Ο Τζέιμς, ο Μεσίνα, το e-mail και η… καλή αντάμωση

Ο Τζέιμς, ο Μεσίνα, το e-mail και η… καλή αντάμωση
Μάικ Τζέιμς και Έτορε Μεσίνα θα ανταμώσουν στο Πριγκιπάτο λίγους μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του περίφημου e-mail μέσω του οποίου αποτράπηκε μια θυελλώδης σχέση, σαν αυτές που συνηθίζει να έχει ο Αμερικανός γκαρντ με τους προπονητές με τους οποίους συνεργάζεται.

Βάσει λογικής, είναι αδύνατο να «χτιστεί» μια θυελλώδης σχέση όταν η επαφή των άμεσα εμπλεκομένων περιορίζεται σε μόλις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες κι ένα e-mail. Κι όμως, η περίφημη σχέση μεταξύ του προπονητή της Αρμάνι Μιλάνο, Έτορε Μεσίνα και του Μάικ Τζέιμς διατηρήθηκε στα… πρωτοσέλιδα για σχεδόν δύο χρόνια, παρότι οι δύο άνδρες δεν αντάλλαξαν δα πολλές κουβέντες, περιορίστηκαν περισσότερο στα βασικά στοιχεία που απαιτείται να διευκρινιστούν για την έκδοση ενός διαζυγίου, το οποίο δεν ήταν συναινετικό, αλλά ταραχώδες. Επί τούτου φρόντισε ο ίδιος ο βραχύσωμος γκαρντ μέσω της έντονης δράσης του στα social media και η αλήθεια είναι ότι (μας) μπέρδεψε πολύ έως ότου έρθει η σπουδαία αποκάλυψη από την Gazzetta dello Sport με τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου του e-mail το οποίο (στα μάτια της κοινής γνώμης) στοιχειοθέτησε την δικαίωση των ισχυρισμών του Ιταλού προπονητή.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, στη ζυγαριά δεν μπαίνει το αστείρευτο ταλέντο του έμπειρου γκαρντ που στο κάτω-κάτω της γραφής είναι ο 9ος σκόρερ στην ιστορία της Euroleague με 2.889 πόντους και σχεδόν μισούς αγώνες σε σχέση με την πλειοψηφία των περισσοτέρων που βρίσκονται μπροστά του στη σχετική λίστα. Κανείς δεν αμφισβήτησε την ικανότητά του, εξαιρουμένου του «πατριάρχη» του ιταλικού μπάσκετ Σάντρο Γκάμπα, ο οποίος είχε ξεσπάσει εναντίον του μετά από εκείνον τον οδυνηρή αποκλεισμό της Αρμάνι Μιλάνο από τη Σάσαρι στα Playoffs της σεζόν 2018-19 καθώς (ούτε λίγο, ούτε πολύ) διέκρινε ότι ο Τζέιμς έπαιζε για την πάρτι του και όχι για την ομάδα. Εκ του αποτελέσματος αυτό διαπίστωσε και ο Έτορε Μεσίνα, απλά το λάνσαρε σε περιτύλιγμα την ημέρα που αποφάσισε την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, συνυπολογίζοντας προφανώς και το κλειστό συμβόλαιο του παίκτη.

Ο Μεσίνα το είχε πει αλλά λίγοι το κατάλαβαν

Εμμέσως πλην σαφώς, ο Σάντρο Γκάμα είχε πει ότι ο Μάικ Τζέιμς δεν δίνει την μπάλα από το δεξί στο αριστερό. Στην επίσημη παρουσίασή του από την Αρμάνι το καλοκαίρι του 2019, περιγράφοντας την ομάδα που ήθελε να δημιουργήσει, ο Έτορε Μεσίνα είχε πει ότι… «θέλω να παίζουμε άμυνα σαν τρελοί, να πασάρουμε στην επίθεση και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη». Το πρώτο στοιχείο δεν είναι από τα πλέον αντιπροσωπευτικά του Μάικ Τζέιμς. Διαθέτει το δεύτερο αρκεί να νιώθει καλά, ενώ το τρίτο τον χαρακτηρίζει αλλά πολλές φορές υπερβαίνει τους άγραφους κανόνες του ομαδικού μπάσκετ. Επί της ουσίας, τότε έγινε αντιληπτό ότι το πλάνο του πολύπειρου Ιταλού τεχνικού δεν περιλάμβανε το όνομα του Μάικ Τζέιμς, ασχέτως της δέσμευσής του τελευταίου γι’ ακόμη έναν χρόνο. Κι έτσι… έπεσαν τα τηλέφωνα για να ακολουθήσει ο σύγχρονος τρόπος συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων στο ενδεχόμενο εκτροχιασμού μιας κατάστασης και δημιουργίας ανάγκης παροχής αποδείξεων. Κάποτε ήταν το φαξ, πλέον είναι το e-mail.

