Μιλουτίνοφ στο Gazzetta: «Το τρίποντο του Σπανούλη στο ΟΑΚΑ, δεν ξεχνιέται»

Μιλουτίνοφ στο Gazzetta: «Το τρίποντο του Σπανούλη στο ΟΑΚΑ, δεν ξεχνιέται»
Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ μιλάει στο Gazzetta, λίγες ώρες πριν την αποψινή (19.00) μάχη της ΤΣΣΚΑ με τους «πράσινους», για το... Όσκαρ ατυχίας που έχει χαρακτηρίσει την πορεία του στην Μόσχα, αποκαλύπτει το «αιώνιο» ντέρμπι που δεν θα ξεχάσει και δηλώνει φίλαθλος του Ολυμπιακού.

Στην πρώτη του χρονιά στην ρωσική πρωτεύουσα, βίωσε με έντονα συμπτώματα τον κορωνοϊό και μόλις άρχιζε να βρίσκει ρυθμό και να επιβάλλει την κυριαρχία του μέσα στην ρακέτα, ένας σοβαρός τραυματισμός στον ώμο, τον έθεσε νοκ-άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν, με αποτέλεσμα να απουσιάσει από το Final 4 της Κολωνίας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στο εναρκτήριο παιχνίδι της Euroleague με την Αρμάνι, αποχώρησε με έντονους πόνους στο γόνατο πριν καν συμπληρωθούν 3 λεπτά. O Σέρβος σέντερ της ΤΣΣΚΑ αποχώρησε υποβασταζόμενος αλλά ευτυχώς απέφυγε την σοβαρή ζημιά και η διάγνωση (μερική ρήξη πλάγιου έσω συνδέσμου) τον κράτησε εκτός για περίπου επτά εβδομάδες.

Ο λόγος για τον παλιό μας γνώριμο, Νίκολα Μιλουτίνοφ, που εδώ και τρεις αγωνιστικές έχει επιστρέψει στην αγωνιστική δράση και απόψε (19.00) κόντρα στον Παναθηναϊκό, ετοιμάζεται να πάρει περισσότερο χρόνο από τα 8,5 λεπτά κατά μέσο όρο που παίξει φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών.

Το Gazzetta επικοινώνησε μαζί του μετά την χθεσινοβραδινή προπόνηση και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για την δύσκολη εμπειρία των συνεχόμενων τραυματισμών, το μέτριο εφετινό ξεκίνημα της ομάδας του, το συναπάντημα με τον Παναθηναϊκό και τις θύμησες που του ξυπνάει. Το συναίσθημα που τον ενώνει με τον Ολυμπιακό, το εξαιρετικό ξεκίνημα των «ερυθρολεύκων» και το "πνευματικό πρόβλημα" που - κατά την άποψή του - δεν υπάρχει στα ντέρμπι με τους «πράσινους».

H πρώτη σου χρονιά στην Μόσχα συνοδεύτηκε από πολλές ατυχίες. Στην αρχή ο covid-19 που σου στέρησε μερικά παιχνίδια, στην συνέχεια ένας τραυματισμός στον ώμο σου στέρησε την δυνατότητα να τελειώσεις την σεζόν και να βοηθήσεις την ομάδα σου στο Final 4. Φέτος ήσουν άτυχος στο πρώτο ματς του Μιλάνου, αλλά ήδη έχεις επιστρέψει και σιγά-σιγά ανεβάζεις ρυθμούς. Πόσο δύσκολη πνευματικά είναι η διαδικασία της αποθεραπείας που περνάει ένας επαγγελματίας αθλητής και πόσο πιστεύεις ότι σε ωρίμασε όλη αυτή η δύσκολη περίοδος;

«Σίγουρα η περίοδος πίσω μου δεν ήταν εύκολη και ήταν πολύ απαιτητική. Εκείνες τις στιγμές είχα την υποστήριξη όλου του συλλόγου, του ιατρικό επιτελείου, του προέδρου, της διοίκησης και φυσικά της οικογένειας μου, οπότε ήμουν ψυχικά δυνατός και προσπάθησα να έχω όσο πιο θετική ενέργεια γινόταν. Το μπάσκετ είναι τέτοιο άθλημα που οι τραυματισμοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι, δυστυχώς, και ελπίζω ειλικρινά ότι με αυτόν τον τελευταίο τραυματισμό κόντρα στην Αρμάνι να «έκλεισα οριστικά αυτό τον κύκλο» και ότι από εδώ και στο εξής θα είμαι 100% υγιής.»

Σε τι κατάσταση είσαι πλέον και πόσο έτοιμος αισθάνεσαι να πάρεις περισσότερο χρόνο, απέναντι σε έναν φορμαρισμένο ψηλό όπως ο Γιώργος Παπαγιάννης;

«Νιώθω καλά και είναι σημαντικό που είμαι ξανά στο γήπεδο. Απέχω πολύ από το 100% των ικανοτήτων μου, αλλά δίνω τον καλύτερό μου εαυτό καθημερινά. Ανυπομονώ για κάθε παιχνίδι, κάθε ομαδική και ατομική μονομαχία, συμπεριλαμβανομένων των σέντερ του Παναθηναϊκού.»

