Ολυμπιακός: Γιατί η εικόνα του Game 1 επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία

Ολυμπιακός: Γιατί η εικόνα του Game 1 επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία
Ο Αντώνης Καλκαβούρας εξηγεί γιατί το προβάδισμα του Ολυμπιακού προέκυψε με τον τρόπο που συνήθως προτιμούν οι προπονητές, παραθέτει τις παραμέτρους που τον καθιστούν μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στο Final 4 και αφήνει για το τέλος ένα σύντομο σχόλιο για την εμβόλιμη αγωνιστική της Basket League.

Να σας πω την αλήθεια, μιλώντας με τους φίλους μου πριν το τζάμπολ στο πρώτο παιχνίδι της σειράς Ολυμπιακού-Μονακό, πίστευα ότι η εξέλιξή θα παρέπεμπε σε ένα κλειστό ματς, με κακές επιθέσεις και καλές άμυνες, από το οποίο θα επιβίωναν στο τέλος οι «ερυθρόλευκοι» και θα έκαναν το 1-0.

Εκτιμούσα δηλαδή ότι η ποιότητα, το βάθος, η εμπειρία αλλά και η συγκλονιστική συμπαράσταση του κόσμου τους (πρώτο sold out μετά από χρόνια στο ΣΕΦ), θα έδιναν το κάτι παραπάνω και οι Κυπελλούχοι Ελλάδας θα έφταναν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα και θα έκαναν το πρώτο βήμα για το Final 4 του Βελιγραδίου (19-21 Μαϊου).

Η πραγματικότητα, όμως, έδειξε ότι η αναμέτρηση εξελίχθηκε με αρκετά διαφορετικό τρόπο. Αν εξαιρέσουμε το αρχικό μούδιασμα και την νευρικότητα στις επιθετικές επιλογές, κυρίως στο πέντε εναντίον πέντε, οι γηπεδούχοι πήραν σχεδόν άριστα στα μετόπισθεν, απ’ όπου και άντλησαν την μεγάλη ώθηση για να ανατρέψουν αυτό το 8-15 της 1ης περιόδου (με 0/7 τριπ. και συνολικά 4/16 σουτ).

Και πραγματικά, οταν οι παίκτες του Μπαρτζώκα μπήκαν στην διαδικασία να αυξήσουν την ταχύτητα στην επιθετική τους ανάπτυξη και να γυρίσουν γρήγορα σωστά την μπάλα, το παιχνίδι ουσιαστικά τελείωσε!

Και το εντυπωσιακό είναι ότι τελείωσε πολύ νωρίς, με εμφατικό τρόπο, με παρ’ ολίγον νέο αμυντικό ρεκόρ (50π. είναι το χαμηλότερο παθητικό από την πρεμιέρα με την Μπασκόνια) αλλά και με τους σταθερούς πρωταγωνιστές των Πειραιωτών σε κάτω του μετρίου βραδιά. Εκτός ίσως του Σλούκα (10π. & 6ασ.), ο οποίος ήταν πολύ μεστός και ώριμος στο παιχνίδι του και ενδεχομένως να κράτησε δυνάμεις, ξέροντας ότι θα τις χρειαστεί τις επόμενες μέρες και βλέποντας ότι ίσως να μην χρειαζόταν...

Με αυτά και με εκείνα, ο Ολυμπιακός έφτασε ευκολότερα του αναμενόμενου στο πεντακάθαρο 71-54, επέκτεινε στο 8/8 το εντός έδρας ρεκόρ του απέναντι στις ομάδες των playoffs και κατέβασε ακόμη περισσότερο το μέσο παθητικό του (μ.ο. 66,5π.) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Κι όλα τα παραπάνω, τα πέτυχε κόντρα στην καλύτερη επίθεση της Euroleague στην regular season (μ.ο. 84,0π.), υποχρεώνοντας τον 3ο σκόρερ της; διοργάνωσης, Μάικ Τζέιμς (μ.ο. 16,0π.) σε ένα από τα χειρότερα βράδιας της καριέρας του στα playoffs. Κύριος υπεύθυνος για το limit down (10π. με 3/9 σουτ) του “The Natural” στο ΣΕΦ, ήταν ο Τόμας Ουόκαπ (11π., 2ασ. & 4κλ. με 5/7 σουτ), ο οποίος έβαλε και περισσότερους από τον προσωπικό του αντίπαλο στην επίθεση!

Για την ιστορία, ο 29χρονος Αμερικανός point-guard τον είχε σταματήσει και στο ματς του 1ου γύρου στο Φάληρο (7π. & 6λ. με 2/11 σουτ). Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, είθισται να μην θεωρείται σύμπτωση...

Μερικά άλλα στοιχεία που σίγουρα προκαλούν αισιοδοξία ενόψει της συνέχειας, είναι η πολυφωνία στην επίθεση (πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων), ο «εκκωφαντικός» ΜακΚίσικ (12π., 2ας. & 3κλ.) των τελευταίων εβδομάδων, τα 10 κλεψίματα σε αναλογία 8 λαθών και η απόδοση του Πρίντεζη που άγγιξε το τέλειο (12π. & 1ρ. με 3/3 σουτ & 4/4 βολ. σε 13’) και την καλύτερη εφετινή επίδοσή του (13π. στο Τελ Αβίβ).

