Βιλερμπάν - Ερυθρός Αστέρας 69-67: Ανατροπή με αμυντικό ρεσιτάλ (vid)

Ευαγγελος Στελλάκης
Βιλερμπάν - Ερυθρός Αστέρας 69-67: Ανατροπή με αμυντικό ρεσιτάλ (vid)
Η Βιλερμπάν (9-11) ήταν απογοητευτική στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (7-12), όμως στην επανάληψη κατάφερε να γυρίσει «τούμπα» τα δεδομένα, φτάνοντας σε μια σπουδαία ανατροπή με το τελικό 69-67 να υπογράφει το 9ο φετινό της ροζ φύλλο.

Σε ένα ματς όπου οι άμυνες κυριάρχησαν στη συντριπτική πλειοψηφία των λεπτών του, η Βιλερμπάν - χωρίς τον πρώτο της σκόρερ, Έλι Οκόμπο, στη σύνθεση της - κατάφερε να πάρει μια... δια πυρός και σιδήρου νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα.

Οι Σέρβοι πέταξαν στα... σκουπίδια την εξαιρετική τους εμφάνιση στο πρώτο εικοσάλεπτο, με τους Γάλλους να φτάνουν στην ανατροπή χάρη στην βελτίωση τους και στις δύο πλευρές του παρκέ, αλλά και τα αποφασιστικά plays των Κρις Τζόουνς και Πολ Λακόμπ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Στα πρώτα λεπτά οι δύο ομάδες αδυνατούσαν να βρουν επιθετικό ρυθμό (5-8 στο 5'). Οι Σέρβοι ήταν ελαφρώς καλύτεροι και με δύο τρίποντα από Χόλινς και Ουάιτ κατάφεραν να πάρουν τα ηνία (7-15 στο 7'). Το μοτίβο που ήθελε τον Ερυθρό Αστέρα να ελέγχει το ματς και τους Γάλλους να δυσκολεύοται να βρουν πόντους διατηρήθηκε στο υπόλοιπο της εναρκτήριας περιόδου (11-17 στο 10'). Μάλιστα η κατάσταση αυτή απέκτησε ανησχυτική διάρκεια για τους γηπεδούχους (11-21 στο 12') που δίχως Οκόμπο και με τον Τζόουνς σε μετριότατη βραδιά έμοιαζαν ακίνδυνοι. Δύο καλάθια των Νάιτ και Φαλ έδωσαν πνοή στην κατά τα λοιπά δυσκοίλια επίθεση της Βιλερμπάν (20-29 στο 16'). Οι παίκτες του Ράντονιτς, όμως, παρέμειναν στιβαροί αμυντικά και κατάφεραν να πάνε στα αποδυτήρια με διψήφια διαφορά (25-35 στο 20') με πολύτιμες λύσεις των Ντόμπριτς και Ουάιτ. Ήταν ξεκάθαρο πως οι φιλοξενούμενοι είχαν το «πάνω χέρι» για το ροζ φύλλο.

Λακόμπ και Τζόουνς ξεκίνησαν ζεστοί στην επανάληψη και ροκάνισαν γρήγορα (29-35 στο 21') το προβάδισμα του Ερυθρού Αστέρα. Το συγκεκριμένο δίδυμο συνέχισε να σκοράρει, επιβεβαιώνοντας την ανάκαμψη του συνόλου του Πάρκερ (35-37 στο 25'). Την ίδια στιγμή, οι Σέρβοι παρουσίασαν συμπτώματα... Βιλερμπάν του α' μέρους. Ωστόσο το γαλλικό 10-2 ήχησε σαν ξυπνητήρι στα αυτιά τους. Λάζιτς και Μίτροβιτς έκοψαν τη φόρα των γηπεδούχων (35-41 στο 26'), όμως τα δεδομένα ήταν διαφορετικά πλέον, με την Βιλερμπάν να είναι εμφανώς βελτιωμένη και να εξακολουθεί να ασκεί πίεση με τον εξαιρετικό Λακόμπ να φτάνει τους 14 πόντους (41-43 στο 28'). Ο Τζόουνς σκόραρε για τρεις 15'' πριν την λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (49-48 στο 30'), δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του, για πρώτη φορά μετά το τρίτο λεπτό! Η Βιλερμπάν γύρισε το ματς με... συνταγή Ερυθρού Αστέρα, δηλαδή έχοντα ως όπλο της την αποτελεσματική άμυνα.