Πως βλέπεις το ματς με τον Παναθηναϊκό, που πραγματοποιεί το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία του στην Euroleague, αλλά προέρχεται από μία μεγάλη νίκη στο ΣΕΦ, η οποία τον απελευθέρωσε και αυτό φάνηκε και κόντρα στην Ζενίτ;

«Το παιχνίδι δεν θα είναι εύκολο. Είναι αλήθεια ότι αυτός δεν είναι ο Παναθηναϊκός που έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε, αλλά χωρίς να μπαίνουμε στα προβλήματά που προφανώς αντιμετωπίζουν, πρόκειται για μία έμπειρη και επικίνδυνη ομάδα με πολύ καλές μονάδες. Οι νίκες επί του Παναθηναϊκού και επί της Ζενίτ το αποδεικνύουν. Πρέπει να είμαστε στο επιθυμητό επίπεδο της επιθετικότητάς μας, να έχουμε την απαιτούμενη πειθαρχία και να δώσουμε το 100% προσπάθειας μας για να κερδίσουμε.»

Θεωρείς πλασματική την έως τώρα βαθμολογική θέση του Παναθηναϊκού και πιστεύεις ότι θα αλλάξει σύντομα και θα διεκδικήσει είσοδο στα playoffs;

«Πιστεύω ότι είναι ακόμα αρκετά νωρίς στη σεζόν και όλες οι ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν την είσοδο στα playoffs.»

Ποιο ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό σου έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη;

«Κάθε “αιώνιο” ντέρμπι ήταν ξεχωριστό για μένα λόγω της έντασης, του πάθους, του συναισθήματος, της πίεσης και όλων των άλλων των υπόλοιπων ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν αυτές τις αναμετρήσεις. Όντας παίκτης και φίλαθλος του Ολυμπιακού, βιώνω κάθε ντέρμπι στο 100% και ανεξάρτητα από την προσωπική μου απόδοση, απολάμβανα κάθε νίκη με όλη μου την καρδιά στενοχωριόμουν πολύ σε κάθε ήττα. Αν πρέπει να διαλέξω ένα παιχνίδι, θα ήταν o 4ος τελικός του 2016, με το νικητήριο τρίποντο του Σπανούλη!»

Πάμε στην ομάδα σας τώρα. Που οφείλεται το μέτριο έως άσχημο ξεκίνημα της ομάδας σας; Στα οκτώ χρόνια του Δημήτρη Ιτούδη, η ΤΣΣΚΑ δεν είχε ποτέ 5 ήττες σε 12 ματς. Είναι θέμα της ομοιογένειας και της «χημείας» που ψάχνετε να βρείτε ή οφείλεται και σε μία Euroleague που φέτος δείχνει πιο ανταγωνιστική από ποτέ;

«Σίγουρα δεν είναι η χημεία γιατί την έχουμε. Ολόκληρος ο σύλλογος ζει και αναπνέει ως ένα, ξεκινώντας από την κορυφή μέχρι την βάση. Απλά σαν συλλόγος βιώσαμε πολλές άτυχες καταστάσεις, δεν είμαστε ποτέ πλήρεις, ούτε μία προπόνηση μαζί. Όμως, η σεζόν είναι αρκετά μεγάλη για να διορθώσουμε το κακό ξεκίνημα και να επιστρέψουμε στην θέση που αξίζουμε να είμαστε.»

Πέρυσι δεν έπαιξες στο ΣΕΦ και φέτος δεν αγωνίστηκες στον αγώνα της Μόσχας με τον Ολυμπιακό. Στην τρέχουσα σεζόν η πρώην σου ομάδα είναι από τις πιο βελτιωμένες ομάδες. Κατ' αρχάς συμφωνείς και κατά δεύτερον αν πιστεύεις ότι έχει “πνευματικό” πρόβλημα όταν αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό;

«Ο Ολυμπιακός παίζει καλό μπάσκετ φέτος. Έχει μεγάλο βάθος στο ρόστερ, μεγάλο rotation, μία ιεραρχία που είναι σεβαστή και καλή “χημεία”. Το καλό ξεκίνημα δεν αποτελεί έκπληξη για μένα. Όσο για τα ματς με τον Παναθηναϊκό; Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποιο “πνευματικό πρόβλημα”. Ήταν μόνο ένα από τα πολλά ντέρμπι αυτής της σεζόν...»

Βλέπουμε ολοένα και περισσότερους συλλόγους να παραχωρούν παίκτες του για τις Εθνικές ομάδες στα “παράθυρα”. Θεωρείς ότι το καλοκαίρι πρέπει το καλεντάρι της διοργάνωσης να καταρτιστεί χωρίς αγώνες στις ημερομηνίες που γίνονται τα προκριματικά; Πιστεύεις ότι έχει φτάσει η ώρα να δοθεί μία λύση σε αυτό το πρόβλημα;

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το πρόγραμμα είναι πραγματικά δύσκολο και πολύ σκληρό για τους παίκτες. Προσωπικά θέλω πάντα να παίζω για τον σύλλογο και τη χώρα μου. Η εύρεση λύσης δεν εξαρτάται από εμάς τους παίκτες, αλλά από άλλους ανθρώπους, που ελπίζουμε ότι θα είναι υπεύθυνοι και θα πάρουν την καλύτερη απόφαση-λύση για το μπάσκετ.»


@Photo credits: INTIME