Μοτιεγιούνας στο Gazzetta: «Καθόλου τυχαίο ότι ο Χάρντεν παραμένει χωρίς τίτλο!»

Μοτιεγιούνας στο Gazzetta: «Καθόλου τυχαίο ότι ο Χάρντεν παραμένει χωρίς τίτλο!»
Λίγες ώρες πριν το αποψινό (22.00) τζάμπολ του αγώνα του Ολυμπιακού, ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας μιλάει για την περιπετειώδη διαδρομή του σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί. Τα τριπλά χρήματα της Κίνας, τα «σκληρά λόγια για τον «Μούσια» και η «σχέση ζωής» με τον Κώστα Παπανικολάου.

Η καταγωγή του (Κάουνας) και ο συνδυασμός ύψους (2,13), ταλέντου και αθλητικών προσόντων, αποτέλεσαν μονόδρομο στο μονοπάτι της ζωής του. Μοιραία, λίγο μετά την συμπλήρωση των δέκα ετών, οι γονείς του τον έγραψαν στην ακαδημία του μεγάλου Άρβιντας Σαμπόνις κι έκτοτε όλα τα υπόλοιπα πήραν τον δρόμο τους.

Στα 15 του ήταν ήδη μέλος της Ζάλγκιρις, στα 18 του έπαιξε για έναν χρόνο στην τοπική Ατλέτας και στα 19 του πήρε τον δρόμο για την ξενιτιά και δεν ξαναγύρισε πίσω. Παρά μόνο για την Εθνική ομάδα, στην οποία η συμμετοχή του στο ερχόμενο Eurobasket μοιάζει ακόμη αμφίβολη.

Η τριετία σε Μπενετόν (2009-2011) και Πρόκομ (2011-12) προετοίμασαν το έδαφος για το ΝΒΑ, από την στιγμή που οι Τίμπεργουλβς τον επέλεξαν στο νο20 του draft (2011). Την επομένη, όμως, τα δικαιώματά του παραχωρήθηκαν στους Ρόκετς και μετά από έναν χρόνο παραμονής στην Ευρώπη (λόγω του lock-out), το καλοκαίρι του 2012 υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο με την ομάδα του Τέξας.

Εκεί συναντήθηκε και πάλι με τον παλαιό του γνώριμο (από τις μάχες του στα Πανευρωπαϊκά παίδων, εφήβων και νέων), Κώστα Παπανικολάου και έφριξε με την «αλαζονεία» του Τζέιμς Χάρντεν.

Ο λόγος για την Ντονάτας Μοτιεγιούνας, του οποίου οι τραυματισμοί στην μέση αλλά και η δημόσια δυσαρέσκεια που εξέφρασε για την ειδική μεταχείριση του «Μούσια» στο Χιούστον, μάλλον έπαιξαν ρόλο στο ξαφνικό τέλος που πήρε το αμερικανικό όνειρό. Παρ' ότι ο “D-Mo” είχε αποδείξει ότι μπασκετικά ανήκει εκεί...

Ακολούθησε μία τετραετή «βουτιά» στα παχυλά συμβόλαια που του προσφέρθηκαν στην Κίνα και μετά από μία δεκαετία εκτός Ευρώπη, φέτος παρουσιάζεται πολύ ώριμος (μ.ο. 10,7π., 5,0ρ. με 61,9% διπ. & 46,2% τριπ.) και αποφασισμένος να βοηθήσει την Μονακό στην παρθενική της σεζόν στην Euroleague.

Το Gazzetta συνομίλησε μαζί του με αφορμή την αποψινή (22.00) αναμέτρηση των Μονεγάσκων με τον Ολυμπιακό και σας παρουσιάζει την άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία της μπασκετικής του ζωής. Με ολίγη από Τζέιμς Χάρντεν, Μύκονο, Κώστα Παπανικολάου, Μάικ Τζέιμς, μαθήματα φίλαθλης συμπεριφοράς και οργής για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κυρίες και κύριοι φίλες και φίλοι, ο μοναδικός Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας που στο συμβόλαιό του έχει ως όρο την συνεργασία με προσωπικό φυσιοθεραπευτή...