Ο Μεσίνα

«Άλλα μου είχες πει»

Οι γνώστες της όλης υπόθεσης επέλεξαν τη γλώσσα της σιωπής όταν μέσω τοποθετήσεών του στα social media ο Μάικ Τζέιμς κατηγόρησε τον Μεσίνα για αλλαγή στάσης. «Μου είχε πει ότι θα είμαι σημαντικό κομμάτι της Αρμάνι», είπε ο Τζέιμς. Ο Ιταλός τεχνικός δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, προς υπεράσπισή της τιμής του απλά επισήμανε ότι «είχα ενημερώσει τον Τζέιμς πως δεν τον υπολογίζω». Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο Αμερικανός έριχνε επιπλέον λάδι στη φωτιά αλλά κανείς από την Αρμάνι δεν είχε τη διάθεση να ακολουθήσει, για να φτάσουμε στην περασμένη άνοιξη και στην αποκάλυψη του περιβόητου e-mail, μέσω του οποίου έπεσαν οι τίτλοι τέλους στην όλη ιστορία και αποδείχθηκε ότι ο Μεσίνα είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στον παίκτη. Αναγνωρίζοντας την μπασκετική ικανότητά του αλλά και καταθέτοντας την αμφιβολία του για την ανταπόκριση του παίκτη στους κανόνες (πειθαρχίας) που διέπουν κάθε ομάδα. Με λίγα λόγια, του έγραψε ξεκάθαρα ότι βάσει των παραπτωμάτων στα οποία είχε υποπέσει και στο παρελθόν, αδυνατούσε να πιστέψει ότι θα πειθαρχούσε και για να αποφευχθούν οι προστριβές, το διαζύγιο ήταν η καλύτερη λύση.

Κι έτσι μια σχέση «τελείωσε» εν τη γενέσει της

Η ιστορία έγραψε ότι οι δύο πλευρές κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης η οποία τελικώς βρέθηκε με την καταβολή μέρους του συμβολαίου της επόμενης χρονιάς. Ο Μεσίνα, προφανέστατα, έκρινε από το «βεβαρημένο» παρελθόν του Αμερικανού αλλά και από τα στοιχεία που συγκέντρωσε μέσα από επικοινωνίες που είχε με πρόσωπα τα οποία είχαν συνεργαστεί με τον Τζέιμς. Βέβαια, αρκετά περιστατικά ήδη είχαν δει το φως της δημοσιότητας αποδεικνύοντας ότι ο χαρισματικός παίκτης είναι και εξαιρετικά δύσκολος χαρακτήρας. Για παράδειγμα, εκείνο το επεισόδιό του με τον Αργύρη Πεδουλάκη σε προπόνηση του Παναθηναϊκού και με τη τζαμαρία που… κατέβηκε προκαλώντας τραυματισμό στο χέρι, αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον Έλληνα τεχνικό. Στη δε χώρα των Βάσκων, ήταν κοινό μυστικό ότι η σχέση μεταξύ Βέλιμιρ Περάσοβιτς και Μάικ Τζέιμς στην Μπασκόνια δεν ήταν δα και η πιο εύκολη. Ο δε Σιμόνε Πινιατζιάνι, μεταξύ πολέμου και ανακωχής με όρους υπέρ του παίκτη, επέλεξε το δεύτερο. Γι’ αυτό Μεσίνα επέλεξε να τραβήξει μια γραμμή, πριν αρχίσει η συγγραφή ενός βιβλίου, σαν αυτό που πιθανόν να γραφεί για τη σχέση του παίκτη με τον Δημήτρη Ιτούδη. Σε τελική ανάλυση, δεν τον μείωσε ως αθλητή και βάσει παρελθόντος, οι αμφιβολίες του ήταν δικαιολογημένες.

Ο Τζέιμς

Τα παιχνίδια και η κατάπαυση πυρός

Από εκείνο το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2019, οι δύο άνδρες αντάμωσαν τρεις φορές και τώρα προετοιμάζονται για την τέταρτη καθώς η Μονακό θα φιλοξενήσει την Αρμάνι Μιλάνο. Οι ίδιοι γνωρίζουν τις σκέψεις που έχουν στο μυαλό τους, αν υφίσταται διάθεση ρεβανσισμού που το πιθανότερο είναι να υπάρχει καθώς πρόκειται για δύο ισχυρές προσωπικότητες με εξαιρετικά έντονο το αίσθημα του ανταγωνισμού. Στις συναντήσεις που προηγήθηκαν, ο Τζέιμς φρόντισε να αποδείξει ότι ανταποκρινόταν στο δεύτερο κριτήριο του Μεσίνα (από τα τρία που είχε πει όταν παρουσιάστηκε) καθώς μοίρασε 27 ασίστ σε τρία παιχνίδια. Σκόραρε επίσης 58 πόντους αλλά με χαμηλότατο ποσοστό αποτελεσματικότητας (33%, 18/54 σουτ). Στις δύο, έφυγε με ψηλά το κεφάλι από το παρκέ.