Ζάλγκιρις-Μονακό 98-107: «Απόδραση» από τη ματσάρα του Κάουνας με σούπερ Μάικ Τζέιμς

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ζάλγκιρις-Μονακό 98-107: «Απόδραση» από τη ματσάρα του Κάουνας με σούπερ Μάικ Τζέιμς
Η Μονακό ήταν η μεγάλη νικήτρια επί της Ζάλγκιρις Κάουνας εκτός έδρας με 107-98 στην παράταση, έχοντας σε μεγάλη βραδιά τον Μάικ Τζέιμς (20π., 14ασ.) και μάλιστα στο ντεμπούτο του Σάσα Ομπράντοβιτς στον πάγκο της γαλλικής ομάδας.

Ο Σέρβος προπονητής δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο ντεμπούτο στον πάγκο των Μονεγάσκων!

Με τον Μάικ Τζέιμς να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του έχοντας 20 πόντους με 6/11 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 5/6 βολές, 14 ασίστ και 5 ριμπάουντ σε κάτι λιγότερο από 38 λεπτά συμμετοχής. Εξαιρετικό ματς και από τον Ντουέιν Μπέικον με 19 πόντους και 4 ριμπάουντ, σ' ένα άκρως συναρπαστικό ματς!

Η Μονακό μπορεί να είδε τον Ουλάνοβας να στέλνει το ματς στην παράταση, αλλά στο έξτρα πεντάλεπτο ήταν εκείνη που πάτησε το πόδι στο γκάζι και με επιμέρους 12-3 έφτασε στην τελική επικράτηση επιστρέφοντας παράλληλα και στις νίκες ύστερα από πέντε σερί ήττες.

Ο αγώνας

Στο απόλυτα ισορροπημένο πρώτο δεκάλεπτο (11-11, 5’), ο Τζος Νίμπο (8π.) επιβεβαίωσε γιατί είναι από τους καλύτερους rookies στη φετινή Euroleague μέσα από την κυριαρχία του κάτω από τα καλάθια καθώς για τη Μονακό ο Μάικ Τζέιμς έκανε τα πάντα στην επίθεση με έξι πόντους και τέσσερις τελικές πάσες. Καμία ομάδα δεν κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ (21-22).

Η Μονακό είχε περισσότερες επιλογές στην επίθεση κι αυτό είχε τη σημασία του μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Η Ζάλγκιρις βρήκε μακρινό σουτ από τον Μιλακνις, αλλά οι φιλοξενούμενοι είχαν ακρίβεια στην εκτέλεση από κοντινή απόσταση με τους Ντόντα Χολ, Ντουέιν Μπέικον. Έτσι η Μονακό προηγήθηκε με 32-38 από τα μισά της 2ης περιόδου και κράτησε αυτή τη διαφορά έως το ημίχρονο (43-48).

Τα τρίποντα της Ζάλγκιρις άλλαξαν τη ροή του αγώνα καθώς ο Γιάνις Στρέλνιεκς τα έβαλε μαζεμένα και με επιμέρους σκορ 14-5, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 56-53 (23’). Με δύο διαδοχικά λάθη, ο Μάικ Τζέιμς μουτζούρωσε την εντυπωσιακή εικόνα του με τις δέκα ασίστ, αυτό επωφελήθηκε η Ζάλγκιρις καθώς συνέχισε το επιθετικό κρεσέντο της. Διεύρυνε ακόμη περισσότερο το επιμέρους σκορ της περιόδου (27-13) και στο τέλος αυτής προηγήθηκε με 70-61.

Ο Τζέιμς πήρε την κατάσταση στα χέρια του και η Μονακό επέστρεψε (72-72, 32:30). Ντουέιν Μπέικον και Ρομπ Γκρέι έγιναν παράγοντες του αγώνα, η Ζάλγκιρις προσπάθησε να μείνει στο παιχνίδι μέσα από την ευστοχία της στο μακρινό σουτ (81-82, 35’), αλλά η Μονακό την πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα (85-90, 37:30). Οι φιλοξενούμενοι δεν καθάρισαν το παιχνίδι, έδωσαν ευκαιρίες στους Λιθουανούς (91-92). Εκεί έγινε η φάση του αγώνα καθώς 12’’ πριν το τέλος οι διαιτητές υπέδειξαν αμφισβητούμενο φάουλ στον Κάβανο, στη συνέχεια χρέωσαν και με τεχνική ποινή τον Γιούρι Ζντοβτς και από μία φάση από την οποία η Μονακό θα μπορούσε να μην πάρει τίποτα, άρπαξε δύο πόντους (91-94).

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στη ρουλέτα των βολών για να φτάσουμε 1.2’’ πριν το τέλος. Προηγήθηκε η άστοχη βολή του Γκρέι, το άστοχο σουτ του Λεκάβιτσους για να έρθει ο Ουλάνοβας με φόλοου και να στείλει το παιχνίδι στην παράταση (95-95). Στο έξτρα πεντάλεπτο η Μονακό πραγματοποίησε επιμέρους 12-3 και δεν άφησε κανένα περιθώριο στους γηπεδούχους «καθαρίζοντας» με την υπόθεση της νίκης.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο γρήγορο 6-0 της Μονακό στο ξεκίνημα της παράτασης με το οποίο πήρε διαφορά έξι πόντων (95-101) και ουσιαστικά το μομέντουμ σ' ένα πολύ κλειστό παιχνίδι, το οποίο... ακροβατούσε σε τεντωμένο σχοινί. Επίσης και στο εξαιρετικό ποσοστό που είχαν οι Μονεγάσκοι στα δίποντα με 32/49!

MVP: Ο Μάικ Τζέιμς ήταν μια ομάδα μόνος του έχοντας 20 πόντους, 14 ασίστ και 5 ριμπάουντ!

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Πολύ καλό παιχνίδι από τους Μπέικον (19π., 4ριμπ.) και Ντιαλό (13π., 3/4τρ.)

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Ο Τάι Ουέμπστερ δεν βοήθησε στα 11 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ έχοντας μόλις 1/5 εντός παιδιάς.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Το ντεμπούτο του Σάσα Ομπράντοβιτς, ο οποίος ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την (δεύτερη) θητεία του στον πάγκο της Μονακό.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα εξαιρετικά ποσοστά που είχαν στα δίποντα οι παίκτες των φιλοξενούμενων (32/49 ήτοι 65%) αλλά και το 43% στα τρίποντα με 9/21.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Από τη στιγμή που ο Μάικ Τζέιμς το πήρε πάνω του έχοντας πάρει και... άλλον αέρα από την έλευση του Ομπράντοβιτς, η Μονακό κατάφερε να παρουσιαστεί εξόχως επιθετική στο Κάουνας και να επιστρέψει στις νίκες ύστερα από πέντε συνεχόμενες ήττες.

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 43-48, 70-61, 95-95 (κ.α.), 98-107 (παρ.)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.