Ολυμπιακός: Στο Μονακό έχει ανάγκη το τρίποντο (vid)

Ολυμπιακός: Στο Μονακό έχει ανάγκη το τρίποντο (vid)
Το Gazzetta με τη βοήθεια του InStat αναλύει το πρόβλημα του Ολυμπιακού στα φετινά playoffs πίσω από τα 6.75.

Ο Ολυμπιακός πάλεψε εφτά μήνες για να κατακτήσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Euroleague και το απώλεσε σε ένα βράδυ μετά την ήττα του με 72-96. Πλέον οι «ερυθρόλευκοι» θα ταξιδέψουν στο Μονακό με πίεση αφού αν θέλουν να διεκδικήσουν την επιστροφή τους στα Final 4 οφείλουν να γυρίσουν με μία νίκη από το πριγκιπάτο.

Στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν έχουν συνδεθεί με το αντίπαλο καλάθι από τη γραμμή των 6.75 κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλή παραγωγικότητα τόσο στο Game 1 (71π.) όσο και στο Game 2 (72π.). Ο Ολυμπιακός στο 1-0 σούταρε μόλις με 29.6% έχοντας 8/27 τρίποντα και στο 1-1 με 33.3% έχοντας 10/30.

Οι Πειραιώτες στις δύο εντός έδρας αναμετρήσεις κόντρα στους Μονεγάσκους βρήκαν πολλά καλά σουτ τα οποία ήταν ελεύθερα, αλλά ήταν άστοχοι. Σε παιχνίδια με τόση ένταση, με μεγάλη ενέργεια και πίεση, τα ανενόχλητα τρίποντα είναι κομβικά.

Στο Game 1 ο Ολυμπιακός είχε 4/11 uncontested σουτ πίσω από τη γραμμή των τριών πόντων. Κάτι λιγότερο από 40%. Στο Game 2 τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα στο συγκεκριμένο κομμάτι αφού ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με 4/15 uncontested τρίποντα, δηλαδή μόλις 26.6%. Κι όλα αυτά στο γήπεδο τους.

Game1
Τα ελεύθερα σουτ τριών πόντων του Ολυμπιακού στο Game 1
Game 2
Τα ελεύθερα σουτ τριών πόντων του Ολυμπιακού στο Game 2

Το τρίποντο «μεγαλώνει» το γήπεδο

Ο Ολυμπιακός στα δύο παιχνίδια που ακολουθούν έχει ανάγκη να σταθεροποιήσει το μακρινό του σουτ σε ένα ποσοστό της τάξης περίπου του 35%. θα έχει φυσικά αυξημένες πιθανότητες νίκης αν καταφέρει και σουτάρει με ακόμη καλύτερα νούμερα.

Το τρίποντο είναι σημαντικός παράγοντας στο σύγχρονο μπάσκετ. Δεν είναι μόνο η ουσία του (ο ένας επιπλέον πόντος από το δίποντο δηλαδή), αλλά το γεγονός πως «ανοίγει» το γήπεδο, το «μεγαλώνει».

Όταν μία ομάδα απειλεί με συνέπεια από τα 6.75 θα υποχρεώσει τον αμυντικό να βγει πιο έξω να μαρκάρει δημιουργώντας αυτομάτως χώρους δράσης στην ρακέτα για τους ψηλούς και για διεισδύσεις των γκαρντ. Αν όμως το μακρινό σουτ δεν φοβίζει τον αντίπαλο τότε αυτός θα κλείνει όλο και πιο βαθιά την άμυνά του με αποτέλεσμα το γήπεδο να «μικραίνει» και να μην υπάρχουν επιπλέον επιθετικές λύσεις.

Τα uncontested σουτ των «ερυθρόλευκων» στα playoffs

  • Κώστας Παπανικολάου 0/4
  • Τόμας Ουόκαπ 2/5
  • Σάσα Βεζένκοβ 1/4
  • Σακιέλ ΜακΚίσικ 2/8
  • Γιώργος Πρίντεζης 2/2
  • Τάιλερ Ντόρσεϊ 1/3

@Photo credits: eurokinissi