Στο καθοριστικό δεκάλεπτο, οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πολύ αποφασιστικά και με καλάθια των Ντόμπριτς και Μίτροβιτς βρέθηκαν στο +4 (49-53 στο 32'). Στα μισά της περιόδου, ο Νίκολα Κάλινιτς - ο οποίος δεν είχε γίνει αισθητός στο ματς ως εκείνη τη στιγμή - έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο για να διατηρήσει την ομάδα του μπροστά με πέντε πόντους (56-61 στο 35'). 3'42'' πριν το φινάλε, ο Λακόμπ επανήλθε στο σκοράρισμα, μειώνοντας σε 60-63 σε κρίσιμο σημείο, κατά το οποίο αποβλήθηκε παράλληλα με πέντε φάουλ ο Κάλινιτς. Ο Γκιστ κάρφωσε εντυπωσιακά για το 64-63, 2'47'' πριν το άκουσμα της τελικής κόρνας, με την Βιλερμπάν να προσπερνά με επί μέρους σκορ 8-2. Ο Ράντονιτς κάλεσε άρον άρον τάιμ άουτ. Κι ενώ το ματς είχε αποκτήσει μορφή... μια σου και μια μου (66-65 στο 39'), ο Ουάιτ χρεώθηκε επιθετικό φάουλ στον Λακόμπ στα 69''. Ο Ντόμπριτς με φλόουτερ ισοφάρισε σε 67-67 στα 39'', αλλά ο Τζόουνς στα 26'' έγραψε το 69-67. Η άμυνα της Βιλερμπάν στην τελευταία κατοχή των Σέρβων ήταν εξαιρετική και ανάγκασε τον Ντόμπριτς σε ένα κακό τρίποντο από τα 7 μέτρα. Το ματς έληξε με τους Γάλλους να χαμογελούν τελευταίοι, παρά το κακό τους ξεκίνημα στην αναμέτρηση αλλά και την απουσία του Οκόμπο.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 11-17, 25-35, 49-48, 69-67.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η Βιλερμπάν κατάφερε χάρη στην άμυνα της να περιορίσει αισθητά τον Ερυθρό Αστέρα στο δεύτερο ημίχρονο. Σε συνδυασμό με την επιθετική της άνοδο, αρχικά επέστρεψε στο ματς και στη συνέχεια βρήκε και προβάδισμα. Στην τελευταία επίθεση των Σέρβων, το διαφύλαξε επιτυχώς.

O MVP: Ο Πολ Λακόμπ κουβάλησε στο δεύτερο ημίχρονο την γαλλική ομάδα, πετυχαίνοντας σημαντικά στην οικονομία του αγώνα καλάθια. Ολοκλήρωσε το ματς με 17 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Για άλλη μια φορά φέτος ο Όστιν Χόλινς (5π, 2/6 σουτ σε 14') ήταν... άχρωμος και δεν κατάφερε να επηρεάσει θετικά το παιχνίδι του Ερυθρού Αστέρα. Κακός κι ο Ιβάνοβιτς που έμεινε άποντος με 0/3 σουτ, 0/2 βολές σε 13').

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Στην επανάληψη ο Κρις Τζόουνς ξεμπλόκαρε, βρήκε τον καλό του εαυτό κι ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 17 πόντους και 5 ασίστ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΙΤΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Βιλερμπάν νίκησε παρότι ήταν «άσφαιρη» πίσω από τα 6.75 μέτρα (3/16 τρίποντα, 18.8%).

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Βιλερμπάν των μετά κόπων και βασάνων 25 πόντων στο α' μέρος, ανέκαμψε επιθετικά εν τη απουσία του Οκόμπο και σκόραρε 44 στην επανάληψη.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Το παιχνίδι είχε υψηλή αμυντική ένταση. Οι προπονητές έδωσαν μεγάλη έμφαση στην διαφύλαξη των μετόπισθεν. Ως εκ τούτου ήταν κακό ματς ποιοτικά, όμως είχε σασπένς κι... άγρια ομορφιά. Στο τέλος νίκησε η ομάδα που είχε μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης και πνευματικής ετοιμότητας γενικότερα.

5

4

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.