Το κατόρθωμα ήταν του Ανδρέα, όχι του Γιώργου Μπαρτζώκα

Το κατόρθωμα ήταν του Ανδρέα, όχι του Γιώργου Μπαρτζώκα

Το κατόρθωμα ήταν του Ανδρέα, όχι του Γιώργου Μπαρτζώκα
Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για αυτόν που δίδαξε τον Γιώργο Μαρτζώκα το νόημα της ζωής, την ασυμβίβαστη στάση του και το πραγματικά μεγάλο δικό του κατόρθωμα…

Ασυμβίβαστος, ακέραιος, για πολλούς ξεροκέφαλος, πεισματάρης, άνθρωπος που δεν κάνει πίσω ποτέ και για τίποτα, που βάζει στόχους και τους πετυχαίνει και στη ζωή και στον αθλητισμό.

Πως έγιναν όλα αυτά όμως, πως μεγάλωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας και με τι παραστάσεις, έφτιαξε αυτόν τον χαρακτήρα, απέκτησε αυτή την κουλτούρα και αυτή την ιδιοσυγκρασία; Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ζει ξανά στον πυρετό της δόξας, ξέρει όμως καλά ότι αυτή η δόξα στον αθλητισμό δεν κρατάει πολύ. Αν τον ρωτήσετε θα σας πει «τώρα είμαι ο καλύτερος, αν σε ένα μήνα χάσουμε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό θα πρέπει να φύγω γιατί θα είμαι λούζερ και λίγος. Αυτή είναι η δουλειά του προπονητή. Πληρώνεται για να φταίει…».

Συνεπώς δεν πρόκειται να πατήσει στα σύννεφα, δεν πρόκειται να χάσει τον δρόμο και τον προσανατολισμό του. Εμαθε να μην τον χάνει ποτέ, γιατί είχε κάποιον που του τον έδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτός ο κάποιος, ήταν ο πατέρας του, ο Ανδρέας Μπαρτζώκας. Κι’ αν μιλάμε για κατορθώματα τούτες εδώ τις ημέρες, το πραγματικό κατόρθωμα ήταν του Ανδρέα Μπαρτζώκα και όχι η πρόκριση του Γιώργου σε ένα ακόμη φάιναλ φορ.

Ο Ανδρέας Μπαρτζώκας που μεγάλωσε και έζησε μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Λεωνίδα Κύρκο, που στερήθηκε τα παιδιά του και την οικογένεια του γιατί αρνήθηκε να προδώσει τις ιδέες του, αρνήθηκε να κάνει πίσω σε οτιδήποτε πίστευε και αγαπούσε. Ο Ανδρέας Μπαρτζώκας, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της αληθινής Αριστεράς στην Ελλάδα, έζησε μια ζωή ασυμβίβαστη και στην πραγματικότητα ελεύθερη κι’ ας πέρασε αρκετά από τα χρόνια της σε κελιά φυλακισμένος και εξόριστος για τις ιδέες του. Μακριά από την οικογένεια και τα παιδιά του. Δεν το υπέγραψε ποτέ το ρημάδι το χαρτί και αυτό τον πλήγωνε όχι με τον φυσικό τρόπο τον βασανιστηρίων, αλλά με τον άλλο που σε πονάει πολύ περισσότερο, διότι στερήθηκε την οικογένειά του και τα παιδιά του, τα χρόνια που μεγάλωναν.

Δημοσίυεμα του «Εθνικού Κήρυκα» για τον Ανδρέα Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τις έχει ολοζώντανες τις εικόνες των χουντικών που έμπαιναν κάθε τρεις και λίγο στο σπίτι του, για να ψάξουν, να το κάνουν άνω κάτω. Τις έχει ακόμη μπροστά του τις εικόνες από την Λέρο όπου πήγαινε για να επισκεφθεί τον εξόριστο πατέρα του, τις έχει μπροστά του τις εικόνες, όπου στο σπίτι δεν υπήρχε εισόδημα και τα παιδιά μεγάλωναν με το φαγητό της θείας.

Εχει όμως μπροστά του και την εικόνα του πατέρα που δεν υπέγραφε, δεν έβαζε νερό στο κρασί του και τις ιδέες του και προτιμούσε να πεθάνει με αυτές παρά να τις εγκαταλείψει. Τι σπουδαιότερο και μεγαλύτερο μάθημα. Τότε το παιδί δεν μπορούσε προφανώς να το καταλάβει, όπως και κανένα παιδί δεν θα μπορούσε να καταλάβει γιατί πεινάει και δεν έχει τον πατέρα του, ενώ αν υπέγραφε ένα χαρτί όλα θα άλλαζαν. Αργότερα όμως και πολύ περισσότερο σήμερα, αυτή η στάση ζωής, αυτό το μάθημα, δεν τον κάνει μόνο τον πιο περήφανο γιο, αλλά και ένα καλύτερο άνθρωπο.

Και ως τέτοιος πορεύεται μέσα σε ένα σκληρό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Και ξέρει καλά ποια είναι τα πραγματικά κατορθώματα, για αυτό και αντιμετωπίζει την πρόκριση στο φάιναλ φορ με αυτή την ηρεμία και την στωικότητα που ξαφνιάζει τους πάντες. Σαν να ήταν ακόμη μία μέρα στη δουλειά. Αλλωστε όταν μιλάει ή ρωτάει κάποιος τον Γιώργο Μπαρτζώκα για κατορθώματα, αυτός ξέρει καλά το νόημα της λέξης.

Ξέρει και έχει ακούσει από πρώτο χέρι εκείνη την ιστορία της απόδρασης προς την ελευθερία. Οπου ο Ανδρέας Μπαρτζώκας και 26 σύντροφοι του έσκαβαν για τέσσερις μήνες με ένα σφυρί και ένα καλέμι, ένα τούνελ 20 μέτρων, μεταφέροντας τόνους χώμα στις κάλτσες και τις μαξιλαροθήκες τους, για να καταφέρουν να αποδράσουν από τις φυλακές των Βούρλων στον Πειραιά και να αναγκάσουν 30 χιλιάδες αστυνομικούς, (δεν είναι τυπογραφικό λάθος, είναι ο αριθμός που έγραφαν οι εφημερίδες εκείνης της εποχής) να τους αναζητούν σε όλη την Ελλάδα για να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ακρόπολη» για τον Ανδρέα Μπαρτζώκα

Το κατόρθωμα ήταν λοιπόν του Ανδρέα Μπαρτζώκα, ο γιός του Γιώργος, όπως θα έλεγε και ο ίδιος ακόμη και την βραδιά της δόξας του, κάνει απλώς μια δουλειά. Αλλωστε το ίδιο έλεγε και ο Μίκης Θεοδωράκης, στενός φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Μπαρτζώκα. Ότι κάνει μία δουλειά.

Ας το παραδεχτούμε τουλάχιστον μία φορά όλοι. Οντως, μια δουλειά κάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αλλά την κάνει πολύ καλά και κυρίως την κάνει με τον σωστό, τον ωραίο τρόπο, χωρίς νερό στο κρασί…

* Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2013 στο Gazzetta και τον Θάνο Σαρρή ο Ανδρέας Μπαρτζώκας, ο οποίος απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2015.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.