Αν και γεννήθηκες σε μία από τις μπασκετικά πιο παραδοσιακές χώρες της Ευρώπης, έχεις περάσει τα περισσότερα χρόνια της καριέρας σου μεταξύ Αμερικής (ΝΒΑ) και Κίνας (CBA) και χρειάστηκε να φτάσεις στα 31 σου για να σε δούμε σε μία γεμάτη σεζόν στην Euroleague. Αν δεν κάνω λάθος μέχρι πέρυσι είχες παίξει συνολικά 13 ματς με Ζάλγκιρις (3 αγώνες το 2007) και Πρόκομ (10 αγώνες τη σεζόν 2011-12)... Γιατί συνέβη αυτό και πως βλέπεις την διοργάνωση μετά από σχεδόν μία δεκαετία;

«Είναι λίγο δύσκολο να συγκρίνω το τώρα με το τότε γιατί έχει περάσει πολύς χρόνος και ίσως και το μπάσκετ να είναι διαφορετικό σε σχέση με το 2012. Κοιτώντας πίσω, όμως, μπορώ να πω ότι το πλάνο απέδωσε μια χαρά και μετά από τα πρώτα πατήματά μου στην Euroleague, βρέθηκα στην Αμερική και τους Ρόκετς. Όταν κατάλαβα πως αντιμετωπίζουν οι ομάδες του ΝΒΑ, τους παίκτες με τα minimum συμβόλαια, συνειδητοποίησα ότι ο χρόνος μου τελείωνε εκεί και ότι έπρεπε να κοιτάξω τις υπόλοιπες επιλογές μου. Τότε είχα πολλές προτάσεις από ευρωπαϊκές ομάδες που έπαιζαν στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά επέλεξα την Κίνα πολύ απλά γιατί τα χρήματα ήταν τριπλάσια! Τότε είχα αντιμετωπίσει κι έναν τραυματισμό και ήξερα ότι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι είναι πολύ αυστηροί και σχολαστικοί με παίκτες που έχουν ταλαιπωρηθεί. Για μένα ήταν σημαντικό να επιστρέψω σε αγωνιστικό ρυθμό, οπότε δεν μετανιώνω για τις επιλογές που έκανα. Σε εκείνο το διάστημα, άλλωστε, γνώρισα και τον προσωπικό μου φυσιοθεραπευτή που με βοήθησε πολύ και επέδρασε ευεργετικά στην υπόλοιπη διαδρομή μου. Συμπερασματικά, μπορεί να έφυγα από την Ευρώπη σαν ένα ελπιδοφόρο μπασκετικό project, αλλά τουλάχιστον επέστρεψα σαν ένας ολοκληρωμένος και έμπειρος παίκτης που είναι έτοιμος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να συμβάλλει στην κατάκτηση τίτλων.»

Τι γίνεται στο Μοντεκάρλο μπασκετικά τα τελευταία χρόνια; Εσύ μπορεί να ήρθες φέτος, όμως από πέρυσι γίνονται πράγματα. Η ομάδα πήρε το Eurocup και φέτος ανεξάρτητα με το αν η διαφαινόμενη αποχώρηση των ρωσικών ομάδων, σας αφαίρεσε 4 νίκες, έχετε βάλει πλώρη για τα μεγάλα πράγματα στην Γαλλία αλλά και την Ευρώπη;

«Αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή της σεζόν και γι' αυτό αποκτήθηκαν παίκτες από το πάνω ράφι. Θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα στην Γαλλία και να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Euroleague. Δεν μας αρκεί απλά η καλή πορεία. Διψάμε για τη νίκη σε κάθε ευρωπαϊκό αγώνα και μετά το περυσινό Eurocup, θέλουμε να παίξουμε στα εφετινά playoffs και να κοιτάξουμε όσο ψηλότερα γίνεται. Νομίζω ότι έχουμε ένα αρκετά πλήρες ρόστερ και η έλευση του coach Ομπράντοβιτς μας έδωσε έξτρα ώθηση.»

Πρόσφατα διάβασα και κάποιες δηλώσεις που έκανες για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όλος ο κόσμος είναι συγκλονισμένος με τις εικόνες καταστροφής που βλέπει κάθε μέρα και τα αθώα θύματα, αλλά εσείς που προέρχεστε από χώρες πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης έχετε ακόμη περισσότερους λόγους να εκφράσετε τον θυμό και την στενοχώρια σας...

