Final 4 2022: Ο τουριστικός οδηγός του Βελιγραδίου

Final 4 2022: Ο τουριστικός οδηγός του Βελιγραδίου
Όσο το ταξίδι στο Βελιγράδι είναι πλέον προγραμματισμένο, το Gazzetta σας παρουσιάζει τον δικό του τουριστικό οδηγό της πόλης με τα αξιοθέατα, την νυχτερινή ζωή και την περιοχή γύρω από την Stark Arena.

Όλο και πιο κοντά μοιάζει η «ερυθρόλευκη απόβαση» σε εδάφη Βελιγραδίου… Χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού θα ταξιδέψουν στη «Λευκή Πόλη» και πρωτεύουσα της Σερβίας, έτοιμοι να καλύψουν ένα κομμάτι της 4ης μεγαλύτερης πόλης των Βαλκανίων μετά την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και το Βουκουρέστι.

Αξιοθέατα, εστιατόρια και νυχτερινή ζωή είναι διαθέσιμα για κάθε επισκέπτη. Έχοντας εξελιχθεί σε προορισμό για το Final 4 της σεζόν 2021/22, το Gazzetta σας παρουσιάζει έναν απαραίτητο τουριστικό οδηγό της πόλης για τις ημέρες όπου Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Αναντολού Εφές, θα διεκδικούν μία θέση… στο θρόνο της EuroLeague.

Η Stark Arena και τα… τριγύρω

Για το τριήμερο της 19ης έως και την 21η Μαϊου το ενδιαφέρον των επισκεπτών -και ιδιαίτερα των «ερυθρόλευκων»- στο Βελιγράδι εστιάζει στην Stark Arena. Εκεί όπου θα φιλοξενηθεί το φετινό Final 4 έπειτα από αλλαγή έδρας λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης και των μέτρων πρόληψης κορονοϊού στο Βερολίνο, όπου ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Πρόκειται για ένα γήπεδο με ιστορία σε αθλητικά event, ενώ είχε διεξαχθεί και η αντίστοιχη φάση της EuroLeague το 2018.

Η Stark Arena, ως ένα από τα βασικά στολίδια της πόλης, βρίσκεται στο Novi Beograd και πολύ κοντά στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα. Η μεταφορά προς το στάδιο και την γύρω περιοχή είναι εύκολη και γίνεται είτε με ταξί σε 13-15 λεπτά, είτε με Μέσα Μεταφοράς σε περίπου μισή ώρα. Η πιο σύντομη διαδρομή από τα λεωφορεία που υπάρχουν είναι παίρνοντας από την Α1 Shuttle από τον χώρο του αεροδρομίου μέχρι την Belgrade Fontana και από εκεί το 18 μέχρι και τη στάση Beogradska Arena.

ρτ

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή στη γύρω περιοχή της Stark Arena υπάρχουν ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων, όπως το IN-Hotel και το Holiday Inn. «Αστέρων» είναι και τα εστιατόρια που βρίσκονται στα… πέριξ του σταδίου, με το πιο φημισμένο, Novak Café & Restaurant να γίνεται από τα πρώτα στη λίστα, αφού είναι του διάσημου τενίστα, Νόβακ Τζόκοβιτς και διαθέτει κουζίνα για όλα τα γούστα.

Η μεταφορά και η… Αθήνα

Η μεταφορά τις ημέρες παραμονής στο Βελιγράδι είναι εξαιρετικά εύκολη και οικονομική. Στο αεροδρόμιο υπάρχουν διάφορες επιλογές για ticket pass ημέρας, αλλά και εβδομάδας, όσον αφορά τα λεωφορεία, για τα οποία κάθε γωνιά της πόλης έχει στάση (όσο και για τα τραμ). Ενώ τα taxi εμφανίζουν λογικές τιμές με την απόσταση Αεροδρόμιο-Αρένα να εκτιμάται γύρω στα 15 ευρώ-20 ευρώ.