Την ίδια ώρα που η ραχοκοκαλιά της ομάδας στο επιθετικό κομμάτι (Βεζένκοβ, Ντόρσεϊ, Σλούκας και Φαλ είχαν 28π. με 10/23 σουτ), σκόραραν 19 πόντους λιγότερους από τον μέσο όρο τους (47π.), ενώ ο συνήθως κομβικός Παπανικολάου κινήθηκε σε ρηχά νερά (2π., 2ρ. & 2κλ. με 1/6 σουτ).

Η παραπάνω επισήμανση έχει μεγάλη αξία, όχι τόσο γιατί ο αρχηγός του Ολυμπιακού θα συνεχίσει να είναι το ίδιο επιδραστικός στην σειρά, αλλά γιατί οι «ερυθρόλευκοι» διαθέτουν αξιοσημείωτο ποιοτικό βάθος και σε αυτό το επίπεδο, μπορούν να κερδίζουν μέσα από την άμυνα αλλά και με τις δεύτερες επιλογές στο σκοράρισμα.
Κοινώς, δύσκολα θα ξαναδούμε τους πέντε προαναφερθέντες παίκτες στην συνολική συγκομιδή των 30 πόντων (με 11/29 σουτ) σε κάποιο από τα επόμενα παιχνίδια της σειράς.

Κατά συνέπεια, η αδιαμφισβήτητη επικράτηση του Ολυμπιακού επί των Μονεγάσκων στο Game 1, αποκτά μεγαλύτερη αξία γιατί οι Πειραιώτες ξεκινούν με μία σημαντική σταθερά που έρχεται από την άμυνά τους και από ‘κει και πέρα, διαθέτουν ταυτόχρονα και όλα τα απαραίτητα ποιοτικά συστατικά για να νικήσουν και μέσα από την επίθεση.

Αν το συγκεκριμένο αγωνιστικό πλαίσιο δεν κάνει ευτυχισμένο τον εκάστοτε προπονητή, τότε τι τον κάνει;

Συμπερασματικά και για να κλείσουμε την ανάλυση, η εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο παιχνίδι παρέχει μία σημαντική μπασκετική ασφάλεια, που του δίνει σαφώς περισσότερες πιθανότητες πρόκρισης στο Final 4. Μένει να το αποδείξει και στο γήπεδο, δικαιώνοντας τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, που πρόβλεψε ότι θα είναι στο Βελιγράδι, αρχής γενομένη από το αυριανό (22/04, 19.00) Game 2.

“Limit up” σε ΑΕΚ και Άρη, “limit down” σε ΠΑΟΚ και Προμηθέα

Η εμβόλιμη 23η αγωνιστική της Basket League μπορεί να μην ολοκληρώθηκε, λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των «ερυθρολεύκων» (το ματς της Πάτρας με τον Απόλλωνα θα γίνει στις 11 Μαϊου), ωστόσο, τα “takeaways” των όσων συνέβησαν στα πέντε γήπεδα που παίχτηκε μπάσκετ, μας δίνουν την δυνατότητα να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

Το δεύτερο δείγμα του Παναθηναϊκού (19-2), υπό τις οδηγίες του Γιώργου Βόβορα, ήταν σαφώς πιο πειστικό και πιο κοντινό στην φιλοσοφία της πίεσης στην άμυνα, την οποία πρεσβεύει ο 45χρονος τεχνικός. Το +31 (98-67) επί της Λάρισας (9-11) στα μάτια μου έχει μεγαλύτερη αξία από την άποψη της αγωνιστικής διάθεσης των «πρασίνων» στα μετόπισθεν απέναντι σε έναν δυσκολοκατάβλητο αντίπαλο που προερχόταν από σειρά σπουδαίων εμφανίσεων.

Η απελευθέρωση του Έβανς (23π., 4ρ. & 2κλ. με 5/8 τριπ. σε 18’26”), η ολική επαναφορά του Παπαπέτρου (22π., 6ρ. & 2ασ.) και η σταδιακή αξιοποίηση του Χουγκάζ (10π., 7ρ. & 2κλ. με 4/6 διπ. σε 21’), που άρπαξε την ευκαιρία, ήταν τα κέρδη του «τριφυλλιού» από την 2η σερί νίκη του.

Στα Άνω Λιόσια, η επιθετική «ραψωδία» του Κίνο Κολόμ (34π., 4ρ. & 6ασ. με 6/11 τριπ.) συνεχίστηκε και απέναντι στον μαχητικό Ηρακλή (5-15), που έφερε την ΑΕΚ (12-10) στα όριά της. Ο 33χρονος Ισπανός διεθνής point-guard από την Ανδόρρα έχει μ.ο. 27,3 πόντους και 7,6 ασίστ (με 14/27 τρίπ.) στα τρία ματς των τελευταίων δέκα ημερών και «υπέγραψε» το σερί 16-3 με το οποίο η «Ένωση» λύγισε (80-74) την αντίσταση του «Γηραιού» (Έϊμπραμς 22π. & 9ρ. με 6/8 τριπ.) στην 4η περίοδο.

