Aleksandar Nikolić Hall: Εις το όνομα του προφέσορα

Γιάννης Σταυρουλάκης
Aleksandar Nikolić Hall: Εις το όνομα του προφέσορα
Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει απόψε (9/12, 20:00) τον Ερυθρό Αστέρα στο Aleksandar Nikolić Hall, ένα γήπεδο που η ιστορία του απλώνει τις τελευταίες πέντε δεκαετίες και περιλαμβάνει μεγάλες στιγμές του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Tο 1950 οι Γιουγκοσλάβοι μάθαιναν τα βασικά του μπάσκετ από Βούλγαρους, Ούγγρους και Τσέχους προπονητές που βρέθηκαν για τον σκοπό αυτό στο Βελιγράδι. Από εκείνη τη φουρνιά βγήκε ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και άρχισαν να ξεμυτίζουν οι πρώτοι πραγματικά σπουδαίοι κόουτς. Κορωνίδα, βέβαια ήταν ο Αλεκσάνταρ «Άτσα» Νίκολιτς, που το σχέδιό του για την παραγωγή προπονητών και, κατά συνέπεια, παικτών συνεχίζει να τηρείται ευλαβικά. Ο προφέσορ του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ έφυγε από τη ζωή το 2000 όμως οι προφητείες και οι γραφές του παραμένουν για να θυμίζουν πώς άρχισε αυτή η ανεξάντλητη εξαγωγή προπονητών και πώς συνεχίζεται, με αποκορύφωμα το περιώνυμο και… χιλιοτραγουδισμένο αργότερα από τον Γιάννη Ιωαννίδη, σερβικό λόμπι. «Δεν υπάρχει καμία μαφία και κανένα λόμπι! Το μόνο που υπάρχει είναι μια απίστευτη σχολή μπάσκετ!» διερρήγνυε τα ιμάτιά του ο Σβέτισλαβ Πέσιτς.

Οι Γιουγκοσλάβοι, λοιπόν γαλουχήθηκαν στα προπονητικά μυστικά με τον Άτσα Νίκολιτς, που συνήθιζε να γράφει μια φορά στον μαυροπίνακα και μετά να σβήνει τις πληροφορίες. Όποιος ρώταγε, επειδή δεν πρόλαβε ή δεν κατάλαβε καλά, δεν έκανε. Πιθανότατα όχι ο σωστός τρόπος εκπαίδευσης προπονητών, όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι βγήκαν «αλεπούδες» στους πάγκους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά σε εκείνους που άντεξαν. Από το 2016 η θρυλική Hala Pionir, το πιο διάσημο γήπεδο μπάσκετ στο Βελιγράδι μετονομάστηκε προς τιμήν του προφέσορα σε Aleksandar Nikolić Hall, τιμώντας τον κορυφαίο προπονητή στην ιστορία του μπάσκετ στη Γιουγκοσλαβία. Εκείνον που στάθηκε στο πλευρό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στα πρώτα προπονητικά βήματα του Ζοτς στην Παρτίζαν, δουλεύοντας για μια διετία με τον τότε rookie κόουτς και νυν πολυνίκη προπονητή στην ιστορία της EuroLeague.

«Πέρασα δυο χρόνια στο πλευρό του και δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως πήρα τη σωστή απόφαση έπειτα από τον πρώτο χρόνο μου στην Παρτίζαν που κερδίσαμε τα πάντα, όταν αποφάσισα να μείνω άλλη μια χρονιά ενώ είχα προτάσεις. Επειδή ακριβώς θα είχα τη δυνατότητα να δουλέψω ξανά με τον Άτσα Νίκολιτς. Ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής μου» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Gazzetta ο Ομπράντοβιτς για τον Νίκολιτς.

Το γήπεδο που φέρει το όνομα του προφέσορα κατασκευάστηκε το 1973 και βρίσκεται στον δήμο Παλίλουλα του Βελιγραδίου, τον μεγαλύτερο δήμο της πρωτεύουσας της Σερβίας κοντά στο κέντρο της πόλης που περιλαμβάνει επίσης κάποιες περιοχές στη δυτική πλευρά του Δούναβη. H χωρητικότητά του είναι 8.000 θεατές, αποτελώντας την ιστορική έδρα του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτίζαν. Μάλιστα τα γραφεία του Ερυθρού Αστέρα βρίσκονται από πέρσι στο Aleksandar Nikolić Hall, αποχωρώντας από το Πάρκο Kalemegdan έπειτα από πολλά - πολλά χρόνια. Το γήπεδο καταλαμβάνει 2.500 τετραγωνικά μέτρα και χαρακτηρίστηκε αρχικώς ως τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής στο μεταμοντερνιστικό Βελιγράδι. Το πρώτο μεγάλο τουρνουά που φιλοξένησε η Hala Pionir ήταν η τελική φάση του EuroBasket 1975, εκεί όπου η Γιουγκοσλαβία κατέκτησε αήττητη το χρυσό μετάλλιο με επτά νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, έχοντας στο ρόστερ της παίκτες όπως ο Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, ο Κρέζιμιρ Τσόσιτς και ο Μίρζα Ντελίμπασιτς.

Ακολούθησε ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1976-77, με τη Μακάμπι να κατακτά τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της στον συγκλονιστικό τελικό με τη Βαρέζε, επικρατώντας με 77-78. Το 1998 η Ζαλγκίρις πανηγύρισε στη Hala Pionir το Κύπελλο Σαπόρτα στον τελικό με τη Στεφανέλ Μιλάνο του Γιώργου Σιγάλα και του Νάντο Τζεντίλε ενώ η ιστορική αρένα του Βελιγραδίου φιλοξένησε το 16ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο. Επίσης, το 2005 διεξήχθησαν οι αγώνες του Γ' ομίλου του EuroBasket όπου εν τέλει η Ελλάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Προ διετίας, πραγματοποιήθηκε η ολική ανακαίνιση του κλειστού που κόστισε συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ, αντικαθιστώντας μεταξύ άλλων το παρκέ και τα καθίσματα, εκσυγχρονίζοντας το σύστημα εξαερισμού και αυξάνοντας τη χωρητικότητα. Επίσης, έξω από το γήπεδο τοποθετήθηκε μια πλακέτα με το όνομα του Αλεκσάνταρ Νίκολιτς.

Εξάλλου, η σερβική ομοσπονδία μπάσκετ παραχώρησε το ιστορικό γήπεδο στη διάθεση των αρμόδιων αρχών για να υποδεχθεί ασθενείς με κορονοϊό στο πρώτο κύμα της πανδημία...