Η κίνηση στο Βελιγράδι αγγίζει τα όρια της Αθήνας, αφού παρουσιάζεται φυσιολογική ροή στους δρόμους, μέχρι τις ώρες «αιχμής» που μπορεί να καθυστερήσουν αρκετά την μετακίνηση.

Τα αξιοθέατα

Νο1 σε αυτή την κατηγορία εμφανίζεται το πάρκο Kalemegdan στο τέλος του πεζόδρομου Kneza Mihailova. Χτισμένο το 1870 επί οθωμανικής αυτοκρατορίας για οχύρωση της πόλης, το πάρκο χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Πόλη. Εκεί, μπορεί να δει κανείς το Φρούριο του Βελιγραδίου, το… μυστηριώδες Ρωμαϊκό πηγάδι και να κάνει βόλτα είτε ως πεζός είτε με ποδήλατο μέσα από μεσαιωνικές πύλες. Υπάρχει ακόμη η φυλακή του Ρήγα Φεραίου από το 1798, αλλά και το 14μέτρων άγαλμα του Νικητή, ή Pobednik, όπως ονομάζεται το σύμβολο του Βελιγραδίου. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στο πάρκο είναι οι… υπόγειες εξερευνήσεις όταν αυτές είναι ανοιχτές στο κοινό.

ρ

Σαφώς στον οδηγό, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σάββα (ιδρυτή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας) ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός των Βαλκανίων. Βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το Tesla Museum και είναι ορατό από διάφορα μέρη της πόλης.

Τέλος, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του Βελιγραδίου που προσεγγίζει κάθε επισκέπτης είναι ο Skadarlija Bohemian Street, ιδανικός για περίπατο που σε γυρίζει σε εποχές «συνάντησης» των Σέρβων και Γιουγκοσλάβων καλλιτεχνών, συγγραφέων και ποιητών! Κάθε βήμα συνοδεύεται από μαγαζιά για σουβενίρ, αλλά και τα παραδοσιακά “kafanas”, οι αντίστοιχες σέρβικες ταβέρνες, με παραδοσιακά φαγητά, τοπικά κρασιά, brandy και άλλα.

Το nightlife του Βελιγραδίου

Η νυχτερινή ζωή είναι κάτι για το οποίο… φημίζεται η Σερβία και ιδιαίτερα το Βελιγράδι. Κάθε επισκέπτης στην πόλη έχει τη δυνατότητα να «εξερευνήσει» μία μεγάλη γκάμα από bar- club, τα οποία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις μία εξόδου!

Μέσα στις επιλογές που «καλείται» να δοκιμάσει κάποιος είναι τα εξής:

  • Josephine Bar- Μία πιο κλασική επιλογή με κήπο (7 από το γήπεδο, 4 από το κέντρο)
  • Buddha Bar -Χώρος διαμορφωμένος σε στυλ Βούδα (7 λεπτά από το γήπεδο, όσο και από το κέντρο)
  • Sasa Bar – Φημίζεται για το κρασί του (9 λεπτά από το γήπεδο, 3 από το κέντρο)
  • Frida Bar – Πιο χαλαρό και παρεϊστικο στυλ (6 λεπτά από την Stark Arena, 5 από το κέντρο)
  • Hype (5 λεπτά από το γήπεδο, όσα και από το κέντρο)

Τα συγκεκριμένα μαγαζιά είναι ανοιχτά από το πρωί, ή νωρίς το μεσημέρι και παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 12 το βράδυ. Το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο κλείνουν 1π.μ, ενώ το Frida Παρασκευή και Σάββατο είναι εκείνο που κρατάει τη διασκέδαση «ζωντανή» μέχρι και τις 3π.μ έχοντας θέα τον ποταμό Sava.

Εκείνο που έρχεται στα ελληνικά ωράρια και… δεδομένα του κλαμπ είναι το Hype με ωράριο από τις 12π.μ μέχρι και τις 5π.μ. Ένα luxury κλαμπ με εντυπωσιακό χώρο και πολλά ντεσιμπέλ.

