Μονακό-Μακάμπι 82-76: Οι Μονεγάσκοι «βύθισαν» ακόμα περισσότερο Μακάμπι και Σφαιρόπουλο

Γιώργος Κούβαρης
Μονακό-Μακάμπι 82-76: Οι Μονεγάσκοι «βύθισαν» ακόμα περισσότερο Μακάμπι και Σφαιρόπουλο
Η Μονακό επικράτησε της Μακάμπι με 82-76 και την υποχρέωσε στην 8η σερί της ήττα στην EuroLeague δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τη παραμονή του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην άκρη του πάγκου.

Ήταν που ήταν που ήταν στραβό το κλήμα για την Μακάμπι και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, το... έφαγε και η Μονακό!

Συγκεκριμένα η «ομάδα του λαού» έφτασε αισίως τις οκτώ σερί ήττες στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση (82-76) και από εκεί που ήταν σε θέση ισχύος με 7-3 ρεκόρ, έφτασε στο 7-11 και πλέον τα σύννεφα σκέπασαν για τα καλά τον Έλληνα προπονητή, η παραμονή του οποίου στον πάγκο της Μακάμπι μόνο... σίγουρη δεν πρέπει να θεωρείται όπως ανέφεραν στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα η Μονακό έχει το ίδιο ρεκόρ με την Μακάμπι (7-11) στην πρεμιέρα του β' γύρου της EuroLeague, με τον Μάικ Τζέιμς να τελειώνει το ματς με double double έχοντας 12 πόντους και 13 ασίστ σε 35 λεπτά συμμετοχής, ενώ πρώτοι σκόρερ ήταν οι Άλφα Ντιαλό και Ντονάτας Μοτιεγιούνας οι οποίοι σημείωσαν από 16 πόντους ο καθένας.

Το ματς

Το παιχνίδι δεν διεκδικούσε ιδιαίτερες δάφνες θεάματος στο Πριγκιπάτο και αυτό φάνηκε από το πρώτο δεκάλεπτο και το «φτωχό» 13-15 υπέρ της Μακάμπι. Ένα διάστημα όπου οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο, με την «ομάδα του λαού» να προηγείται με 14-9 στο 9' αλλά στο τελευταίο λεπτό οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πλησιάσουν στο ένα καλάθι. Στη συνέχεια, τα φώτα στράφηκαν πάνω στον Ντέρικ Ουίλιαμς και τα... φοβερά του καρφώματα, προσπαθώντας να δώσει ένταση και (περισσότερο) ενδιαφέρον στο ματς. Παρόλα αυτά το σκηνικό δεν άλλαξε όσον αφορά το σκορ, καθώς η μεν Μακάμπι προσπαθούσε να διατηρήσει το προβάδισμα (22-27 στο 15') αλλά η Μονακό κατάφερνα και επέστρεφε με αποτέλεσμα να πάρει και το προβάδισμα με 32-30 στο 19' έχοντας πραγματοποιήσει επιμέρους 10-3. Το ημίχρονο έκλεισε στο 35-33 με τον Βέστερμαν (8π., 2/2τρ.) να ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του ενώ ο Σκότι Ουίλμπεκιν (11π.) είχε ξεχωρίσει για λογαριασμό της Μακάμπι.

Στη συνέχεια εκείνος που ανέλαβε δράση ήταν ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας (16π., στο 30') ο οποίος ήταν ο κύριος εκφραστής των περισσοτέρων προσπαθειών της ομάδας του με αποτέλεσμα να φέρει για πρώτη φορά τη Μονακό στο +6 (52-46 στο 26') και τη Μακάμπι να δυσκολεύεται πολύ να βρει σκορ στο τελευταίο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου. Κάπως έτσι η Μονακό κατάφερε να προηγηθεί με 56-49 λίγο πριν από τη λήξη του γ' δεκαλέπτου (56-51) καθώς η Μακάμπι κατάφερε να βρει σκορ στο τελευταίο δευτερόλεπτο με κάρφωμα του Τζέιλεν Ρέινολντς. H διαφορά έφτασε και στο +9 για τους Μονεγάσκους με την έναρξη της τελευταίας περιόδου (60-51 και 62-53)! Παρόλα αυτά η Μακάμπι δεν... ήθελε να παραδώσει τόσο εύκολα τα όπλα. Και πάλι με μπροστάρη τον Ουίλμπεκιν πλησίασε στους τέσσερις πόντους (62-58) στο 34' και στον έναν πόντο (67-66 στο 37').

Μάλιστα είχε την ευκαιρία για το προσπέρασμα αλλά οι παίκτες του Σφαιρόπουλου δεν σκόραραν στον αιφνιδιασμό και με σερί 6-0 της Μονακό η διαφορά επέστρεψε στο +7 (73-66) στο 38' και παρά τις προσπάθειες των φιλοξενούμενων, δεν άφησε τη νίκη να ξεφύγει από τα χέρια της.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο σερί 6-0 της Μονακό με το οποίο κατάφερε να μετατρέψει το «ρευστό» 67-66 του 37' σε 73-66 μέσα σε διάστημα ενός λεπτού και έχοντας χάσει η Μακάμπι την ευκαιρία να προηγηθεί για το 67-68 στον αιφνιδιασμό.

Ο MVP: Ο Μάικ Τζέιμς με 12 πόντους και 13 ασίστ ήταν εκείνος που έκανε την (μεγαλύτερη) διαφορά στο ματς.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Μοτιεγιούνας του 3ου δεκαλέπτου (16π.) και ο Ντιαλό της 4ης περιόδου (16π.) συμπλήρωσαν ιδανικά τον Μάικ Τζέιμς.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Κάμερον Τέιλορ έμεινε στο «μηδέν» ενώ τηρουμένων των αναλογιών, ούτε ο Ρέινολντς πρόσφερε τις απαραίτητες βοήθειες στην Μακάμπι.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εξαιρετικό ποσοστό στα δίποντα της Μονακό, καθώς μέτρησε 21/32 σουτ δηλαδή 65,6%.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Δϋσκολα τα πράγματα για την Μακάμπι και το μέλλον του Έλληνα τεχνικού στον πάγκο της ομάδας. Είχε την ευκαιρία για να νικήσει ωστόσο την... πέταξε στην τελευταία περίοδο.

Τα δεκάλεπτα: 13-15, 35-33, 56-51, 82-76