«Ισχύει αυτό και νομίζω ότι το βλέπετε ειδικότερα από την στάση της πατρίδας μου. Οι μορφωμένοι άνθρωποι της γενιάς των παππούδων μας εξορίστηκαν στην Σιβηρία μέχρι θανάτου και έχουν υποφέρει παρά πολύ από την καταπίεση. Γι' αυτό και είμαι πολύ περήφανος για την αλληλεγγύη και την βοήθεια που δείχνουν οι συμπατριώτες μου στον λαό της Ουκρανίας. Αυτό που συμβαίνει με την ρωσική στρατιωτική εισβολή και τις επιθέσεις σε αμάχους, είναι ανεπίτρεπτο και πρέπει να σταματήσει.»

Η ομάδα έχει πολύ άρωμα από ΝΒΑ... Μπέικον, εσύ ο Μάικ Τζέιμς. Αλήθεια με τον “Mr Natural” πως τα πάτε; Τεράστιος παίκτης αλλά λίγο ασυνήθιστος χαρακτήρας...

«Εξαρτάται από ποια το πλευρά τον γνωρίζει κάποιος. Έχω ακούσει διάφορα, αλλά η προσωπική μου εμπειρία είναι εξαιρετική. Εγώ πάω άνετα στην “μάχη” για πάρτη του. Είναι ο άνθρωπός μου, ο συμπαίκτης μου, συνεννοούμαστε άψογα και κουβαλάμε μαζί πολλές ευθύνες και τον στηρίζω σε όλα. Δεν έχω αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα μαζί του, είναι πολύ φιλικός και ανοιχτός και το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει την νοοτροπία του νικητή.»

Μπροστά σας έχετε το ματς με τον Ολυμπιακό, που καίγεται για τη νίκη για να ανέβει κι άλλο στην βαθμολογία αλλά κι εσείς δεν πάτε πίσω;

«Πολύ δύσκολο παιχνίδι! Ο Ολυμπιακός είναι μία από τις καλύτερες αμυντικές ομάδες στην Ευρώπη και ταυτόχρονα έχει τρομερό πλουραλισμό στην επίθεση. Θα είναι μεγάλη πρόκληση για μας να τον κοιτάξουμε στα μάτια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπούμε στο γήπεδο για να νικήσουμε.»

Θα συναντήσεις και έναν παλιό σου συμπαίκτη στους Χιούστον Ρόκετς, τον Κώστα Παπανικολάου. Το 2014 τον είχα επισκεφτεί στο Τέξας και θυμάμαι ότι είσαστε εσείς οι δύο μαζί με τον Αιζέϊα Κάνααν ήσασταν εντυπωσιακοί σαν rookies. Τι θυμάσαι από την συνύπαρξή σας; Καμία ενδιαφέρουσα ιστορία;

«(Χαμογελάει!!)... Πολλές ιστορίες! Για την ακρίβεια, είναι πραγματικά παράξενο πόσο πολύ συνδεδεμένοι είναι οι σταθμοί της καριέρας μου με τους αντίστοιχους της διαδρομής του Κώστα. Πέρα από την σεζόν 2011-12 που συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στην Euroleague σε επίπεδο ανδρών, γνωριζόμαστε από τα 16 μας και το Eurobasket παίδων. Θυμάμαι ότι τότε είχαμε παίξει Λιθουανία-Ελλάδα στους αγώνες κατάταξης και μετά από δύο χρόνια συναντηθήκαμε στον τελικό του Πανευρωπαϊκού εφήβων. Οι δρόμοι μας έχουν διασταυρωθεί πολλές φορές, με αποτέλεσμα να έχουμε οικοδομήσει μία φιλία που κρατάει χρόνια. Είναι τρομερός τύπος με καταπληκτικό χιούμορ και ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια και στο Χιούστον περάσαμε αρκετό χρόνο. Επομένως αντιλαμβάνεσαι ότι μπορώ να σου πω πολλές ιστορίες και πλάκες που έχουμε κάνει, αλλά καλύτερα να το αποφύγω...»

Τώρα που είπα για τους Χιούστον Ρόκετς. Έπαιξες 3 χρόνια με τον Τζέιμς Χάρντεν. Είναι τελικά τόσο εγωιστής τύπος όπως παρουσιάζεται από τα media αλλά και από τις αποφάσεις που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια; Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν τον συμπαθούμε και πάρα πολύ, επειδή δεν χωνεύει τον Γιάννη...

