EuroLeague: Η δύσκολη προσαρμογή των πρώην NBAers (vids)

EuroLeague: Η δύσκολη προσαρμογή των πρώην NBAers (vids)
Το Gazzetta «φωτίζει» πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα παικτών ευγνωσμένης αξίας από τα ρόστερ των ομάδων της εφετινής EuroLeague, οι οποίοι παρότι έχουν πίσω τους υψηλό μπασκετικό υπόβαθρο, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα πρωτόγνωρα γι' αυτούς δεδομένα του ευρωπαϊκού παιχνιδιού.

Η προσαρμογή των αθλητών σε ένα διαφορετικό αγωνιστικό περιβάλλον αλλά και μέρος γενικότερα, σε σχέση με τα όσα είχαν συνηθίσει, είναι συχνά ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Ο χρόνος που απαιτείται για την διαδικασία της προσαρμογής ποικίλει από παίκτη σε παίκτη κι είναι πάντοτε ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, πάντως σίγουρα όχι κάτι "flat" και μονοδιάστατο.

Έχουμε δει ανά τα χρόνια εκατοντάδες αθλητές να ξεπερνούν με... το καλημέρα το λεγόμενο «κάθε αρχή και δύσκολη». Άλλοι πάλι, δεν εμφανίζονται το ίδοι άνετοι και προκειμένου να αρχίσουν να αποδίδουν με βάση τις δυνατότητες τους, χρειάζονται καιρό κι... υπομονή.

Το Gazzetta εντοπίζει τους πέντε πρώην NBAers που δυσκολεύονται στη νέα σελίδα της καριέρας τους στην Ευρώπη, τη στιγμή που το πρώτο «κόψιμο» είναι ήδη γεγονός.

Όου Τζέι Μέγιο (Ούνικς Καζάν)

Ο 34χρονος γκαρντ υπήρξε χαρισματικός σκόρερ στα παρκέ του ΝΒΑ από το 2008 έως το 2016, μετρώντας κατά μέσο όρο 13.8 πόντους με 38% στα τρίποντα σε 547 ματς. Φόρεσε τις φανέλες των Μπακς, Μάβερικς και Γκρίζλις και σε όλες του τις ομάδες υπήρξε πολύτιμος επιθετικά.

Παρά το «βαρύ» βιογραφικό του και την δεδομένη του ποιότητα, μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει κάτι το ιδιαίτερο ως μέλος της Ούνικς. Σε 4 ματς της EuroLeague, ο βετεράνος Μέγιο σημειώνει 2 πόντους ανά 9:26 λεπτά, έχοντας συνολικά 4/11 σουτ εντός πεδιάς και γενικά «φτωχές» παρουσίες. Αναζητά ένα πραγματικά καλό ματς για να... ξεμπουκώσει και να τονωθεί το ηθικό του, όντας πάντως γρανάζι μιας ομάδας που διαθέτει ήδη στις τάξεις της αρκετούς παίκτες που επιζητούν να έχουν για αρκετή ώρα την μπάλα στα χέρια τους (Χεζόνια, Μπράουν, Κέιναν).

Σίγουρα υπάρχει το ελαφρυντικό πως άργησε να έρθει, με αποτέλεσμα να χάσει τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν, ενώ φυσικά δεν έχει κάνει και προετοιμασία με την ομάδα του κόουτς Περάσοβιτς. Όπως και να 'χει, ο Μέγιο δεν έχει... πάρει μπρος και δείχνει πως θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να είναι έτοιμος και να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.

Κένεθ Φαρίντ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)

Ο 32χρονος φόργουορντ-σέντερ των 478 εμφανίσεων στον «μαγικό κόσμο» υπέγραψε στην «ομάδα του στρατού» ακριβώς έναν μήνα πριν, όμως σε αυτό το διάστημα της παρουσίας του στην Μόσχα δείχνει να βρίσκεται αρκετά πιο πίσω, συγκριτικά με τους νέους του συμπαίκτες.

Ο Δημήτρης Ιτούδης τον έχει χρησιμοποιήσει τέσσερις φορές (2π, 2.8ρ ανά 6:24') στην EuroLeague, αλλά οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν μια μονάδα που θα πρέπει να ανεβάσει κατά πολλή την απόδοση του στα επόμενα παιχνίδια, προκειμένου να εδραιωθεί στο ροτέισον.

Ο άλλοτε παίκτης των Νάγκετς, Νετς και Ρόκετς και πρωταθλητής κόσμου με τις ΗΠΑ το 2014 αναζητά... πατήματα και ρυθμό και δείχνει διάθεση ως προς την κατανόηση της ευρωπαϊκής προσέγγισης του παιχνιδιού. Είναι βέβαιο πως δεν είναι κακός παίκτης, απλά το δίμηνο συμβόλαιο του εκπνέει σε έναν μήνα και καλείται να αρχίσει να δείχνει ουσιώδη πράγματα.

Γιόγκι Φέρελ (Παναθηναϊκός)

Έγινε παίκτης των πρασίνων το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, έχοντας πίσω του μια καριέρα πέντε ετών στο ΝΒΑ με 259 εμφανίσεις στο αξιόλογο βιογραφικό του, κατά τις οποίες κατέγραψε 7.7 πόντους συν 2.3 ασίστ κατά μέσο όρο ανά 20 λεπτά παρουσίας.

