Η ζωή μέσα στο μπαλαούρο

Η ζωή μέσα στο μπαλαούρο
Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο αποψινός Παναθηναϊκός ούτε μπορούσε ούτε πολυ-ήθελε.

O Παναθηναϊκός μπήκε στο παιχνίδι με την πρωταθλήτρια Λιθουανίας για να χάσει ωραία ωραία και να βγάλει την υποχρέωση, λες και ένιωθε τύψεις για τις δύο συνεχόμενες νίκες που τον ανέβασαν στα ιλιγγιώδη ύψη της 16ης θέσης.

Η Ζαλγκίρις, πάλι, εμφανίστηκε με την αποφασιστικότητα της ομάδας που θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μη τη βρει το φινάλε της σεζόν στην τελευταία θέση της κατάταξης.

Δύο ώρες αργότερα, η διαφορά ανάμεσα στους δύο κατοίκους του υπογείου έμοιαζε τεράστια, μεγαλύτερη από το τελικό 83-96, σαν να είχε αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός όχι την ουραγό της βαθμολογίας, αλλά κάποιον από τους πρωτοπόρους.

Ο Δημήτρης Πρίφτης παραπονιόταν από την ανάπαυλα κιόλας για το «attitude», για την αγωνιστική συμπεριφορά παικτών που έδειχναν σαν να μην τους νοιάζει τίποτε πια.

«Κάνουμε ζημιά στον εαυτό μας», έλεγε και ξανάλεγε.

Οι απουσίες και οι τραυματισμοί είναι ένα χρήσιμο άλλοθι, αλλά ο φετινός Παναθηναϊκός είχε χάλια μαύρα σαν την αποψινή στολή του, ακόμα και όταν έπαιζε πλήρης.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης, που βγήκε από το αεροπλάνο μεσημεράκι με το κορμί γεμάτο μώλωπες από τη μίνι εποποιία της Κωνσταντινούπολης αλλά βρήκε κουράγιο να παίξει άλλα 26 λεπτά, έμοιαζε ξενερωμένος σαν να επέστρεψε από τα Δαρδανέλλια κολυμπώντας.

Πού θα βρισκόταν ο φετινός Παναθηναϊκός των λεγεωνάριων δίχως τον Έλληνα σέντερ;

Για την κραυγαλέα απουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου δεν γράφω, γιατί θα βρεθούν πάλι φωτεινοί παντογνώστες να μου πουν ότι είναι ...αρνητικός ή, ξέρω γω, στάσιμος.

Ο Πρίφτης προσπαθεί να μετατρέψει κάθε φάση σε μίνι φροντιστήριο, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να εμφυσήσει στους παίκτες του αυτοσυγκέντρωση και πάθος.

Αλλά το κόλπο δεν πιάνει και οι «πράσινοι» κινούνται με αυτόματο πιλότο, εκτός από τις βραδιές που βλέπουν απέναντί τους ασπροκόκκινη ριγέ φανέλα.

Λέτε να οφείλεται σε αυτό η σπουδαία νίκη -και εμφάνιση- της Παρασκευής από του Ερυθρού Αστέρα;

Σχεδόν ίδια ομάδα κατέβασαν και απόψε, αλλά πνίγηκαν σε μια κουταλιά νερό και μια λιθουανική βότκα σαν αυτές που λάτρευε ο Σάρας όταν φορούσε πράσινα.

«Ο έξι φορές πρωταθλητής», έλεγε και ξανάλεγε ο σπίκερ της Euroleague TV. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να χασμουριέσαι.

Τετρακόσια λεπτά να έπαιζαν απόψε Παναθηναϊκός και Ζαλγκίρις, η διαφορά δεν θα έπεφτε σε διψήφιο νούμερο.

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς κάνει ό,τι μπορεί για να περισώσει την προσωπική αύρα του μέσα στα χαλάσματα, ο Παπαγιάννης κολυμπάει αντίθετα με το ρεύμα του βάλτου, αλλά τα καλά νέα τελειώνουν κάπου εκεί.

Πού χάθηκε ο καλός Μέικον που στις εκτυφλωτικές εκλάμψεις του θύμιζε νεαρό Μάικ Τζέιμς;

Πού βρισκόταν ο Σαντ-Ρόος όταν ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν να τραμπουκίσει τον αντίπαλο για να του κόψει τον βήχα;

Πόσα καλάθια δέχθηκε ο Έβανς και πόσα αμυντικά ριμπάουντ έχασε μέσα στον εναέριο χώρο που υποτίθεται ότι είναι το βασίλειό του;

Παγιδευμένος ανάμεσα στις απουσίες και στις απελπισίες, ο Πρίφτης αποφάσισε να ξεκινήσει τον αγώνα με Καββαδά και Μαντζούκα στην αρχική πεντάδα.

Ο Γιούρι Ζντοβτς σημάδεψε τον ζωτικό χώρο του αμουστακου πιτσιρικά, οι παίκτες του έφτασαν εύκολα στο 5-15 που έγινε 10-29 και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος πριν καλά καλά ανοίξει την αυλαία της.

Έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να την παρακολουθήσω προσεκτικά και να την αναλύσω, αλλά μου φαίνεται ότι κάποια στιγμή με πήρε ο ύπνος.

Οι 96 πόντοι της Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ είναι όλη η αλήθεια της βραδιάς συμπυκνωμένη σε έναν αριθμό.

Προσθέτω τη χαώδη διαφορά στα ριμπάουντ (19-32) και συμπεραίνω ότι ο Παναθηναϊκός ούτε μπορούσε ούτε πολυήθελε.

Πώς θα φανεί στους παίκτες που φορούν τα έξι αστέρια, αν μετά την 38 αγωνιστική βρεθούν εγκλωβισμένοι στο μπαλαούρο της βαθμολογίας;

Ο Ζντοβτς, πάντως, ομολόγησε ότι ντρέπεται. Και ας ανέλαβε τη Ζαλγκίρις στα μισά του δρόμου.

Σπεύδω να ξεκαθαρίσω ότι τα διαφαινόμενα DNF των ρωσικών ομάδων δεν μετράνε. Και οι τρεις, άλλωστε, μετρούν ήδη περισσότερες νίκες από όσες θα πετύχει ο πρωταθλητής Ελλάδας στο σύνολο της περιόδου.

Ο Παναθηναϊκός θα τοποθετήσει όλα τα αυγά του στο καλάθι της Basket League, ελπίζοντας να διασκεδάσει εκεί τη μαυρίλα της Ευρώπης.

Για κακή του τύχη, όμως, αν κρίνω από τις πρόσφατες δηλώσεις (Βεζένκοφ κ.α.) ο «αιώνιος αντίπαλος» εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει προτεραιότητα στην Ελλάδα, εξοστρακίζοντας σε δεύτερη μοίρα την Euroleague.

H επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά, όπως τα σήκωναν απόψε οι παίκτες του Παναθηναϊκού όταν έβλεπαν τον παλιόφιλό τους τον «Λέκα» να προελαύνει προς το καλάθι τους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.