*(Ο χρόνος είναι υπολογισμένος με αυτοκίνητο ή ταξί)

Για τον καφέ σου…

Όσον αφορά ένα από τα βασικότερα κομμάτια της ημέρας, μην περιμένει κανείς το κλασικό… fredo espresso! Τέτοια επιλογή δεν συνηθίζεται στην Σερβία και κατ’ επέκταση στο Βελιγράδι.

s

Παρόλα αυτά, μία αξιόπιστη επιλογή με μεγάλη ποικιλία στον καφέ είναι το Kafeterija Bar που μπορεί να βρει κάποιος σχεδόν σε κάθε σημείο της πόλης. Φιλόξενος και όμορφος χώρος με τραπέζια τόσο μέσα στο μαγαζί όσο και έξω από αυτό. Υπάρχει φυσικά η επιλογή για take away, ενώ διαθέτει και μεσογειακή κουζίνα, γεύματα για όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά και ποτά.

Τα must visit Μουσεία

Τα μουσεία δεν παρουσιάζονται ως ο βασικός προορισμός κάθε επισκέπτη στο Βελιγράδι, ωστόσο υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες προτάσεις.

Πρώτο θα αναφερθεί το Μουσείο Νίκολα Τέσλα, το οποίο είναι μουσείο επιστημών στο κέντρο της πόλης, που στεγάζεται σε μία αστική βίλα από το 1952. Αφιερωμένο στον Σερβοαμερικανό εφευρέτη και μηχανικό, Νίκολα Τέσλα, γνωστό για την συνεισφορά του στον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό των προηγούμενων 2 αιώνων, όντας αναγνωρισμένος από την UNESCO από το 2003 για τον ρόλο στις τεχνολογικές εξελίξεις. Σε εκείνο τον χώρο γίνονται εκθέσεις… μνήμης αλλά και διαδραστικές με έργα του Τέσλα σε τρισδιάστατη μορφή, ενώ στην παρακάτω σφαίρα κρατείται και η τέφρα του. Οι τιμές των εισιτηρίων εκτός γκρουπ είναι περίπου 7 ευρώ το ένα (800 δυνάρια), ενώ για γκρουπ 4.50 ευρώ.

r

Επόμενος… ιστορικός σταθμός στο μεγαλύτερο και αρχαιότερο μουσείο του Βελιγραδίου, στο Εθνικό, στην Republic Square, το δεύτερο επιβλητικό κτήριο της περιοχής μαζί με το Εθνικό Θέατρο. Ιδρύθηκε την δεκαετία του 1840 ως χώρος φύλαξης σημαντικών τεχνουργημάτων για το μέλλον, αλλά και ως τρόπος διατήρησης σημαντικών στοιχείων της Σέρβικης κουλτούρας και του πολιτισμού. Σήμερα, το εν λόγω μουσείο διαθέτει τόσο αρχαία αντικείμενα από τη περιοχή, όσο και εντυπωσιακά δείγματα τέχνης από Σέρβους και Γιουγκοσλάβους καλλιτέχνες. Πέρα από το «ντόπιο» στοιχείο, «φιλοξενούνται» έργα σύγχρονης τέχνης, όπως του Πικάσο και του Καντίνσκι. Τα εισιτήρια χωρίζονται σε γκρουπ και ατομικά, ανάλογα και με την έκθεση που θέλει να παρακολουθήσει κανείς, και κυμαίνονται από 2.50 μέχρι 6.50 ευρώ.

Τέλος, υπάρχει και η επιλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με έργα από το 1900 και έπειτα. Ένα από τα πρώτα αντίστοιχου τύπου μουσεία που φτιάχτηκαν στον κόσμο, που σε εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή. Με περισσότερα από 35.000 έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, μπορεί κανείς να το επισκεφθεί με εισιτήριο κοντά στα 5 ευρώ, ή 600 δυνάρια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.