Ο βραχύσωμος γκαρντ από την Ιντιανάπολις δεν έχει βρει ακόμη ρυθμό με το «τριφύλλι», με την δράση του να περιορίζεται στα 8:28' μετά από 4 συμμετοχές (1.3π, 2.3α, 1ρ) στην EuroLeague. Στην περίπτωση του Φέρελ, τα ματς της Basket League θα ήταν χρήσιμα, καθώς θα τον βοηθούσαν να μάθει καλύτερα τη νέα του ομάδα αλλά και γενικότερα τα ευρωπαϊκά... ήθη κι έθιμα. Ίσως το ένα ματς ανά εβδομάδα, να μην τον βοηθά να επιταχύνει την προσαρμογή του.

Ο έμπειρος point-guard αποκτήθηκε για να αναβαθμίσει την περιφερειακή γραμμή της ομάδας του Δημήτρη Πρίφτη, αλλά όπως φαίνεται οι πρώτες του μέρες στην Γηραιά Ήπειρο δεν είναι εύκολες, σε αγωνιστικό επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη και την μετριότατη εικόνα του Κέντρικ Πέρι αναφορικά με την κάλυψη των καθηκόντων του «άσου» της πράσινης πεντάδας, τόσο το τεχνικό τιμ του «εξάστερου», όσο κι ο ίδιος ο αθλητής, καλούνται να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψουν πραγματικά αγωνιστικά οφέλη από τη συνεργασία τους.

Τρόι Ντάνιελς (Αρμάνι Μιλάνο)

O 30χρονος εκτελεστής ήταν μια από τις ηχηρές καλοκαιρινές μεταγραφές των Λομβαρδών, καθώς είχε είναι background επτά σεζόν και 339 αγώνων στο ΝΒΑ, με επτά διαφορετικούς συλλόγους (6.6π, 40% τριπ., 1.3ρ). Για να είμαστε δίκαιοι, ήταν αρκετά άτυχος στην pre-season, μιας κι ένας τραυματισμός στα μέσα Σεπτέμβρη του... έκοψε τη φόρα κάπως απότομα.

Επέστρεψε ύστερα από έναν μήνα στα πιτς, αλλά δείχνει στα πρώτα του τέσσερα ματς (4π, 8:18') πως ακόμη δεν είναι έτοιμος να κάνει την διαφορά. Είχε μια... έκλαμψη κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (12π, 4/7 σουτ), ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει «αναπόσπαστο» κομμάτι του ροτέισον.

Οι πολύ καλές εμφανίσεις των Σιλντς και Χολ στο backcourt των κόκκινων ως τώρα στη σεζόν, προσφέρουν την πολυτέλεια στον κόουτς Μεσίνα να κάνει υπομονή με την περίπτωση του Ντάνιελς, προσφέροντας του πίστωση χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, ο έμπειρος περιφερειακός που φημίζεται για την εκτελεστική του δεινότητα πίσω από τα 6.75 μέτρα πρέπει να ρολάρει, καθώς μη ξεχνάμε πως πρόσφατα τέθηκε νοκ-άουτ ο Μάλκολμ Ντιλέινι, περιορίζοντας τις λύσεις στις θέσεις των γκαρντ. Όπερ σημαίνει πως η άνοδος του Ντάνιελς είναι επιτακτική.

Εμάνουελ Μούντιε (Ζάλγκιρις)

Έπειτα από δυόμιση σκάρτους μήνες συνεργασίας, ο 25χρονος πλειμέικερ αποτελεί οριστικά παρελθόν από τον σύλλογο του Κάουνας. Λίγο κάποιοι μικροτραυματισμοί που δεν του επέτρεψαν να βρει διάρκεια και σταθερότητα στην απόδοση του και λίγο οι άνοστες, σε γενικές γραμμές, εμφανίσεις του όσο πρόλαβε να αγωνιστεί, οδήγησαν τον άλλοτε παίκτη των Νάγκετς, Νικς και Τζαζ άρον άρον στην έξοδο από το ρόστερ των πρωταθλητών Λιθουανίας!

Ο Μούντιε των 300 ματς στο ΝΒΑ δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα κι οι άνθρωποι της Ζάλγκιρις θεώρησαν σωστό για την ομάδα τους να ψάξουν κάτι διαφορετικό στην αγορά. Η πιο εμπορική και πολυσυζητημένη θερινή προσθήκη του οργανισμού μέτρησε 7.4 πόντους, 3.2 ασίστ και 2.2 ριμπάουντ στις 5 εμφανίσεις του στην EuroLeague, όμως σούταρε με 37% στα δίποντα και με μόλις 23% πίσω από την άρκτο των 6.75 μέτρων.

Ο Αμερικανός γκαρντ που έχει γεννηθεί στο Κονγκό κι υπήρξε αξιοπρεπέστατος point-guard για μια πενταετία στις ΗΠΑ, δεν... έπιασε εν τέλει στους πράσινους, ακόμη κι αν αυτό το «διαζύγιο» φαντάζει σε πολλούς ως κάτι πρόωρο. Η ουσία είναι πως η Ζάλγκιρις ένιωσε την ανάγκη να... ανακατέψει την τράπουλα στο έμψυχο δυναμικό της, μετά από ένα κάκιστο ξεκίνημα στην Ευρώπη (εξακολουθεί να βρίσκεται στον βαθμολογικό βυθό με 0-8), κι ο Μούντιε ήταν ο πρώτος παίκτης που πληρώνει το... μάρμαρο, μερικές εβδομάδες μετά την απομάκρυνση του προπονητή, Μάρτιν Σίλερ. Ίσως κάποια στιγμή, σε κάποιο άλλο μέρος της Ευρώπης, βρει τις κατάλληλες συνθήκες ούτως ώστε να δείξει την αξία του. Αυτό δεν έμελε να συμβεί στο Κάουνας.

@Photo credits: euroleague.net