Η 3η σερί νίκη και η 4η στα πέντε ματς υπό την καθοδήγηση του Κούρο Σεγούρα, άφησε μόνους τους «κιτρινόμαυρους» στην 3η θέση και σχεδόν κλείδωσε την παρουσία τους στην πρώτη 4άδα. Αν μη τι άλλο, τεράστιο κατόρθωμα αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τα πάσης φύσεως προβλήματα που αντιμετώπισε και ακόμη αντιμετωπίζει ο σύλλογος.

Το μεγαλύτερο credit της στήλης, όμως, πάει στον Άρη (10-12) που ανέτρεψε μία διαφορά 11 πόντων στην 4η περίοδο και χάρη στον επιθετικό πλουραλισμό (5 παίκτες διψήφιοι), τις σωστές επιλογές (μόλις 5 λάθη) και τις 2 βολές του Κάουαν (18π. & 7ασ.) στα 19” (ενώ μέχρι τότε είχε 13/29 ήτοι 44,8%), πήρε (77-76) το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ (8-12) και πλέον καλοβλέπει την 6η θέση.

Ο «δικέφαλος του Βορρά» (Ντι Λίο 15π. & 3ρ. με 4/5 τριπ.) που ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και ηττήθηκε παρά το 56% εντός πεδιάς (67,8% διπ. & 40,9% τριπ.), πλήρωσε τις «ασθένειες» που τον χαρακτηρίζουν από το ξεκίνημα της σεζόν και πλέον χρειάζεται ένα 4/4 στα εναπομείναντα παιχνίδια (με Προμηθέα, Ιωνικό, ΑΕΚ εντός και Κολοσσό εκτός) για να ελπίζει σε είσοδο στα playoffs.

Στην Νίκαια, το Περιστέρι (9-12) «ανάσανε» ανατρέποντας την εις βάρος του κατάσταση στο 1ο μέρος με την τριάδα Πέτεγουεϊ (21π.), Μωραϊτη (15π., 5ρ. & 6ασ.) και Γκίελο (14π. & 6ρ.) να δίνει λύσεις σε κρίσιμες στιγμές. Το τελικό 82-87 έδωσε στην ομάδα του Μίλαν Τόμιτς πήρε προβάδισμα από τον για την 8η θέση από τον ΠΑΟΚ με τον οποίο υπερτερεί και στην ισοβαθμία. Ο Ιωνικός (4-16) θα δώσει θεωρητικά την Τετάρτη του Πάσχα (27/04, 17.00) το ματς της χρονιάς με τον Ηρακλή για το +6, έτσι ώστε να είναι σίγουρος ότι θα παραμείνει στην Α1 Κατηγορία 9 (στην περίπτωση που το ΑΣΕΑΔ δικαιώσει τον Ηρακλή και του επιστρέψει τους 3 βαθμούς).

Στο Λαύριο (8-14) τέλος, οι περυσινοί φιναλίστ του πρωταθλήματος πέτυχαν την πρώτη νίκη στην μετά Σερέλη εποχή με τα φώτα να πέφτουν στο ελληνικό δίδυμο των guard που φαίνεται ότι έχει αποκτήσει εξαιρετική χημεία. Ο λόγος για τον Βασίλη Μουράτο (17π., 4ρ. & 11ασ.) και τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη (17π. & 3ρ.) που είχαν εξαιρετική απόδοση και μαζί με τον Ρασάντ Βον (21π. & 5ρ. με 3/8 τριπ.) ήταν οι στυλοβάτες της νίκης (90-82) επί του Προμηθέα (11-9).

Οι Πατρινοί γνώρισαν την 4η διαδοχική ήττα τους και την 5η στα τελευταία 6 ματς και παρά την επιστροφή του Μάκη Γιατρά, που ξέρει πράγματα και καταστάσεις στον σύλλογο, έμειναν οριστικά εκτός 4άδας και κινδυνεύουν να τερματίσουν ακόμη και την 6η θέση.

Με τις αλλαγές παικτών και προπονητών να έχουν γίνει το αγαπημένο της διοίκησης, ο 50χρονος τεχνικός καλείται να επαναφέρει τον Προμηθέα στον δρόμο των επιτυχιών σε μία χρονική στιγμή που η ομάδα έχει εμφανές πρόβλημα αγωνιστικής χημείας και ψυχολογίας και έχει χάσει την αγωνιστική της ταυτότητα. Μοναδική ευχάριστη νότα η εμφάνιση του 19χρονου Γιώργου Τανούλη (11π. & 5ρ.), που σε ένα ακόμη ματς έδειξε ότι έχει μέλλον.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!