποπέσει και σε 25 ισάριθμα λάθη.

Επιπλέον χρησιμοποίησε το 24.6% των κατοχών (σ.σ. δηλαδή 141 στις 571) με «catch and shoot» και δη έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων που αποτελεί και δυνατό του σημείο. Το 11.7% των κατοχών του προήλθε ύστερα από παιχνίδι απομόνωσης ενώ ακολούθησε ένα 6.5% σε καταστάσεις transition και ένα 5.6% με «catch and drive» προς το καλάθι.

Το συνολικό Shot Chart του Πάρι Λι τη φετινή σεζόν...