Σεντεκέρσκις: Το «στοίχημα» που θέλει να κερδίσει ο Ιβάνοβιτς στην Μπασκόνια (vid)

Ευαγγελος Στελλάκης
Σεντεκέρσκις: Το «στοίχημα» που θέλει να κερδίσει ο Ιβάνοβιτς στην Μπασκόνια (vid)
Ο άλλοτε συμπληρωματικός στο ρόστερ της Μπασκόνια, Τάντας Σεντεκέρσκις, με πέντε δανεισμούς στην «πλάτη» του, είναι το «στοίχημα» που θέλει να κερδίσει φέτος ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Το Gazzetta στέκεται στο θετικότατο ξεκίνημα του νεαρού φόργουορντ.

Η Μπασκόνια θα ψάξει απόψε (22/10, 21:30) την 3η της νίκης στην EuroLeague, στην 5η «στροφή» της Regular Season της διοργάνωσης. Υποδέχεται την Μονακό και θα επιδιώξει να διευρύνει το νικηφόρο σερί που ανέπτυξε λίγες μέρες νωρίτερα, στην πρώτη «διαβολοβδομάδα» της σεζόν.

Ο Τάντας Σεντεκέρσκις ήταν ένα από τα πολύτιμα γρανάζια της Μπασκόνια, σε αυτήν την απαιτητική εβδομάδα. Ένας παίκτης που παλαιότερα ήταν περισσότερο συμπληρωματικό στέλεχος της δωδεκάδας, φέτος έχει αναρριχηθεί στο ροτέισον, κυνηγά το step-up στην καριέρα του και εξελίσσεται σε «εργαλείο» για τον κόουτς Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Καθοριστικός στο 2/2 της «διαβολοβδομάδας»

Η διπλή αγωνιστική (3η & 4η) της περασμένης εβδομάδας στην EuroLeague έβρισκε την Μπασκόνια στο 0-2 και με μεγάλη ανάγκη για τουλάχιστον ένα ροζ φύλλο. Οι Βάσκοι, μετά από ένα προβληματικό ξεκίνημα, υποδέχθηκαν αρχικά τον Παναθηναϊκό στην Fernando Buesa Arena και γεύτηκαν τη χαρά της νίκης, έστω κι αν το 81-79 ήρθε με αρκετό άγχος για εκείνους.

Ο Σεντέκερσκις έκανε ρεκόρ καριέρας κόντρα στους πράσινους σε πόντους κι αξιολόγηση, πραγματοποιώντας την καλύτερη του εμφάνιση στην EuroLeague, στην 50η του συμμετοχή. Σε 24:26 λεπτά παρουσίας είχε 15 πόντους όντας απόλυτα εύστοχος με 3/3 δίποντα και 3/3 τρίποντα, αλλά και 6 ριμπάουντ, μια τελική πάσα και κανένα λάθος.

Δύο μέρες αργότερα, το σύνολο του κόουτς Ντούσκο Ιβάνοβιτς διπλασίασε τις νίκες του καθώς πέρασε από το Βερολίνο, επικρατώντας με 76-80 την Άλμπα στην Mercedes Benz Arena. Ο Λιθουανός φόργουορντ δεν επανέλαβε μια εξίσου... φαντεζί εμφάνιση από πλευράς επιθετικής παραγωγικότητας, αλλά αποδείχθηκε σημαντικός για την ομάδα του.

Σε 21:06 λεπτά δράσης, μέτρησε 4 πόντους με 2/5 σουτ, όμως γέμισε τη στατιστική του με 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κερδισμένα φάουλ και 1 τάπα. Ένας παίκτης που πέρσι ερχόταν συνήθως ως 9η-10 λύση στο ροτέισον της Μπασκόνια, φέτος είναι 6ος σε λεπτά συμμετοχής, έχοντας εξελιχθεί σε σημαντικό στέλεχος με την ενέργεια και τον δυναμισμό του.

Από το 2013 στην Μπασκόνια με 5 δανεισμούς!

Ο Λιθουανός φόργουορντ βρίσκεται στη χώρα των Βάσκων από το 2013. Τότε, σε ηλικία 15 ετών, εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής της Μπασκόνια, αποτελώντας μέλος της παιδικής ομάδας του συλλόγου. Προκειμένου να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα, έπρεπε να κάνει το... αγροτικό του.

Μόνο που αυτό δεν περιελάμβανε απλά έναν δανεισμό, αλλά πέντε! Ο Σεντεκέρσκις έπαιξε κατά σειρά στις Αραμπέρι (2014-15), Ουέσκα (2015-16), Μπούργος (2017), Νεβέζις (2017-18) και Νεπτούνας (2019-20) συν φυσικά τις παρουσίες του στην Β' ομάδα της Μπασκόνια.

1

Μετά την διακοπή της σεζόν 2019-20 ελέω COVID, η Μπασκόνια επανέφερε τον νεαρό από τον δανεισμό του στην Νεπτούνας. Ο Σεντεκέρσκις ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας τον Ιούνιο του 2020, αν κι αγωνίστηκε σε μόλις ένα ματς της τελικής φάσης του πρωταθλήματος.

Έκτοτε ο 23χρονος έχει εδραιωθεί στο ρόστερ της ομάδας του Ντούσκο Ιβάνοβιτς κι όπως βλέπουμε φέτος η βελτίωση του αντικατοπτρίζεται στον αναβαθμισμένο ρόλο του.

Μπορεί να γίνει ο "energy guy" του Ιβάνοβιτς

Είναι γνωστό πως ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς στήνει καλά προπονημένες ομάδες και απαιτεί από τους παίκτες του να βγάζουν ένταση στο γήπεδο. Ο Σεντεκέρσκις μπορεί να μην είναι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας της Ευρώπης σε ικανότητες, όμως ταιριάζει στο προφίλ παικτών που αρέσουν στον πολύπειρο Μαυροβούνιο τεχνικό.

2

Είναι παίκτης που παίζει για το σύνολο, καταθέτει την ενέργεια του στο παρκέ, βγάζει ένταση και είναι μαχητικός. Ο Σεντεκέρσκις σίγουρα θα κληθεί να βελτιώσει τομείς του παιχνιδιού όπως το περιφερειακό σουτ του, για παράδειγμα, ούτως ώστε να συνεχίσει να προοδεύει στο κορυφαίο επίπεδο. Ωστόσο ήδη δείχνει να στηρίζεται σε γερές βάσεις, όντας ήδη χρήσιμος.

Ο Σεντεκέρσκις είναι νέος, έχει... πνευμόνια, φαίνεται παίκτης που έχει δουλέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια και το κυριότερο όλων; Έχει ενθουσιασμό και κίνητρο για να σταθεροποιηθεί στην απαιτητική EuroLeague. Αυτό το «στοίχημα» φιλοδοξεί να κερδίσει ο Ιβάνοβιτς, βοηθώντας τον Λιθουανό να ανεβάσει επίπεδο το παιχνίδι του, σε όλους τους τομείς.

Η ουσία είναι πως ο δίμετρος φόργουορντ κόστισε ελάχιστα χρήματα στους Βάσκους και θεωρείται πλέον δικό τους «προϊόν». Ήταν μια περίπτωση αθλητή την οποία χειρίστηκαν με υπομονή οι άνθρωποι του συλλόγου και πλέον βλέπουν τον prospect τους να αποδίδει καρπούς.

@Photo credits: euroleague.net