Παναθηναϊκός: Όσα στερήθηκαν οι «πράσινοι» από τον Παπαπέτρου (vid)

Παναθηναϊκός: Όσα στερήθηκαν οι «πράσινοι» από τον Παπαπέτρου (vid)

Παναθηναϊκός: Όσα στερήθηκαν οι «πράσινοι» από τον Παπαπέτρου (vid)
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου επιστρέφει στα παιχνίδια της EuroLeague κόντρα στην Μακάμπι (29/3, 19:00) ύστερα από 61 ημέρες και το Gazzetta γράφει για τα όσα... στερήθηκαν οι «πράσινοι» κατά τη διάρκεια της απουσίας του.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022: Παναθηναϊκός-Μπασκόνια 75-63.

Αυτό έμελλε να ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του Ιωάννη Παπαπέτρου στην EuroLeague (σ.σ. καθώς επέστρεψε το περασμένο Σάββατο στο ελληνικό πρωτάθλημα) πριν παρθεί η απόφαση να περάσει την πόρτα του χειρουργείου προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση στο ιγμόριο. Έκτοτε πέρασαν 61 ημέρες. Δύο μήνες. Και ο Παναθηναϊκός έπρεπε να πορευτεί χωρίς τον αρχηγό του και τον παίκτη με τις περισσότερες παραστάσεις στην EuroLeague. Αν μη τι άλλο η επίδραση του Παπαπέτρου στο παιχνίδι των «πρασίνων» είναι τεράστια και κάθε φορά που έπρεπε να μείνει στα «πιτς» αυτομάτως άλλαζε και η συνολική λειτουργία της ομάδας.

Πόσο μάλλον από τη στιγμή που έπρεπε να μείνει και δύο μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης! Μέχρι εκείνο το σημείο ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε αγωνιστεί συνολικά σε 30 επίσημα παιχνίδια (για την EuroLeague, την Basket League και το Κύπελλο) και είχε κατά μέσο όρο 11,2 πόντους, 3,3 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ, 0,5 κλεψίματα και 1,9 λάθη, σουτάροντας με 50,8% στα δίποντα (87/171), 27,3% στα τρίποντα (35/128) και 85,1% στις βολές (57/67).

Το 10-6 ρεκόρ αλλά το 0/2 από τον Ολυμπιακό

Και δεν ήταν τόσο τα νούμερα του αρχηγού των «πρασίνων» όσο η συνολική παρουσία του, τόσο εντός, όσο και εκτός των τεσσάρων γραμμών. Στο διάστημα των δύο μηνών που έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης (σ.σ. και φυσικά μέχρι την πρόσφατη αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ) οι «πράσινοι έδωσαν 16 παιχνίδια για τις τρεις διοργανώσεις. Στην EuroLeague μέτρησαν 3-5 ρεκόρ, στην Basket League 6-0 ενώ στο Κύπελλο 1-1. Συνολικά 10 νίκες και 6 ήττες.

Μόνο που οι δύο από τις έξι ήττες ήταν και εκείνες που «πλήγωσαν» περισσότερο τον Παναθηναϊκό καθώς ήρθαν από τον «αιώνιο» αντίπαλο. Ειδικά εκείνη στον τελικό του Κυπέλλου πριν από έναν μήνα στην Κρήτη με αποτέλεσμα να χαθεί ο πρώτος μεγάλος στόχος της φετινής χρονιάς. Η ήττα στη EuroLeague μπορεί να μην είχε κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον για το «τριφύλλι» ωστόσο ήταν η έκταση της διαφοράς τέτοια που συζητήθηκε πολύ έντονα τις ημέρες που ακολούθησαν.

Το τελευταίο ματς του Παπαπέτρου με την Μπασκόνια

Έτσι επηρέαζε τον τρόπο παιχνιδιού φέτος

Από την παρουσία του Παπαπέτρου σε αυτά τα 16 ματς, το «τριφύλλι» έχασε αρκετά τη δυναμική του στο post up παιχνίδι, καθώς με την παρουσία του αρχηγού στο παρκέ, οι «πράσινοι» κοιτάζουν να εκμεταλλευτούν όλα τα μις ματς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το χαμηλό post παίρνει φέτος το 17,4% των κατοχών του, έχοντας 2,1 κατοχές ανά παιχνίδι σκοράροντας 1,7 πόντους κατά μέσο όρο. Αντίθετα κατά τη διάρκεια της απουσία τους, το «τριφύλλι» έπαιρνε μόλις το 9,9% των συνολικών κατοχών του με post up και σκόραρε 7,1 πόντους σε κάθε παιχνίδι.

Από εκεί και πέρα -και βάσει των αριθμών- η απουσία του Παπαπέτρου, έδωσε τη μπάλα πολύ περισσότερο στους συμπαίκτες του (όπως ο Μέικον ή ο Νέντοβιτς ή Σαντ Ρος ή ο Μποχωρίδης) για την τελική απόφαση των επιθέσεων. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το 16,9% των κατοχών του έφεραν τις... δικές του αποφάσεις ως pick n roll handler σκοράροντας στο 65% με σουτ ύστερα από ντρίπλα και στο 20% με layup. Μέικον και Νέντοβιτς ήταν εκείνοι που είχαν τις περισσότερες αποφάσεις στα pick n roll με 37,1% των κατοχών και 28,7% των κατοχών αντίτοιχα.

Είδαμε και στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ το περασμένο Σάββατο (26/3) ότι ο Παπαπέτρου αρέσκεται στις catch and shoot καταστάσεις, έχοντας σκοράρει δύο σερί τρίποντα από την ίδια γωνία. Και δεν ήταν τυχαίο καθώς το 14,9% των κατοχών στην επίθεση τελείωναν φέτος με αυτόν τον τρόπο! Ο Οκάρο Ουάιτ ήταν εκείνος που «γέμισε» περισσότερο τα παπούτσια του καθώς σε αυτά τα 16 ματς ήταν ο πρώτος της σχετικής λίστας του Παναθηναϊκού με 19,5% των κατοχών σε catch and shoot και 3,3 πόντους σε κάθε παιχνίδι.

Η επιστροφή του Παπαπέτρου με τον ΠΑΟΚ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.