«(σ.σ.: η έκφραση αποδοκιμασίας που παίρνει το πρόσωπό του τα λέει όλα!)... Τι να σου πω τώρα... Με βάση την δική μου εμπειρία θα σου πω αυτό: η εικόνα που παρουσιάζουν τα media για αυτόν είναι ο Χάρντεν που γνώρισα εγώ. Κατά την άποψή μου, δεν είναι καθόλου τυχαίο που είναι ένας από τους λίγους μεγάλους παίκτες της σύγχρονης εποχής, που δεν έχει κατακτήσει ακόμη ένα τίτλο!»

Πριν κλείσουμε θα σε πάω σε πιο προσωπικά πράγματα. Από την Λιθουανία μου είπαν ότι πρέπει να είσαι ο μοναδικός Ευρωπαίος παίκτης που έχει τον δικό του φυσιοθεραπευτή. O Βιρτζίνιους Μικαλάουσκας είναι μαζί σου στο Μονακό, αλλά επειδή εσύ δεν έχεις τραυματισμούς – χτύπα ξύλο – η ομάδα έχει τον καλύτερο extra specialist...

«Ο Βιρτζίνιους δεν δουλευει καθόλου για την ομάδα, τον έχω για προσωπική χρήση (γέλια...)! Είμαι ευγνώμων στην Μονακό, που μου επέτρεψε να δουλεύω μαζί του, όσον αφορά στην καθημερινή μου αποθεραπεία και είναι τέτοια η σύνδεσή μου μαζί του, που έβαλα ειδικό όρο στο συμβόλαιό μου για την παρουσία του. Όλοι γνωρίζουν ότι ταλαιπωρήθηκα πολύ στο παρελθόν από έναν σοβαρό τραυματισμό στην μέση και ο συγκεκριμένος φυσιοθεραπευτής γνωρίζει πολύ καλά το σώμα μου. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλω σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή μου στο υψηλό επίπεδο μετά την αποχώρηση από το ΝΒΑ και σε κάθε συνεργασία μου, η παρουσία του δίπλα μου αποτελεί προαπαιτούμενο.»

Μου έχουν πει ότι οι διαφωνίες σας για τα ματς Ζάλγκιρις-Λιέτουβος έχουν γράψει ιστορία στην Λιθουανία...

«Διαβασμένος ήρθες! Τις τελευταίες μέρες δεν ασχολούμαστε με τίποτε άλλο, καθώς το ντέρμπι της Κυριακής πλησιάζει. Εγώ είμαι φανατικός οπαδός της Ζάλγκιρις και εκείνος της Ρίτας, οπότε το trash-talking που πέφτει κάθε μέρα, δεν έχει προηγούμενο. Το γεγονός ότι εργάστηκε για έναν χρόνο στην Λιέτουβος ρίχνει ακόμη περισσότερο λάδι στην φωτιά της κόντρας μας. Το διασκεδάζουμε πολύ, όμως και δεν έχουμε πρόβλημα να δημοσιοποιήσουμε την αντιπαλότητά μας, θέλοντας να δείξουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε με χιούμορ τις διαφορετικές προτιμήσεις μας, χωρίς να φθείρουμε την στενή μας σχέση. Μακάρι να το δούμε κάποτε κάτι τέτοιο, ανάμεσα σε οπαδούς της Παρτίζαν και του Ερυθρού Αστέρα ή του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Ο στόχος μας είναι να κατευθύνουμε τους φιλάθλους προς την πλευρά της απόλαυσης του παιχνιδιού, χωρίς εντάσεις, ύβρεις και βίαιες συμπεριφορές.»

Τέλος είναι αλήθεια ότι έχεις επενδύσει σε μία βίλα στην Μύκονο, την οποία νοικιάζεις για διακοπές;

«Ισχύει! Λατρεύω την Ελλάδα και την επισκέπτομαι κάθε χρόνο για διακοπές. Ειδικότερα τα νησιά σας είναι ένας επίγειος παράδεισος και όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει μέρος στον κόσμο σαν την Μύκονο.»

Εκεί έμειναν πέρυσι ο Χάρντεν και ο Ντουράντ;

«Όχι, όχι με τίποτε! Αλλά ο Σαμπόνις και ο Βαλαντσιούνας ναι...»