Σλούκας: Τι είναι το «spain pick 'n' roll» και πως φτάσαμε στο buzzer beater (vid)

Σλούκας: Τι είναι το «spain pick 'n' roll» και πως φτάσαμε στο buzzer beater (vid)
Το Gazzetta αναλύει τα τελευταία 45'' του ματς μεταξύ Ολυμπιακού κι Εφές εξηγώντας την επιθετική κίνηση των «ερυθρόλευκων», αλλά και την αμυντική τακτική που ακολούθησαν.

Για να επικρατήσεις επί ενός πιο ποιοτικού αντιπάλου θα πρέπει πέραν της τακτικής που έχει χαράξει κάθε προπονητής, να είσαι και συγκεντρωμένος στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μία σπουδαία νίκη επί της Αναντολού Εφές διότι εκτός όλων των άλλων έμεινε συγκεντρωμένος και είχε υπομονή στα τελευταία κρίσιμα δευτερόλεπτα.

Το τρίποντο του Σέιν Λάρκιν για το 82-85 με 45'' να μένουν στο χρονόμετρο έμοιαζε με «μαχαιριά», ήταν ένα σουτ που κόβει τα φτερά της ομάδας που το δέχεται, ωστόσο οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα αντέδρασαν εξαιρετικά.

Η επόμενη επίθεση των «ερυθρόλευκων» εκτελέστηκε με ακρίβεια, υπήρχαν σωστές αποστάσεις και κυρίως ήταν μία κίνηση δουλεμένη αρκετά στην προπόνηση. Το συγκεκριμένο play λέγεται «Spain pic 'n' roll» και περιλαμβάνει τα εξής: Ο γκαρντ παίρνει σκριν από τον ψηλό και στη συνέχεια ο παίκτης που βρίσκεται στο ύψος των βολών κάνει back screen στον ψηλό και βγαίνει να πάρει την μπάλα.

Στη συγκεκριμένη φάση όπως θα δείτε στο βίντεο ο Σλούκας έπαιξε pick 'n' roll με τον Φαλ, ο Ντόρσεϊ περίμενε να κάνει σκριν στον Πλάις, αλλά ο Γερμανός έκανε hedge out και έτσι ο ομογενής γκαρντ του Ολυμπιακού έκανε slip και πήρε την μπάλα εύκολα παίζοντας «iso» (δηλ. ένας εναντίον ενός) τον Μπράιαντ. Σημαντικό ότι άφησε 5.5 δευτερόλεπτα διαφορά μεταξύ χρόνου παιχνιδιού και χρόνου επίθεσης. Ακόμη πιο σημαντικό ότι ο Μπαρτζώκας ήταν ψύχραιμος και δεν ζήτησε να γίνει φάουλ.

Ντόρσεϊ

Στην τελευταία κατοχή της Αναντολού Εφές ο Αταμάν έδωσε την μπάλα στον Μίτσιτς και αυτός με ένα πολύ απλό σκριν, πήρε τον Φαλ πάνω του αφού έγινε αλλαγή στην άμυνα. Ο Σέρβος ήθελε να χτυπήσει στα πόδια τον Γάλλο. Ο Φαλ ακολούθησε την οδηγία που υπήρχε να οδηγούν τον Μίτσιτς αριστερά, αυτός είδε ελεύθερο διάδρομο, έκανε διείσδυση όμως ο Φαλ είχε μείνει σκιά του και τον εμπόδισε να σκοράρει.

Το λάθος του Μίτσιτς ήταν πως εκδήλωσε επίθεση αφήνοντας 9.6 δευτερόλεπτα στον Ολυμπιακό. Βιάστηκε ο Σέρβος αφού αν καθυστερούσε 2-3 δευτερόλεπτα δεν θα άφηνε καθαρό σουτ στους Πειραιώτες.

Ο Σλούκας πήρε το ριμπάουντ και με γρήγορες ντρίμπλες προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγμα στην τουρκική άμυνα προκειμένου να βρει μία kick out πάσα (δηλ. πάσα έξω). Ο ΜακΚίσικ επιτέθηκε στην close out άμυνα του Λάρκιν την ώρα που ο Σλούκας τον αντικατέστησε στη θέση που υποδέχτηκε την πάσα ο Αμερικανός. Ο ΜακΚίσικ με πάσα πίσω (συχνό φαινόμενο στο σύγχρονο μπάσκετ να πασάρει στον παίκτη που έχεις πίσω στην πλάτη σου) βρήκε τον Σλούκα. Αυτός με ψυχραιμία είδε το χρόνο, προσποιήθηκε αποφεύγοντας τον Μοερμάν και χάρισε μία πολύ σημαντική για τη συνέχεια, νίκη στον Ολυμπιακό.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο αναλυτικά τα τελευταία 45'' του παιχνιδιού.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.